Дюрбюи – смесица от цветове и преживявания

Герб на Дюрбюи: Дюрбюи

 

Градчето Дюрбюи се намира само на 31 км. южно от белгийския град Лиеж. Този странен средновековен град (населението му е около 11000 души), разположен на завой на река Урт, претендира да бъде „най-малкият град в света“ – статус, с който местните се гордеят много, но който реално трудно може да се докаже. Местните вярват в това още от 1331г., когато населеното място придобива статут на град. Независимо обаче дали ще приемете това за достоверно или не, Дюрбюи си остава идеална база за туристически обиколки в тази част на Ардените. Неговите тесни, криволичещи улички, са оградени от двете страни с красиви и изпъстрени с цветя каменни къщи, а извисяващият се над всичко местен замък от 11-ти век само завършва и допълва пейзажа.

Дюрбюи

На снимката: Гледка към Дюрбюи;

 

Дюрбюи се намира на около два част път от Брюксел, Маастрихт и Аахен и на съвсем малко по-голямо разстояние от френския Лил. Попадайки тук, ще се намерите в основата на хиляда години история. Това е един предимно селски район, който обаче прелива от историческо наследство и аромати. Туристите посещават Дюрбюи по всяко време на годината, привлечен не само от красивия средновековен град, но и от огромното разнообразие от туристически пътеки в района.

Дюрбюи

На снимката: Дюрбюи;

В района около Дюрбюи има около 40 селца и махали, но над всички тях се извисяват красивите природни гледки и пейзажи. Ще бъдете изправени пред смесица от цветове и преживявания, които постоянно ще ви омагьосват време на престоя ви. Не оставяйте с погрешно впечатление, че тук ще сте далеч от цивилизацията. В района има около 40 първокласни ресторанти, много места за пикник из около 170-те км. от добре маркирани пътеки из Ардените, както и над 20 луксозни хотела. В допълнение, няма как да не се отбележат чудесните възможности за каякинг по рекат Урт, планинско колоездене, голф или катерене.

Дюрбюи

На снимката: Разположен в района на Ардените, Дюрбюи е чудесна начална точка за разходки из природата;

Как да стигнете до Дюрбюи:

Има редовни влакове от Брюксел, които стигат до гарата в Барво. От там на всеки час пътува автобус до Дюрбюи. Пътуването между тези две гари е около 20 минути. Ако пътувате с автомобил, то най-близкият голям град е Лиеж. От магистрала А26/Е25, трябва да тръгнете по изход 48.

Туристическа информация:

Местният туристически офис /Syndicat d’Initiative/ се намира на площад Place aux Foires 25, 6940 Дюрбюи (телефон: 086/21-24-28; www.durbuyinfo.be).

Разходка из Дюрбюи:

 Дюрбюи е красиво градче. Нито фактът, че централният площад се използва за паркинг, нито това, че тук няма някаква изключителна забележителност, не може да променят тази оценка и представа. Разходете се из градчето, за да видите неговите красиви каменни сгради, повечето от които днес помещават ателиета на художници и занаятчии, или пък се разходете по долината на река Урт или по околните планински пътеки. На редица места по околните хълмове има чудесни площадки за наблюдение, от където се разкриват красиви гледки към градчето и цялата околност. В Дюрбюи ще откриете изобилие от магазини за антики, керамика, ръчно изработени бижута, местно изработени занаятчийски изделия, както и произведени тук шоколад, ликьор и бира.

Дюрбюи

На снимките: Из красивите улички на Дюрбюи /снимка OPT/Potigny/;

Ако все пак трябва да отличим някоя места забележителности, то това би бил Лабиринтът на Дюрбюи. Става дума за тематичен парк от 11 хектара, в който има лабиринт, 10 км. алеи, и където всеки ден акт актьори правят шоу  за малки и големи. Около 70 000 души посещават парка през лятото. Ако търсите място за забавление, то отговорът може да е именно тук.

Дюрбюи е не само известен като най-малкият град на земята, но и като един от най-красивите.  Старият град датира от 17-ти век. Неговите пешеходни улици, виещи се между старинните къщи, са тесни и павирани. Дюрбюи е много приятно място за почивка, което освен това предлага и отлична храна. Заведенията, сгушени между старинните сгради и оградени с много цветя, сами по себе си също са атракция. Разходката из стария град е задължителна за всеки посетител.

Дюрбюи

На снимката: Датиращият от 13-ти век замък в Дюрбюи;

Местни храни и напитки:

Традицията за производство на бира в Дюрбюи датира от 1560г., когато първата „пивоварна” е основана от Филип Марклоф. Разбира се, думата „пивоварна” не следва да се разбира в съвременния й смисъл, защото процесът на производство е бил доста различен. През 1989г. традицията е възстановена и кехлибарената бира Марклоф се завръща. В Дюрбюи може да посетите мястото, където се произвежда бирата, както и да опитате от богат избор от други местни регионални продукти. На място се произвеждат и местни продукти, които също не са за изпускане.

Дюрбюи

На снимката: Градът е известен със своята бира „Марклоф“;

Къде да отседнете в Дюрбюи:

Le Clos Des Recollets

 В сърцето на стария град и в рамките на пешеходната зона, заобиколена от къщи от 17-ти век, лесно ще забележите Le Clos Des Rеcollets. Разположен в сграда, датираща също от 17-ти век, мястото е било променяно в известна степен през 18-ти век. Интериорът е запазил стила на периода, с дъбови врати, картини с маслени бои, както и дървени мебели. Осветяването се осигурява от свещи, доколкото е възможно. Стаите за гости са обикновено обзаведени, но са доста удобни. Тук може да намерите и добър белгийски ресторант, предлагащ ястия на добри цени, като има и маси на открито. В менюто може да намерите и дивеч според сезона /фазан, например/, както и задушен омар със зеленчуци.

