ПОРТУГАЛИЯ- ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Portugal

Португалия

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Година на присъединяване към ЕС: 1986г.;

Столица: Лисабон;

Обща площ: 92 072 кв.км.;

Население: 10,6 мил. души.;

Валута: Eвро;

Шенгенско пространство: Член на Шенген от 1991г.;

Държавно устройство: Република;

 

Официални празници на Португалия:

25-ти април – Ден на свободата. На 25-ти април 1974г. група офицери извършват военен преврат в Португалия, известен като Революцията на карамфилите. Името на революцията се свързва с факта, че в дулата на оръжията били поставени карамфили и превратът завършил без жертви. В резултат на действията на офицерите бива премахната диктатурата и е поставено началото на демокрацията.

10-ти юни Ден на Португалия. На 10-ти юни Португалия чества своя национален празник. Денят отбелязва смъртта на поета Камоинш, починал през 1580г. Той е авторът на най-епичната поема в португалската литература – „Os Lusiadas”, разказваща за богатството и силата на Португалската империя.

 

Република Португалия е разположена на Пиринейския полуостров и в Атлантическия океан (остров Мадейра, Селвагенските и Азорските острови).

Лисабон е най-западната европейска столица. Разположена е на мястото, където река Тежу живописно се влива в Атлантическия океан. Въпреки двете опустошителни земетресения, които преживява, градът не губи своето величие. Възстановяването му се свързва с името на маркиза на Помбал, който нарежда засегнатите сгради да се съборят и на тяхно място издига модерни постройки. Символи на Лисабон са двата моста, свързващи бреговете на река Тежу. Единият от тях е мостът „25-ти април”, водещ към районът Алмада. По-впечатляващ е белият мост „Вашку да Гама”, дълъг цели 17 км.

В квартала Белем можете да видите на едно място няколко от другите забележителности на Лисабон. Манастирът „Свети Жером” е една от двете сгради запазени след силното земетресение през 1755г. Той е построен през 16-ти век със средствата, спечелени от Вашку да Гама при пътуванията в Индия. В манастира се намира и гробът на великия мореплавател. Кулата “Белем” е другата оцеляла след земетресението и последвалото го цунами сграда. Тя е построена като охранителна крепост на входа на лисабонското пристанище в началото на 16-ти век. Построена от бял варовик, тя представлява бастион и 30 метрова кула.  Близо до е “Паметникът на откритията”. Посветен е на португалските откриватели и учени.

Лисабон се разпростира на няколко хълма. Задължително трябва да се качите до най-високия от тях – Биакса. Там се намира “Кащелу ду Сау Жорж” (Замъкът на свети Георги). От него се открива великолепна гледка към целия град и реката. Запазени са част от замъка и укрепленията му. Железни асансьори изкачват туристите нагоре. Асансьорът “Санта Жуста” е един от малкото функциониращи. Той е построен през далечната 1902г. изцяло от желязо. Друг начин да достигнете до хълмовете на Лисабон е с традиционните, романтични трамваи, които ще ви отведат горе само за броени минути.

На няколко километра от центъра на Лисабон се намира “Паркът на нациите”. Комплексът разполага с ресторанти, търговски център и дори казино. В него се извисява най-високата кула в града – Вашку да Гама, до която отвежда специален лифт. Перлата в короната му обаче е Океанариумът, в който можете да прекарате цял ден, любувайки се на чудесата на природата.

Близо до столицата се  намира градчето Синтра. В него можете да посетите известния дворец “Пена”, построен през Средновековието като лятна резиденция на маврите. Комбинацията от различни по стил елементи (барокови, ренесансови, готически и дори египетски) го прави доста нестандартен и различен. Видът му, който виждаме и днес, се дължи на крал Фердинанд Втори, вдъхновен от любовта към съпругата му – Мария. Срещу двореца “Пена” се издига „Замъкът на маврите” и крепостните му стени, поставени под закрилата на ЮНЕСКО. В града има и други забележителни сгради – Кинта де Регалейра, Кръглата църква, дворецът “Монсерат” и Националният дворец на Синтра.

Най-западната точка на Европа е нос Кабо да Рока. Намира се близо до известните португалски курорти Кашкайш и Ещорил. Срещу скромна сума можете да се сдобиете със сертификат за това, че сте посетили най-западната точка на континента.

Прочутият португалски Портвайн, едно от най-скъпите вина, се произвежда в долината на река Дуeро до град Порто. Град Порто се свързва не само с ароматната напитка, но и с историческите си забележителности, многоцветни фасади, красиви дворци и църкви.

Фатима е друго португалско градче, което има какво да предложи на посетителите си. Най-популярнa е църквата „Света Мария Фатимска”. Ежегодно в него се стичат хиляди хора, търсещи изцеление или изпълнение на съкровени техни желания. Святостта на мястото се свързва с явяването на Божията майка през 1917г., на което място е издигната и църквата.

Красотата на Португалия не се ограничава само до континенталните й територии. Остров Мадейра, Азорските и Селвагенските острови са истински тропически рай. Благоприятният климат осигурява буйна екзотична растителност, експлозия от зеленина и цветове. Португалските острови са едни от най-спокойните и релаксиращи кътчета в Европа. Кокосовите дървета, пясъчните плажове и прозрачни води са малка част от това, на което можете да се насладите.

Що се отнася до португалската кухня, тя е смесица между европейската и арабската. От арабския свят са пренесени пикантните подправки като шафранът, червеният и черен пипер. Широко използваният чесън пък е внесен от римляните. Традиционна португалска супа е зелевата супа. Освен нея португалците обичат често да похапват царевичен хляб и пикантни наденички. И всичко това в комбинация с Портвайн, разбира се.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Португалия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Ако искате да прочетете тази статия на английски език, моля последвайте линка.

If you want to read this article in Enlgish language, please follow the link.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.