Ферара – скритото бижу на Емилия-Романя

Италианският град Ферара е разположен на 52 км. северно от Болоня, на 100 км. северозападно от Венеция и на около 420 км. северно от столицата Рим. Историята на града и историческото му богатство, на което може да се насладим в наши дни, до голяма степен са свързани с името на фамилия Есте. През 13-ти век, тази велика италианска фамилия доминирала Ферара, където изградила могъщо херцогство и където изградила репутацията си на покровители на изкуствата.

Ферара

На снимката: Катедралата на Ферара;

Папа Борджия (Папа Александър VI) търсил съпруг на своята любимка Лукреция. Неговият поглед логично се насочил именно към Ферара и местата влиятелна фамилия. По онова време Ферара била управлявана от проницателния, но и много жесток Еркол I, а неговият син Алфонсо д‘Есте бил добър кандидар за ръката на Лукреция. Вторият съпруг на Лукреция бил убит, като се предполага, че убиецът бил нейният брат Чезаре, докато първият й брак имал политически характер и бил анулиран през 1497г. Макар че семейство Есте имало резерви към един такъв брак, в крайна сметка те приели предложението. Станала херцогиня на Ферара, Лукреция запазва тази своя титла до своята смърт, като става майка на седем деца. Един от внуците й – Алфонсо II – обаче така и не оставил мъжки наследник. Папа Климент VIII решил да се възползва от възникналата ситуация и предприел бързи действия, превръщайки града през 16-ти век в своя лична резиденция. Могъщата фамилия Есте постепенно отишла в историята, а градът започнал да запада под папския контрол.

Ферара

На снимката: Кастело Естенсе;

Макар че довел до упадъка на фамилията Есте, Алфонсо II бил интересна фигура. Именно той бил покровител на известния Торквато Тасо (1544-95г.),  автор на епичното произведение „Освободеният Йерусалим“, което го направило един от най-известните поети на късния Ренесанс. Легендата за Тасо (който бил считан за луд, параноик) постоянно се разраствала през вековете. Самият Гьоте създава през 18-ти век драмата „Торквато Тасо“.

Ферара

На снимката: Декорации по сградата на местното кметство;

Ферара все още е относително неоткрита, но е изключително богат град, като голяма част от неговото наследство е непокътнато.  Сред историческите съкровища на града може да се отличат голямата катедрала и двореца Есте, както и още няколко дворци. Всичко това гарантират, че за поне един пълен ден ще има върху какво да насочите своя интерес. Дворците във Ферара, или поне в по-голямата си част, отдавна са разграбени що се отнася до тяхното обзавеждане, но избледнели стенописи, картини и дворцовите стаи напомнят за превратностите на властта. Съвременният Ферара е едно от най-здравословните места в цяла Италия. Тук като цяло автомобилите не са чак толкова на почит – може да видите доста колоездачи, както и хора, които тичат или просто се разхождат.

Ферара

На снимката: Центърът на Ферара;

Как да стигнете до Ферара:

Най-лесният и бърз начин за достигане на Ферара е чрез самолет. Ако пътувате от България, той две от най-близо разположените до Ферара летища са тези във Венеция и Болоня. Международното летище Aeroporto Guglielmo Marconi в Болоня се обслужва от немалко компании. Летището претърпя съществен ремонт през последните години и е изключително модерно и комфортно. Ако искате да летите от България до Болоня, то разгледайте сайта на Wizz Air, които предлагат директни полети до града. Друга удобна дестинация е летището на Венеция, до където редовни полети има другата нискотарифна компания  – Ryanair. От двете летища може да вземете рент-а-кар, чрез който да продължите към Ферара.

Ако се намирате в друга част на Италия и се чудите как да стигнете до Ферара, то един от бързите и евтини варианти може да бъде придвижването с влак. Градът се намира на основната линия между Болоня и Венеция. Общо 39 влака на ден, тръгващи от Болоня, преминават през Ферара. Времето за пътуване между тези два града с влак е около 40 минути. От Венеция всеки ден пътуват около 30 влака, като пътуването до Ферара е около час и половина.

Ако пътувате с автомобил и идвате от Болоня, поемете по магистрала А13 на север. От Венция пък трябва да се движите по магистрала А4 югозападно към Падуа и след това да продължите по А13 на юг в посока Ферара.

Ферара

На снимката: Пиаца Кастело със замъка;

Туристическа информация:

Туристическият офис на Ферара, където може да намерите полезна информация за града и неговите забележителности, се намира на Пиаца дел Кастело (www.ferrarainfo.com). Офисът работи от понеделник до събота (от 9:00 до 13:00 часа и от 14.00 до 18:00 часа, неделя от 9:30 до 13:00 часа и от 14.00 до 17:00 часа).

Интересни събития във Ферара:

Макар че не е чак толкова драматично, колкото Палио-то в Сиена, традиционното Палио на Ферара, носещо името Палио ди Сан Джорджо, е популярно събитие за града. Провежда се на Пиаца Ариотеа в последната неделя на месец май. Палиото започва със състезания за млади мъже и жени, следвани от състезания с магарета, за да се завърши с главното събитие – състезанието с коне, водени от жокеи, представящи осемте традиционни квартала на Ферара.

Ферара

На снимката: Палио-то във Ферара;

Иначе няма как да не се отбележи, че през лятото улиците на Ферара изглеждат като един голям театър. Фестивалът на открито „Estate a Ferrara“ включва редица джаз и класически концерти. Събитието започва в началото на юли и продължава до късен август, когато празненствата се допълват от улични музиканти, мимове и оратори, участващи във фестивала на Бускер.

Знаете ли, че:

населението на Ферара е малко над 130 000 души, като в града има над 110 000 колела? Това определя града като колоездачната столица на Италия.

По-долу ще видите списък на по-интересните забележителности на град Ферара, които си заслужава да посетите. С кликване върху името на съответния обект, ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за него – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за неговото посещение:

1/ Каса Ромей;

2/ Кастело Естенсе;

3/ Градски музей на древното изкуство;

4/ Катедралата на Ферара;

5/ Музей на катедралата на Ферара;

6/ Палацо дей Диаманти;
Важно: Настоящата статия предоставя информация за град Ферара, Италия. Тук може да намерите обща информация за града – обща информация, разположение, забележителности, транспорт, как да стигнете до града, интересни факти. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Октомври 2018г.

Ферара

В случай че търсите хотел в Ферара, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Прочетете още.....

Каса Ромей – град Ферара, Италия... Каса Ромей е дворец от 15-ти век, намиращ се близо до гробницата на Есте във Ферара. Той бил собственост на Джовани Ромей, близък приятел на херцог Борсо д‘Есте, който превърнал вл...
Музеят на катедралата във Ферара, Италия... Разположен на ново място през последните години, музеят на катедралата във Ферара заслужава да бъде посетен. Тук може да видите отблизо произведения на най-изявения художник на Фер...
Катедралата на Ферара, Италия Катедралата на Ферара се намира много близо до Кастело Естенсе. Датираща от 12-ти век, сградата на катедралата съчетава готически елементи с романски такива. Най-впечатляващата й х...
Градски музей на древното изкуство – град Ферара, Итал... Градски музей на древното изкуство във Ферара се помещава в част от двореца Скифаноя. Построен през 1385г. за Алберт V д‘Есте и разширен от Борсо д‘Есте (1450-71г.), дворецът е еди...
Палацо дей Диаманти – град Ферара, Италия... Палацо дей Диаманти е друго архитектурно бижу на град Ферара и местната влиятелна фамилия Есте. Дворецът е получил това свое наименование най-вече заради 9 000-те хиляди камъка във...
Кастело Естенсе – град Ферара, Италия... Кастело Естенсе е ограден с ров и високи крепостни стени замък, разположен в центъра на град Ферара. Строителството на замъка започва в края на 14-ти век, но реално истинското му л...
Галерия: Ферара, Италия В настоящата секция от сайта ще може да се разходите виртуално из красивото италианско градче Ферара, разположено в Северна Италия.  Ферара се намира почти по средата на пътя между...