ГРУЗИЯ- ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Грузия

Грузия

Местоположението на Грузия спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните грузински градове, можете да видите на следния линк.

Столица: Тбилиси

Обща площ: 69 700 кв.км.

Население: 4,63 мил.души

Валута: грузинско лари

Официални празници:

–          9 април – Ден на националното обединение. На 9 април 1989г. Съветската армия разпръснала антисъветските демонстрации в Грузия с цената на 20 загинали и стотици ранени. Бил обявен 40 дневен траур.  Демонстрациите в страната продължили до 9 април 1991г., когато войниците отказали да възпират демонстрантите. На 31 март, след проведен референдум Грузия обявила независимост и се отделила от Съветския Съюз.

–          26 май – Ден на независимостта. На 26 май 1918г. Грузия излиза от състава на Закавказката демократична федеративна република и обявява независимост под името Грузинска Демократична република, призната от Русия.

Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Грузия е комбинация от уникалност и разнообразие. Голяма част от територията на страната е заета от кавказките хребети, друга се мие от водите на Черно море. Страната е известна с лечебния си климат и минерални извори, с вкусната си кухня, хилядолетна история и най-вече с гостоприемството си.

Въпреки че има с какво да впечатли посетителите си, Грузия не е особено популярна туристическа дестинация. Едва ли е много хора знаят, че именно там Язон открива Златното руно, че именно там е бил прикован Прометей след като открадва огъня на боговете, че страховитите амазонките са живели по долината на река Терек.
Oт архитектурата на Стария град на Тбилиси към лозята на Кахети, от древните каменни кули на Сванети до плажовете и нощния живот на Батуми, Грузия има с какво да вдъхнови и развълнува всеки. Страната е популярна с вкусните си традиционни ястия и вино. Грузинците са постигнали съвършенство в приготвянето на изумителни изкушения – сациви (пуешко месо, сварено в сос от канела и орехи), кахетинска хашмала (варено месо с подправки), хаши (грузински еквивалент на българската шкембе чорба).

Грузия е втората страна в света, която приема християнството за официална религия през 337г. Това се превръща в определящ фактор в по-нататъшната политика на страната, а именно на запад, към Рим, а след това и цяла Европа. Недалеч от столицата, само на около 60 км. от Тбилиси се намира „Давид Гареджа” – комплекс от скални манастири. Свято място е и старата столица на Грузия – Мцхета. Изобщо цялата страна е обсипана с храмове, които впечатляват със специфичната си архитектура.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Грузия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Грузия-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Грузия и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 22 Ноември 2013г.

Грузия