Абатството Свети Виктор – град Марсилия, Франция

Абатството Свети Виктор е една от най-старите, а може би и една от най-красивите, сгради в Марсилия. Сградата е оцеляла на капризите на времето, множеството посегателства и днес ни предоставя възможност да се запознаем с векове история. Историята на основаването на абатството се свързва с фигурата на Свети Виктор. Той бил обезглавен от римляните през 302г. след Христа на това място. Първата църква тук била построена през 440г. след Христа. Църквата обаче била унищожена по-късно от Сарацините и възстановена през 11-ти век, превръщайки се в едно от най-важните места за поклонения в Южна Франция. През 14-ти век абатството било разширено значително и дори оградено от защитни стени. Водещата роля на този църковен център се запазила до 16-ти век, когато постепенно значението на абатството започнало да се губи, а неговите богатства /най-вече библиотеката/ изчезнали. Особено тежки последици върху абатството има Френската революция, когато доста от предметите тук били просто запалени, а златото и среброто били използвани за направата на монети.

Абатството Свети Виктор

На снимката: Сградата на абатството;

Независимо от тежките моменти, абатството предлага все още красиви артефакти. Тук може да се видят саркофази, красиви олтари, както и прекрасни цветни прозорци, както и каменна фигура на самия Свети Виктор, запазена от 14-ти век.

Несъмнено обаче, черешката на цялата колекция е малката крипта, която след доста продължителна реновационна програма е отворена за посещение. Тук може да се видят в едно сравнително тясно пространство саркофази, скулптури, фрески, мозайки, както и известната Черна Дева Нотр Дам на Изповедта. Тази дървена фигура датира от 12-ти век и е запазена от унищожението на Френската революция. Всяка есен от 1965г. насам абатството е център на концерти с класическа и религиозна музика.

Абатството Свети Виктор

На снимката: Черната Богородица с младенеца- статуя, която може да се види в криптата на абатството;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Rue de l’Abbeye, 13007 Марсилия, Франция;

Телефон: +33 4 9611 2260;

Работно време:

Всеки ден от 9.00ч. до 19.00ч;

Вход:

Входът за самата базилика е безплатен;

Вход за криптата: 2.00 Евро /1.00 Евро за групи над 10 души и за деца/Абатството Свети Виктор

Важно: Страницата разглежда подробно информация за абатството Свети Виктор, една от забележителностите на френския град Марсилия – историческа информация за забележителността, адрес на абатството, информация, работно време за посещения на абатството и цена на входните билети за абатството и криптата. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Марсилия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно абатството Свети Виктор в Марсилия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: