Алгеро – каталунският чар на остров Сардиния

На 229 км. северозападно от Каляри и на 137 км. западно от Олбия се намира друг от основните градове на остров Сицилия – Алгеро. Градът, който в миналото е бил арагонско и каталанско рибарско селище, днес е определян като „най-красивият град на Сардиния“. Заради сериозното каталанско влияние, което може да усетите тук, не трябва да се учудвате от асоциациите между Алгеро и Барселона. Някои стигат доста далече в сравненията,  наричайки Алгеро „малката Барселона“ – сравнение, което не е съвсем подходящо. Алгеро се отличава с красиво разположение над морето, а през лятото пълнотата на гледката се постига от множеството цъфтящи цветя и растящи палми.

Алгеро

На снимката: Крайбрежната улица в Алгеро с останки от старите крепостни стени и укрепления;

Арагонското, а на по-късен етап и каталанското влияние, се виждат по оцелелите кули и укрепления, които днес характеризират Стария град на Алгеро, наречен още Città Vecchia. Разходката из тесните, криволичещи улици, по протежение на които ще видите интересни дворци и църкви, ще ви отнеме няколко часа. Много обитатели на стария град все още говорят каталански вместо италиански. Ако пък не желаете да опознаете града, а искате да се насочите към някои от местните плажове, то отличен такъв плаж има на около 5 км. северно от Алгеро. Основната атракция на  тази част на Сардиния не се намира в самия град, а в неговите околности – това е Грота ди Нетуно /Пещерата на Нептун/.

Как да стигнете до Алгеро:

След Каляри, другото основно летище на остров Сардиния се намира именно при Алгеро. Това е Аеропорто Алгеро Фертилия /Aeroporto Alghero-Fertilia/. Повече информация на: www.aeroportodialghero.it. Летището е на 13 километра от  Алгеро и е свързано с автобус до главната гара в центъра на града. Полетите до Сардиния в повечето случаи се осъществяват от компанията Меридиана. Тя предлага директни полети от повечето големи италиански градове, включително Милано, Рим и Болоня.  Има полети и от Флоренция, Неапол, Палермо, Торино и Верона до Каляри. Предлагат се и полети от Париж до Олбия. Друга основна компания, която предлага местни полети до Сардиния е АлИталия – тя предлага няколко дневни полети от летище Фиумичино в Рим до Каляри, като пътуването е около 40 минути.

Алгеро

На снимката: Летището на Алгеро;

За пътуващите от  България, ако желаете да стигнете до Сардиния със самолет, няма друг начин освен да се прикачите някъде, тъй като директни полети от България до този остров просто липсват. За наша радост, има многобройни компании, пътуващи до Рим или Милано, от където може да продължите към Сардиния. Освен горепосочените компании, препоръчваме ви да видите и опциите, предлагани от нискотарифната Ryanair – тук възможностите са свързани с пътуване до Рим и оттам /отново със самолет на Ryanair/ да продължите към Каляри, а от Каляри може да продължите към Алгеро с автобус или автомобил под наем. Другата опция е с техен самолет да пътувате до Милано Малпенса или Пиза и след това да продължите от там към Алгеро на остров Сардиния. Препоръчваме ви да разгледате сайта им www.ryanair.com за повече детайли.

Алгеро

Алгеро

Алгеро

На снимките: Из улиците на Алгеро;

Туристическа информация:

Местният туристически офис е на Пиаца Порта Тера /Piazza Porta Terra/. Отворен е целогодишно от понеделник до събота, от 8.00 часа до 20.00 часа, а в неделя – от 10.00 часа до 15.00 часа.

Разходка из забележителностите на Алгеро:

Ако трябва да отличаваме отделни забележителности в Алгеро, то бихме започнали на първо място с местната катедрала. Катедралата „Санта Мария“ /Cattedrale di Santa Maria/ впечатляващ пример за готическа и каталонска архитектура. За нейното изграждане е трябвало немалко време, тъй като градежът е продължил от 1552г. до 1730г. При завършването й катедралата представлявала микс от стилове, с един неф и две странични пътеки в късен ренесансов стил. Камбанарията и апсидата са в оригиналния си стил, датиращ от 16-ти век. В катедралата може да видите и чудесни мраморни елементи, които също са оригинални и датират от началото на 18-ти век. Катедралата на Алгеро може да се посети свободно /безплатен вход/, всеки ден между 9.00 часа и 18.00 часа. Намира се на Пиаца Дуомо в града.

Алгеро

На снимката: Интериорът на катедралата;

Следващата интересна забележителност в града е църквата „Свети Франциск“  /Chiesa di San Francesco/. Храмът датира от 1360г., но е възстановен в края на 16-ти век. Църквата „Свети Франциск“ съдържа много от оригиналния каталунски и готически дизайн, особено над главния олтар и параклисите на пресвитерия. Камбанарията тук датира от началото на 16-ти век. Църквата може да намерите на Виа Карло Алберто, а входът тук също е безплатен. Посещения са възможни всеки ден от 9.30 часа до 12.00 часа и от 17.00 до 20.00 часа.

Алгеро

На снимката: Църквата „Св. Франциск“;

Музеят на църковното изкуство се намира близо до катедралата на Алгеро, като той реално се помещава в църква, основана през 1568г. Колекциите на музея включат съкровища и свещени артефакти от други градски църкви. Предметите са разделени на части, посветени на сребърни изделия, картини, дървени скулптури и бронз. В секцията за сребърни изделия може да видите чудесен сребърен кръст в каталонски стил, но с неизвестен все още автор. Кръстът датира от 1500г. Може да видите и особено красивата дървена скулптура „Мадона дей навиганти“, за която се предполага, че е от 15-ти век и също е с неизвестен автор. Музеят на църковното изкуство в Алгеро се намира на Пиаца Дуомо 1. Музеят може да се посети от 10.30 часа до 13.00 часа и от 16.30 до 19.00 часа /или 20.00 часа, в зависимост от периода на годината/. Входните билети са както следва: 4.00 Евро за възрастни; 3.00 Евро намален билет и 6.00 Евро – билет за музей и камбанария.

Алгеро

На снимката: Музей на църковното изкуство;

Забележителности около Алгеро:

Пещерата на Нептун, или Grotta di Nettuno, e една от най-големите природни забележителности на Сардиния. За да стигнете до самата пещера, трябва да слезете по 654 стъпала, известни като „стълбата на козите“ или „Escala del Cabirol“. Тази зрелищна пещера е пълна с малки езера и с огромни колони от сталактити в формата на тръби на орган. За да стигнете до пещерата, може да използвате личен транспорт /ако разполагате с такъв/, или да използвате услугите на автобус от Алгеро, който е обозначен с надпис „Nettuno”. Интересен начин да стигнете до пещерата е и чрез корабче. Лодките тръгват от Бастионе дела Мадалена /Bastione della Maddalena/ в Алгеро, но оперират в различни часове в зависимост от периода на годината. През март-май и през октомври, лодките са само три пъти на ден – в 9.00, 10.00 и 15.00 часа. В периода от юни до септември има лодки на всеки час между 9.00 часа и 17.00 часа. Обиколката с лодка из пещерата отнема около 2 часа, а билетите са някъде около 15-на Евро. Входът към самата пещера е 13.00 Евро за възрастен и 7.00 Евро за дете. Самата пещера може да се посети ежедневно през октомври от 10.00 часа до 17.00 часа, а в периода ноември-март от 9.00 часа до 14.00 часа. През останалата част от годината /април-септември/, пещерата е отворена ежедневно от 9:00 до 19:00 часа.

Алгеро

На снимката: Стълбището, което води до пещерата на Нептун;

Алгеро

Алгеро

На снимките: Пещерата на Нептун;

Друга интересна забележителност в непосредствена близост до Алгеро е Нураге Палмавера /Nuraghe Palmavera/. Това е най-доброто място на острова, където да видите праисторически останки – около 50 отделни жилища, струпани в близост едно до друго. Централна кула обгражда тези колиби, образувайки варовиков комплекс, датиращ от около 1500г. преди Христа. Може да се видят и останки на нещо като „дворец“ от 14-ти век преди Христа. Обектът се свързва с нурагическата цивилизация, която е оставила най-модерната и монументална архитектура на този ранен етап в западното Средиземноморие. В периода април-октомври, комплексът е отворен от 9.00 часа до 19.00 часа, а през останалото време – от 9.30 часа до 16.00 часа. Входната такса е около 5.00 Евро.

Алгеро

Алгеро

На снимките: Останките от древното нурагическо селище край Алгеро;
Важно: Статията предоставя информация за град Алгеро на остров Сардиния, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите му., транспорт, традиционни храни и напитки. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Юни 2017г.

Търсите хотел в Алгеро?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Алгеро и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Алгеро

По-долу може да видите интерактивна карта относно Алгеро – остров Сардиния, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: