АЗЕРБАЙДЖАН- ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Азербайджан

Азербайджан

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 86 600 кв. км., от които 1.6% са водни площи;

Население: Според последното преброяване, осъществено през 2002г. населението на Азербайджан е 8 265 000 души, но справка от преди 2 години сочи, че по всяка вероятност то е вече над 9 млн. души;

Валута: Азербайджански манат;

Шенгенско пространство: Не е член;

Държавно устройство: Президентска република;

 

Национални празници на Азербайджан:

28-ми Май– Ден на Републиката /това е денят, в който през 1918г. е основана Азербайджанската република/;

15-ти Юни– Ден на Спасението /това е денят, в който през 1993г. парламентът на Азербайджан е поканил Хайдар Алиев да поеме управлението на държавата/;

26-ти Юни– Ден на армията;

 

Азербайджан се намира в западната част на Азия и по-точно в географския регион Мала Азия. Малки части от територията на страната все пак са разположени в Европа, като това са земите, разположени на север от Кавказките планини. Бивша република на СССР, Азербайджан е сред най-привлекателните туристически дестинации в района. Много често държавата бива определяна като „Перлата на Близкия изток“. И за едно такова определение си има основания- красиви плажове и планини, както и микс от културни забележителности привличат интереса на мнозина.

Азербайджан предлага наистина приятни и красиви плажове. На места плажовете са покрити с малки овални камъни, но все пак-голямата част от плажната ивица е пясъчна. Една от перлите на държавата в това отношение е малкото градче Набран, което освен с красивите си плажове се слави и с близостта си до няколко големи горски масива, позволяващи приятна разходка сред природата. Освен с морски туризъм, Азербайджан се слави и с планински такъв. Планините на страната са изключително красиви и предлагат възможности за ски туризъм през зимата. Сред високите планини ще попаднете на малки китни селца, които са запазили своя старовременен облик през годините. Едно от най-атрактивните места за почивка в планините е т.нар. Лонг Форест, разположен в близост до град Губа.
Ако сте се наситили с красиви природни гледки и желаете да потънете в историята на страната, то несъмнено вашето пътуване трябва да започне от столицата на Азербайджан Баку. През последните години градът се промени драстично и вече се превръща с модерен център, в който може да видите нови търговскси комплекси до музеи, галерии и архитектурни паметници. Плановете за развитието на града показват амбицията на местните да превърнат Баку в модерен град, като някои хора дори го сравняват с разрастването на Дубай, наричайки го „Вторият Дубай“.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Азербайджан и неговите основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно държавата Азербайджан-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Азербайджан и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Ноември 2013г.

Азербайджан