Le Sanglier des Ardennes

 Този централно разположен хотел, с изглед към плитък пролом, предлага комфортни стаи, изпълнени със старомоден чар. Стаите откъм гърба на хотела са с гледка към река Урт, а тези в предната част предлагат красива гледка към Стария град. Ресторантът на партера е международно известен. Рибата в менюто идва директно от реката и се сервира с чудни сосове и подправки. Предлагат се и регионални специалитети като дивеч, както и пушена шунка. Има покрита тераса за хранене на открито.

Дюрбюи

На снимката: Лабиринтът на Дюрбюи;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Лабиринтът на Дюрбюи;

Ако искате да научите повече за градчето Дюрюби, може да погледнете на следния уебсайт: www.durbuyinfo.be.В случай че се нуждаете от хотел в Дюрбюи, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Дюрбюи

Важно: Статията предоставя информация за Дюрбюи, Белгия. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт в града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Дюрбюи, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.

Прочетете още и за.....

Коледният базар в Хаселт, Белгия
views 385
Коледният базар в Хаселт през тази година ще се проведе в периода между 19-ти Ноември и 8-ми Януари 2017г. Уинтърленд /Winterland/ Хаселт е зимно събитие с коледен базар, който привлича около 100 учас...
Коледният базар в Брюксел, Белгия
views 576
Коледният базар в Брюксел през тази година ще се проведе в периода между 25-ти Ноември и 1-ви Януари 2017г. Това са пет седмици, изпълнени с приказни представления, ухания и цветни сергии, където може...
БЕЛГИЯ – ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА
views 1833
Бeлгия: Местонахождение на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните белгийски градове  може да намерите на следния линк.  Година ...
Парк и зоологическа градина Планкендаел – град Мехелен, Белгия...
views 886
Парк и зоологическа градина Планкендаел е разположена само на 15 минути шофиране от Мехелен в посока Лъовен. В паркът може да видите над 1000 животни, като има пътека за приключения за децата, детски ...
Пивоварната „Хет Анкер“ – град Мехелен, Белгия
views 555
Пивоварната "Хет Анкер"  придобива световна слава покрай произвежданата от нея бира „Гоуден Каролус“.  Самата пивоварна е една от най-старите в Белгия. Производството на пиво е започнало още през 14-т...
Куклата Оп-Сигноорке
views 572
Куклата Оп-Сигноорке  е традиционна кукла, която се показва по време на специални празненства в Мехелен, като традиционно се хвърля във въздуха. Исторически документи на град Мехелен показват, че исто...
Дворецът на Буслайден или Хоф Ван Буслайден – град Мехелен, Белгия...
views 558
През 16-ти век в град Мехелен били построени множество красиви сгради, като една от тях е дворецът на Буслайден.  Йеронимус Буслайден, член на градския съвет на Мехелен, назначил архитект Килдерманс д...
Бившата сграда на градския съвет /Оуд Шепенхюс/ – град Мехелен, Белгия...
views 465
Бившата сграда на градския съвет Оуд Шепенхюс е несъмнено една от най-забележителните постройки в Мехелен. Изградена в ранно-готическия стил, тя е разположена на централния площад. От 1473г. до 1614г....
Бившият дворец на Маргарет Австрийска – град Мехелен, Белгия...
views 568
Мехелен е пострадал доста в резултат на двете световни войни, но независимо от това доста важни исторически сгради са били възстановени. Обиколка из улиците на града ще ви разкрие множество красиви ча...
Базиликата „Богородица от Хансвайк“ – град Мехелен, Белгия...
views 426
Изградената в бароков стил Базиликата "Богородица от Хансвайк"  е една от първите църкви с купол, построени в Белгия. Базиликата е построена по проект на известния фламански бароков майстор Лукас Файб...
Църквата на Свети Джон – град Мехелен, Белгия
views 386
Църквата на Свети Джон е изградена през 15-ти век, като районът, в който се намира църквата е един от най-богатите в Мехелен, защото членовете на Великия съвет са живели наблизо. Всичко това е оказало...
Църквата на Свети Пол и Свети Петър – град Мехелен, Белгия...
views 449
Църквата на Свети Пол и Свети Петър  е била първоначално посветена от йезуитите на Свети Игнасиус и Свети Франсис Хавиер. След забраната на ордена на йезуитите, енорията на Свети Петър и Свети Пол поп...
Сградата на Общината на Мехелен
views 490
Сградата на общината на Мехелен се състои от три отделни части- стара част, която е била използвана в миналото като място за търговия с платове, красив дворец и нова модерна конструкция. Най старата ч...
Катедралата „Свети Румболд“ -град Мехелен, Белгия...
views 547
Катедралата "Свети Румболд"  е една от най-значимите църковни сгради в цяла Белгия. Френският архитект Ваубан дори я определя като осмото чудо на света. Изградена в готически стил, катедралата се нами...
Кулата на Свети Румболд – град Мехелен, Белгия
views 434
Мехелен може отдалеч да бъде разпознат по кулата на Свети Румболд. Със своята височина от близо 100 метра, кулата се извисява над цялата област. До върха се стига по 514 стъпала, което обаче не възпир...