Алкобаса – разказ за ордена на цистерцианците

Алкобаса е малък португалски град, разположен в района Лисбоа и Режиау – същият, в който се намира и португалската столица Лисабон. Градът заема живописно място там, където реките Алкоа и Баса се сливат. Именно на тези две реки градът дължи и своето име. Населението на Алкобаса е не повече от 16 000 души.

Алкобаса

На снимката: Общ изглед към Алкобаса със сградата на абатството в дясно;

Историята на Алкобаса е незначителна или поне е такава до началото на 12-ти век. Именно през този век градът се прочува, като това става главно покрай името на първия португалски крал Афонсу Енрикеш. През 1147г. крал Афонсу превзема от маврите град Сантарем и в знак на победата си дава заповед за изграждането на църква в Алкобаса. По-късно тази църква е преименувана в манастира на Алкобаса – единствената, но за сметка на това великолепна забележителност на града. Решението на Афонсу Енрикеш не било случайно, защото победата при Сантарем била от изключителна важност за португалците, а освен това била постигната при невероятни обстоятелства. Историята разказва за това, че крал Афонсу бил вече направил неуспешен опит да превземе града, но не се отказал от това свое желание. Вместо да насочи цялата своя армия към града, той взел странното на пръв поглед решение да атакува Сантарем с една 250 рицари и то през нощта. Четири дена след началото на своя поход, португалската армия била пред Сантарем. Кралят атакувал крепостта след свечеряване с едва 25 рицари, които превзели стените и отворили път на останалата част от армията. Независимо от съпротивата на маврите по улиците на града, битката се превърнала в жестоко клане за защитниците. До сутринта крепостта била в португалски ръце, което позволило на крал Афонсу да разполага с добър плацдарм за атака срещу Лисабон. Няколко месеца по-късно Лисабон също е превзет.

Алкобаса

На снимката: Сградата на цистерцианското абатство;

Цистерцианското абатство „Св. Богородица от Алкобаса” е една от най-важните църковни постройки в Португалия през Средновековието и част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Днес хиляди туристи ежегодно посещават абатството, което привлича както със своя интериор, така и с екстериора си. В абатството са разположени гробниците на Педро I и неговата любовница Инес де Кастро. Абатството процъфтява в продължение на няколко века, придобива значителна местна власт и не се подчинявало на краля. Благодарение на дейността на живелите тук монаси, днес в абатството може да се видят множество скулптури, както и една от най-богатите библиотеки в Португалия. След 18-ти век обаче скромният цистерциански живот е оставен настрана. В началото на 19-ти век френската армия опустошава абатството, а след забраната на религиозните ордени в Португалия през 1834г. абатството е изоставено.

Търсите хотел в Алкобаса?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако решите да посетите Алкобаса, то направете като повечето туристи и съчетайте посещението с някои от другите близкоразположени малки градчета. Едно такова близко градче, заслужаващо внимание, е Баталя. Баталя също е известно по света с една църковна прелест- манастира „Санта Мария да Витория”. Интересно е да се отбележи, че този манастир, по подобие на абатството в Алкобаса, също е построен в знак на благодарност за победа в битка /победата на крал Жоао I над кастилците при Алжубарота през 1385г/.

Алкобаса

На снимката: Църквата на абатството впечатлява със своите размери;

Най-добро време за посещение:

Алкобаса се радва на умерен климат. Това се дължи на неговото разположение до водата. Градът хем се намира във вътрешността на Португалия, хем не е много далече от водата. Лятото е и периодът, който е най-подходящ за посещението на Алкобаса. Средните стойности през лятото са около 28-30 градуса, а през зимата- около 14-15 градуса. Това означава, че и зимата не е чак толкова лош период за посещение тук, но трябва да имате в предвид, че през зимните месеци /в периода от ноември до януари/ тук падат и най-много дъждове, а мокрото време едва ли е най-приятно за продължителни разходки и разглеждане на забележителности.

Ако се чудите в кой период от годината да посетите Алкобаса и околността, то имайте в предвид, че в Алкобаса се провеждат и няколко интересни фестивала, които за някои туристи винаги са причина за избор на момент за посещение. През февруари се провежда карнавалът на Алкобаса, а през ноември- изложение на сладки и ликьори. На 20-ти август пък се провежда честване в чест на монах Бернард Клерво – един от най-известните цистерциански монаси.

Транспорт:

 Алкобаса се малко градче и всичко тук може да се разгледа пеша. Всъщност освен абатството, Алкобаса като че ли не предлага нещо друго, което заслужава да се види. Именно поради тази причина много туристи, след като разгледат абатството, решават да продължат към някое от околните население места – Лейрия или Баталя. Алкобаса не разполага с градски транспорт- не очаквайте транспортни опции както в големите градове.

Търсите хотел в Алкобаса?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако се намирате в друг португалски град и искате да достигнете до Алкобаса, то може да използвате за тази цел автобус или влак. Алкобаса се намира на около 140 км. от столицата Лисабон и е леснодостъпен с влак или автобус за около час, час и половина. Редовни автобусни линии има до Алкобаса от Лейрия, Баталя, Коимбра, Назаре. Отделно от това трябва да се отбележи, че много от туроператорите, предлагащи програми за туристи в Лисабон, организират и посещения до Алкобаса. В голяма част от случаите дневен тур от този род варира между 70 и 90 Евро. Има и частни фирми, които предоставят транспортни услуги за лични посещения на града.

Ако пътувате със собствен автомобил, то Алкобаса е още по-лесен за достигане. За тръгващите от Лисабон, трябва да поемете по магистралата в посока Лейрия и при достигане до разклона за шосе N8 трябва да слезете от магистралата в посока Алкобаса. За идващите от Лейрия, карайте в южна посока по същото това шосе N8. В този случай ще преминете покрай Баталя, която също е предпочитана спирка.

 Храна и напитки:

 В Алкобаса може да намерите разнообразни места за хапване. Освен широко разпространените в цяла Португалия типични местни ястия, тук също има такива, които са типични само за този регион. Едно от тези ястия е пилето в глинен съд. Ястието се нарича „Frango na Púcara”, като в близост до самото абатство има ресторанти, които го предлагат.

 Алкобаса

На снимката: Традиционното местно ястие „Frango na Púcara“;

Алкобаса се слави и със своите сладки изкушения. Неслучайно тук всяка година през месец ноември се провежда изложение на сладките неща и ликьорите. Изложението се провежда в зали на самия манастир и ежегодно се посещава от над 40 000 души. Сред сладките изкушения на града е пандишпановият сладкиш „Алфейзерао”. Рецептата на сладкиша е създадена от монаси и се пази в тайна. Оригиналният сладкиш може да намерите в „CASA DO PÃO-DE-LÓ DE ALFEIZERÃO”, разположен на Ларго Пао Ло, 2460-138 Алфейзерао /Алкобаса/.

По отношение на напитките, типична за Алкобаса напитка е черешовият ликьор „ginja”. Същият е широко срещан в Лисабон и Обидуш.

Знаете ли, че:

църквата и манастира в Алкобаса са първите готически сгради в Португалия?

 По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Цистерцианското абатство;

 Допълнителна информация за града може да откриете на официалния туристически сайт: www.cm-alcobaca.pt.Важно: Страницата предоставя полезна информация за португалския град Алкобаса-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, заведения и пазаруване в Алкобаса забележителностите на Алкобаса. Статията е последно обновена от нашия екип на 23 Юли 2018г.

АлкобасаBooking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно португалския град Алкобаса, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: