Абърдийн – петролната столица на Европа

Трети по големина град в Шотландия и столица на Европа по отношение на добив на нефт, Абърдийн просперира особено много след откриването на петрол в Северно море в началото на 70-те години на миналия век. По морското дъно в момента има около 50 петролни находища, които биват експлоатирани. Известен още като Гранитния град, неговите на пръв поглед мрачни и каменни очертания се смекчават от целогодишно изложените цветя в градини и паркове, а зимната градина в парк Дюти е най-голямата закрита градина в Европа. Доста забързаното пристанище на Абърдийн може да се наблюдава от живописното село Футдий, разположено в южния край дългия около три километра пясъчен плаж на града.

 

Абърдийн

На снимката: Главната улица на Абърдийн – Юниън Стрийт;

Центърът на града загражда дългата 1.5 км. (1 миля) Юниън Стрийт, която стига на изток до Меркат Крос. Меркат Крос стои до Касългейт, служил преди като място, където е бил разположен местния замък, а днес представляващ просто местния пазар. Оттук тръгва и калдъръмената улица Шопроу /Shiprow/, която криволичи в югозападна посока и на път за пристанището преминава покрай къщата на Провост /Кмет/ Рос. С автобус може да стигнете и до старата част на Абърдийн, която прилича /със своите готически сгради и тесни, криволичещи улици/ като отделно градче. Шофирането е ограничено по някои улици.

Абърдийн

На снимката: Касългейт, Абърдийн;

Атракциите на Абърдийн, с изключение на някои интересни замъци и имения, разположени на близко разстояние извън града, са разположени в центъра на града и най-вече около Юниън Стрийт. Ако искате да научите повече за историята на града и първия местен университет, то трябва да посетите Кралския колеж. Разположен в стария Абърдийн, колежът е отворен за посещения през цялата седмица. Абърдийн е известен и със своите две катедрали – Катедралата „Свети Андрю” и катедралата „Свети Мачар”. Първата от тях е главната църква в Абърдийн, а втората от тези две катедрали е най-старата гранитна сграда в града, датираща от 14-ти век. Когато говорим за църковни сгради, които си струва да посетят в Абърдийн, не можем да не споменем и църквата „Свети Никълъс”. Разположена е на Юниън Стрийт и датира от 12-ти век. Църквата е най-голямата енорийска църква в пределите на града.

абърдийн

На снимката: Част от университета на Абърдийн;

Абърдийн не е толкова богат, колкото са Глазгоу и Единбург, от гледна точка на изкуство. Тук няма да намерите множество галерии и музеи, както е в случая с двата най-големи града в Шотландия. Въпреки това, има доста интересни места, които може да посетите. Едно от тях е художествената галерия на Абърдийн, разположена на Скулхил. Второто място е местният Морски музей. Ако се интересувате от морската история на Шотландия и на Абърдийн конкретно, тогава може да се изкушите да посетите този музей с неговите интересни изложби.

Изключително красиво място за посещение е и къщата на Провост Скене. Къщата датира от 16-ти век и дава възможност на посетителите да се насладят на множество стаи, в които се показва повече от 200-годишна история. Боядисаната галерия, голямата зала и стаята на регентството са само част от стаите в къщата, които ще привлекат вниманието ви.

абърдийн

На снимката: Къщата на Провост /Кмет/ Скене;

Ако пътувате с личен автомобил или ако искате и сте готови да ползвате местния транспорт, то тогава можем да ви посъветваме да не се концентрирате само върху града, но също така да разгледате колкото се може повече от Абърдиншир. Една от основните цели на една такава разходка из областта трябва да бъде замъкът Балморал. На път за замъка може да спрете в малкия град Балатер, както и да посетите природен резерват „Muir of Dinnet”.

Абърдийн

На снимката: Замъкът „Балморал“ – една от големите забележителности на Абърдийншир;

Най-добро време за вашето посещение:

Ако искате да посетите Абърдийн и да се разходите спокойно из улиците на града и неговите забележителности, включително и да посетите някои други близко разположени забележителности като замъка „Балморал”, то най-добре е да посетите града през летния период. Абърдийн се определя като един от най-студените градове във Великобритания, като температурите през зимните месеци са изключително ниски.  Сняг и вятър няма да ви позволят да се насладите на вашето посещение тук. Разбира се, все пак трябва да се отбележи, че температурите тук през зимата не са чак толкова ниски, колкото може да се предположи с оглед разположението на града.

Друг важен фактор, който би могъл да определи лятото като най-подходящо за посещение тук, е фактът, че през зимата денят трае само 6-7 часа, а през останалото време тъмнината властва над града. Средните температури през зимата са около 1 градус по целзий, но в повечето случаи те са под нулата, а средната лятна температура достига около 16-17 градуса.

абърдийн

На снимките: По време на международния младежки фестивал градът се изпълва с хора;

Много от туристите предпочитат да посетят Абърдийн по време на някой от местните фестивали. Един от най-важните местни и шотландски фестивали е Международният младежки фестивал. Фестивалът е една от най-важните художествени изложби в страната, където се срещат хиляди талантливи деца, които изпълняват различни представления пред голяма аудитория. Фестивалът привлича повече от 30 000 посетители всяка година.

Транспорт:

Абърдийн се обслужва от летище, разположено в северната част на града, в района на Дайс. Летището обслужва множество вътрешни линии, както и международни полети до част от големите европейски държави като Франция, Германия, Испания, Белгия, Австрия и т.н. Има и въздушна връзка към всички скандинавски страни и Ирландия. Летището разполага с модерни съоръжения, така че полетът от или до Абърдийн ще бъде удоволствие. Ако искате информация за полетите, може да се свържете се с летището на следния телефон: +44 844 481 6666.

Абърдийн може да бъде достигнат не само по въздух, но също така и с железопътен транспорт. Шотландия предлага добра и добре поддържана железопътна мрежа. Железопътната гара в Абърдийн е една от най-големите в цяла Великобритания, като от тук може да вземете влак до Глазгоу, Единбург и Инвърнес. Има директни линии до Лондон, които се оперитат от Каледониан Слийпър /Caledonian Sleeper/ и Върджин Трейнс Ийст Коуст /Virgin Trains East Coast/. Ако имате въпроси за железопътните разписания и маршрути, можете да се обадите на телефон: +44 8457 48 49 50. Абърдийн може лесно да се достигне и чрез автобус. До 2007г. градът е обслужван от старата си автогара, чиято сграда е построена през 1950г. След 2007г. обаче беше открита новата автобусна гара на Абърдийн, която е разположена в близост до Юниън Стрийт. От тук можете да вземете директни автобусни линии до Единбург, Глазгоу, Дънди, Брекин и Пърт. Основните оператори на автобусните линии са шотландските CityLink и National Express.

абърдийн

На снимката: Автобусите на „First Aberdeen“- една от компаниите, осигуряващи градския транспорт в града;

След като веднъж стигнете до Абърдийн, разглеждането на града е лесно. Центърът на града не е голям и всички негови забележителности могат лесно да бъдат достигнати пеша. Само ако искате да посетите някои от замъците извън града /като замъка „Балморал”/, може да се наложи на да използвате автомобил или друг вид транспорт.

Ако по някаква причина имате нужда от транспорт в Абърдийн, можете да използвате такси или да се качите на местния градски транспорт. Общественият транспорт в Абърдийн е съставен от автобуси. Има дневни и нощни линии, които достигат до всяка точка на града. Автобусните линии са редовни, функционират през кратки интервали от време и ще ви позволят да се придвижите от една точка до друга за кратък период от време. Основните компании, които осигуряват градския транспорт, са First Aberdeen и Bluebird. Нощните автобуси са управлявани също от тези две компании. Нощният градски транспорт в Абърдийн е наличен след полунощ и функционира до около 3.30 часа сутрин. Нощните автобуси оперират през почивните дни, а част от нощните линии са налични и в петък.

Цената на билетите за градския транспорт в Абърдийн зависи от вашата дестинация и от типа билет, който ще си закупите. Дневен билет за възрастни струва 1,30 Британски лири /за зони 1 и 2/ и 2,20 Британски лири /за зони 3-5/. Нощните автобусни билети за възрастни струват 3,00 Британски лири. Можете също така да си закупите билети за една седмица, месец или година, като цената на билетите в този случай варива между 18.00 и 660.00 Британски лири. Билетът за деца за местния градски транспорт струва 1,10 Британски лири, а много от другите видове билети се предлагат на 50% от цените на билетите за възрастни. Важно е да си валидирате билета веднага след като се качите в превозното средство. Билети могат да бъдат закупени на автобусните спирки, но има и опция за закупуване на билети онлайн. Повече информация за системата на градския транспорт в Абърдийн /всички линии и всички оператори/ могат да бъдат намерени на интернет страницата на местната община: www.aberdeencity.gov.uk.

Храни и напитки:

Абърдийн е град, изпълнен с аромат и уникални вкусове. Тук можете да откриете уникална селекция от световноизвестни продукти като известното местно говеждо месо /порода Ангъс/, прясно уловени морски продукти или просто да си купите пресни подправки от местните пазари. Благодарение на това, че някои от най-добрите морски дарове може да се уловят край бреговете на Абърдийшир, благодарение на качествените местни меса, млечни продукти и сезонни зеленчуци, храненето в Абърдийн е винаги удоволствие, особено когато всички тези кулинарни изкушения се предлагат в приятните местни ресторанти, кафенета и барове.

абърдийн

На снимката: „Rowie“- традиционният местен хляб;

Ако се чудите какво месно ястия да си изберете, определено си поръчайте пържоли от говеждо месо от породата Ангъс. Месото е с изключително богат вкус, което го прави честа гледка в менютата на местните ресторанти. Можете също да опитате местният хляб „Rowie”- това е традиционен шотландски хляб, който често се предлага препечен и се сервира с мармалад или просто с масло. Хлябът се слави с това, че е леко солен.

абърдийн

На снимката: Марки местни бири, произвеждани в пивоварната „Дийсайд“;

Що се отнася до морските дарове, районът на Абърдийн е известен със свежата и вкусна морска храна. Можете да си закупите каквато пожелаете риба на местния рибен пазар. Едно от най-популярните морски ястия е „Finnan Haddie”. Месото най-често се сервира гриловано с масло или като рибна яхния с мляко и лук. Треската /Haddie/, заедно с картофи и лук, е често използвана и при приготвянето на традиционната места супа „Cullen Skink”- местно ястие от морския град Кълън.

Ако се чудите кой е най-известният местен десерт, то тогава може да се изненадата да разберете, че става дума за….сладолед. Задължително опитайте от сладоледа на Маки /Mackies Ice Cream/.

Абърдийн, като истински шотландски град, предлага огромно разнообразие от уиски-та. Има няколко местни дестилерии в района на Абърдийн, където можете да видите на целия производствен процес и да опитате продуктите. Опитайте богатото на аромат уиски „Glendronach”. Бирите също са популярни като напитка в областта. Интересна местна бира е „Макбет”, произвеждана в Deeside Brewery.

Знаете ли, че:

Сър Дейвид Гил – първият човек, направил фотография/снимка на Луната през 1868г., е роден в Абърдийн?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Кралският колеж;

2/ Катедралата „Свети Андрю”;

3/ Катедралата „Свети Мачар”;

4/ Църквата „Свети Никълъс”;

5/ Художествена галерия на Абърдийн;

6/ Морски музей на Абърдийн;

7/ Къщата на Провост Скене;

8/ Замъкът „Балморал”;

Допълнителна информация за Абърдийн може да бъде намерена на следния официален сайт: www.aberdeencity.gov.uk;
Абърдийн

Важно: Статията предоставя информация за третия по големия град на Шотландия – град Абърдийн. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на Абърдийн, как да стигнете до града, информация за градския транспорт в града, заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Абърдийн. Статията е последно обновявана от нашия екип на 14 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Абърдийн може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Абърдийн, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този шотландски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Абърдийн, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града и околността: