ЛЮКСЕМБУРГ- ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Люксембург

Люксембург

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните му градове, можете да видите на следния линк.

Година на присъединяване към ЕС: страна – основателка 1952г.;

Столица: Люксембург;

Обща площ: 2 586 кв.км.;

Население: 0,5 мил. души;

Валута: евро;

Шенгенско пространство: член на Шенген от 1985г.;

 

Официален празник:

23-ти юни – Рожден ден на Великия Херцог. Национален празник на Люксембург е рожденият ден на Великия Херцог. Датата не е свързана с действителната рождена дата на нито един от някога управлявалите владетели. През 1961г. се взема решение празникът да се чества на 23-ти юни поради по-хубавото време през този сезон.

 

Люксембург е малка държава, повлияна и от френската, и от немската култура. Наричат я „малката Швейцария” поради приликата й с нея в архитектурно и природно отношение. Между двете държави обаче съществува съществена разлика – докато Швейцария успява да остане неутрална, то Люксембург е част от различни организации като НАТО, Европейският съюз и други.

Препоръчваме ви при обиколката на тази не голяма държава да започнете от столицата й – Люксембург. Люксембург е определян като град-държава, в който живеят десетки народности, изповядват се няколко религии, говорят се три официални езика. Той е олицетворение на идеята за истински европейски град – всичко е зелено, поддържано, чисто. Градът е достъпен за инвалиди, има множество паркинги, а забраните относно пушенето се спазват стриктно. В него се намират и едни от най-важните европейски институции – Европейската инвестиционна банка, Европейският съд и Европейската инвестиционна палата.

Сред забележителностите на Люксембург се откроява катедралата „Нотр Дам“, издигаща се на централната пешеходна улица. Построена е от Ордена на йезуитите през 17-ти век и пази ценна реликва – скулптура на Дева Мария, утешаваща натъжените и оскърбените. Като ревностни католици, жителите на града са поставили на много от сградите си скултури на Божията майка с младенеца. Най-важните държавни сгради – Дворецът на Великия Херцог и Кметството също привличат вниманието с архитектурата си.

На фона на новите сгради съвсем естествено стоят старите крепостни стени, поставени под закрилата на ЮНЕСКО от 1994г, старата църква „Свети Ултрих”, замъкът „Козел“. След продължителни обсади и боеве, днес е запазена малка част от старата крепост. Особено интересни са катакомбите, използвани като бомбоубежище. Някои от тях са отворени за посещения.
Друга забележителност на Люксембург са мостовете. Цели 111 от тях обгръщат града, свързвайки бреговете на реките Петрус и Алзет. Най-известни от тях са мостовете „Адолф” и „Херцогиня Шарлота”, вторият от които е дълъг 355м.

Околностите на Люксембург също заслужават внимание. Там се издигат крепостите „Ансембург” и „Холенфелс”, както и старата мелница „Шлайфмилен”.

Многото замъци на територията на Люксембург са били вдъхновение за поети и художници през вековете. Кацнали на високи хълмове или пък сгушени сред непроходими гори, те разказват истории за славни битки, за богатство и могъщество. Районът на Арден е прочут със своите средновековни замъци. Сред тях известен е „Виаден“– една от най-красивите феодални резиденции от романския и готически период. Колекцията от замъци се допълва от тези в Бофор и Ларошет.  Близо до Люксембург се намира замъкът „Сетфонтен”.

Град Ехтернах е най-старият град в Люксембург и най-ранният център на християнството. Издигнат е около стените на Абатство Ехтернах, което е основано от Свети Вилиброрд, английски монах. В Ехтернах има две основни църкви – едната е църквата на Абатството, а другата е църквата „Св.Петър и Павел”. Живописният град е заобиколен от крепостни стени и кули, които са разрушени по време на Втората Световна Война, но по-късно са реставрирани. Всека година, във вторника след Петдесетница, в Ехтернах се провежда най-голямата европейска танцова процесия. Шествието е в чест на Свети Вилиброрд. В него вземат участие и млади, и стари, облечени в бели ризи и черни поли или панталони. Танцът започва от двора на Абатството и продължава в посока центъра на града.

Кухнята на Люксембург е повлияна от съседните Франция, Белгия и Германия. По-простите немски ястия контрастират на изисканите френски специалитети. Ресторантите в Люксембург са прочути с приготвянето на сладководни риби – пъстърва, щука, бяла риба. Други традиционни вкусотии са панираното шкембе с пикантен сос и печеният заек. Долината на река Мозел е прочута с отглеждането на грозде, от което се произвеждат известните люксембургски бели вина. От август до ноември в градчетата по долината се провеждат различни фестивали, посветени на виното.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Люксембург и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Люксембург – столицата на Великото херцогство;

 

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Люксембург-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Люксембург и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Декември 2013г.

Люксембург

Прочетете още.....

Люксембург – столицата на Великото херцогство... Наричан в миналото „Гибралтар на севера“, град Люксембург се издига на естествена крепост. Изключително силни укрепления са били изградени от поредица от владетели през вековете, к...
Укрепленията на град Люксембург Град Люксембург се е разраснал около замъка на граф Сигефроу, датиращ от 10-ти век и издигал се на Монте де Клаузен. Изборът на това място бил доста прозорлив – издигащите се на 48...
Катедралата Нотр Дам в град Люксембург... Катедралата Нотр Дам в град Люксембург е великолепно готическо творение, което е изградено в периода между 1613г. и 1621 г. Тук се помещава гробницата на кралското семейство, както...
Национален музей по история и изкуство – град Люксембу... Националният музей по история и изкуство на Люксембург се помещава в изключително модерна сграда от бял камък и стъкло, която разполага с повече от 120 помещения/стаи. Музеят се на...