Агниетенкапел – град Амстердам, Холандия

Служила като дом на Университетския музей, Агниетенкапел е била част от манастира на Св. Агнес до 1578г., който бива затворен след извършване на т.нар. Промяна. През 1632г. Атенеум Илустре- предшественик на Университета в Амстердам, взема Агниетенкапел под своя контрол, превръщайки я в център на научния живот до средата на 17-ти век. Освен това до 1830г. тук се помещава и градската библиотека.

Агниетенкапел

На снимката: Агниетенкапел, Амстердам;

Агниетенкапел, датираща от 1470г., е един от малкото готически параклиси, който оцелява след Промяната. При възстановяването в периода 1919-1921г. са добавени редица архитектурни елементи, характерни за амстердамската школа. Въпреки тези промени и дългите периоди на светска употреба, сградата все още придава усещането за францискански параклис.

Агниетенкапел

На снимката: Интересни архитектурни елементи по фасадата на параклиса;
Голямата залата на първия етаж е най-старата в града, като се използва за университетски лекции. Тя има прекрасен таван, боядисан с ренесансови мотиви и портрет на Минерва- римската богиня на мъдростта и изкуствата. Тук може да видите и серия от портрети на учени- подарък от местния търговец Герардус васн Папенброк от 1743г. Параклисът в момента се използва като център за конференции и не е отворен за обществеността.

Агниетенкапел

На снимката: Днес Агниетенкапел се използва като конферентен център;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Oudezijds Voorburgwal 231, Амстердам, Холандия;

Телефон: +31 (0) 20 5252362;

Как да стигнете до Агниетенкапел:

-Чрез трамвай /използвайте линии 4, 9, 14, 16, 24 и 25/;

Агниетенкапел

Важно: Статията предоставя информация за Агниетенкапел- град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до параклиса, както и повече информация за неговата история. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Агниетенкапел- град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на параклиса, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около параклиса в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: