АЛБАНИЯ- ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Албания

Албания

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 28 748 кв.км., от които 4.7% са вода

Население: 2 821 977 души според преброяването осъществено през 2011г. в държавата.

Валута: албански лек.

Шенгенско пространство: Не е член на шенгенското пространство, защото до сега не е изпълнила критериите.

Държавно устройство: Албания е парламентарна република.

 

Национални празници на Албания:

28-ми ноември- Ден на независимостта;

29-ти ноември – Ден на освобождението;

 

Албания е една от най-слабо познатите държави в Европа, което до голяма степен се дължи на предходното тоталитарно управление на държавата. Едва през последните години, в резултат на настъпилите съществени промени в държавата, Албания започна да се отваря към света и да привлича все повече туристи. Територията на днешна Албания има богата история. Тази земи през различните исторически периоди са били владения на Римската империя, Източната Римска Империя /Византия/, България, Сърбия и Османската Империя. През 20-ти век държавата е била под италианска окупация. Всичко това несъмнено е оказало съществено влияние върху днешна Албания, превръщайки я в доста колоритна държава.

Съвременната държава е все още в началото на своето развитие, като икономически все още е доста слаба. Съществено значение за икономиката на държавата играе туризма, като доста хора определят страната като „най-новия играч на Балканите“, що се отнася до привличането на туристи. В случай че изберете Албания като ваша туристическа дестинация, то имайте в предвид, че тук може да се насладите както на приятно места за почивка, така и на множество исторически забележителности.

Албания притежава много красиво крайбрежие, за което допринася и фактът, че държавата има излаз на Адриатическо море. В случай че се чудите къде да отидете на плаж, то ви съветваме да го направите някъде по-далеч от големите градове, където ще се чувствате по-спокойно, а и самата морска вода ще бъде по-чиста. Такива приятни плажове има особено в южните части на албанското крайбрежие, където може да се усамотите на някое от спокойните заливчета. Особено приятни са плажовете покрай град Ксамил /близо до остров Корфу/. Особено приятно за посещение е и Охридското езеро. Албанската част на езерото е доста по-различна от македонската и се слави с доста по-дива, но и по-спокойно обстановка.
Освен като дестинация за морски туризъм, Албания все повече се прославя и като дестинация, която привлича любителите на историята. Държавата се слави с многобройните запазени крепости и укрепления. Много туристи целогодишно посещават град Гирокастро. Разположен близо до гръцката граница, градът е част от културното наследство на ЮНЕСКО и ни позволява да се върнем назад във времето, когато тези земи са били част от Османската Империя.

Любителите на красивите природни забележителности също има какво да видят. Ако красивите плажни ивици и назъбените планински склонове в северна Албания не са ви достатъчни, то тук може да се насладите на места като „Синъото око“, известно още като „езерото без дъно“. „Синъото око“ всъщност е най-големият извор в Албания- мястото, където се пресичат няколко подземни води. Тъй като течението на водите в извора е доста силно, никой досега не е успявал да измери неговата точна дълбочина.

Ако сте решили да посетите държавата, най-подходящият период за това е от май до септември. Летните месеци обаче са особено горещи и затова доста хора предпочитат да осъществят посещението си или през месец май или в началото на есента.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Албания и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Албания- информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Албания и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Ноември 2013г.

Албания