Амстердам – градът на каналите и греха

Герб на Амстердам: Амстердам

 

Амстердам, най-добре планираният град в северна Европа, днес е място, където красота и спокойствие съжителстват ръка до ръка. Повечето от колоритните аспекти на Амстердам са свързани и произтичат директно от дългата традиция на религиозна и политическа толерантност в града.

Амстердам

На снимката: Амстердам е пронизан от над 160 канала- една от големите атракции на града;

Градът е основан като малко рибарско селище, което се е намирало на чудновато място сред блатата при устието на река Амстел. Водите около малкото селце били контролирани от система от диги и полдери, като постепенно малкото градче се разраснало значително, за да се превърне в главен търговски град на северна Европа, а през 17-ти век и в център на голям империя, която се разпростряла из целия свят. Изграждането на каналите и къщите с фронтони през 16-ти и 17-ти век съвпада с период на значително архитектурно развитие. В резултат на това центърът на Амстердам се отличава с необичайно последователна визуална красота. До 18-ти век Амстердам е основен финансов център, но вътрешно недоволство и ограничения, наложени при Наполеон, довели до спиране на трескавия растеж в развитието на града.

Амстердам

На снимката: Днес повечето канали на Амстердам се използват за екскурзии и развлечение и не толкова като търговски пътища, както е било в миналото;

В един момент от своето развитие Амстердам изпада в период на неизвестност и безтегловност. Постепенно старите основи на развитие биват заменени и градът започва постепенна индустриализация. През 20-ти век Амстердам отново набира скорост. Началото на новото хилядолетие е и началото на значим растеж на града: амбициозни архитектурни проекти дават нов живот на бившите изоставени градски части като източните докове, а районът Зуидас /разположен на юг от околовръстното шосе/ бързо се превръща в основен бизнес център, допълнен с значими културни обекти.

Амстердам

На снимката: Армади от корабчета изпълват най-известните канали на Амстердам всеки ден;

Амстердам нараства значително през последното десетилетие. Днес градът е по-космополитен от това, което е било в миналото, както и повече бизнес ориентиран и интегриран в европейската среда. Въпреки всичко той все още си остава един от най-спокойните градове на континента. Може да ви обземе чувство на безгрижие докато се разхождате из улиците или каналите на Амстедрам- нещо, което няма да намерите в други големи европейски градове. Колкото и странно да звучи, Амстердам ще ви остави с впечатлението, че е малък град, където ще може да стигнете лесно от едно място до друго, а благодарение на неговите канали части от центъра са освободени от трафик, което само допринася за спокойствието в града. Повечето хора в Холандия ще ви кажат, че въпреки че Амстердам е най-големият местен град, той няма нищо общо с останалите части на страната, които изглеждат изключително провинциални в сравнение със столицата.

Обликът на града се определя от гъстата мрежа от канали. Историческият център на Амтердам, който датира от тринадесети век, е опасан от пет концентрични канала – Грахтенгордел- изкопани през 17-ти век като част от плановете да се създаде уникална и елегантна градска среда. Именно в тази част на града богатите местни търговци изграждали своите големи имения, които се характеризират с високите си и богато декорирани фронтони, които се отразяват в зелената вода отдолу. Конвенционалните забележителности са в по-голямата си част без голямо значение, като сред тях може да се посочи къщата на Ане Франк. Това, което обаче балансира нещата, са световно значимите музеи и галерии в Амстердам. За много хора музеят на Ван Гог е достатъчна причина да се посети града. Все пак трябва да се отбележи и Райсмузеум, с неговите колекции от средновековни картини и произведения от 17-ти век, както и музеят на съвременното и експериментално изкуство Стеделик.

Независимо от всичко обаче населението и политиката си остават най-устойчивите характеристики на Амстердам. Шестдесетте и седемдесетте години на миналия век са зенитът в развитието тук, докато през последните десет години изграденото просто се доразвива, за да се постигне днешния резултат от иновативност и комфорт. Освен голям брой забележителности, отразяващи по един или друг начин историята на Амстердам, градът предлага несравним избор на уютни места, където да се насладите на чаша от любимото ви питие, без значение дали ще се спрете на традиционно кафене или някой от напъпълите из града дизайнерски барове и ресторанти. Забавлението тук е гарантирано, като в Амстердам може да откриете достатъчно предложения, свързани с музика, филми, драма. На много места може да се насладите на жива музика из заведенията, като Амстердам освен всичкото се слави и като дом на един от най-добрите класически оркестри в света.

Амстердам

На снимката: Кварталът на червените фенери;

Най-доброто време за посещение:

Силният туристически сезон е между април и септември, като има и пик на туристите около Нова година. През лятната ученическа ваканция /юни-август/, времето в града е горещо и влажно, а хотелите са доста по-скъпи от обичайното. Въпреки това хората избират предимно този период за посещение, което води след себе си и препълване на забележителностите. Особено тежко е положението около Денят на кралицата /30-ти април/, когато трудно ще намерите хотелска стая в Амстердам, освен ако не сте си направили резервация предварително. През зимните месеци обикновено има сняг и лед и не е много препоръчително да се посещава града. Най-спокойните времена са ранната пролет и късната есен, но тогава време е по-хладно, така че бъдете подготвени с подходящи дрехи.

Туристическа информация и екскурзии в Амстердам:

Туристическото бюро VVV разполага с два туристически офиса в центъра на Амстердам- един от тях е на платформа 2 на Централната гарда /работи всеки ден от 11.00 часа до 19.00 часа, а вторият е на Щатионплейн срещу входа на гарата /работи всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа. Информация от туристическо естество може да получите още чрез телефон 0900/400 4040 или на сайта: wwww.iamsterdam.com. Чрез туристическите офиси може да си направите резервации за круиз из каналите на Амстердам или да заявите други организирани екскурзии, както и дори да си направите резервация за място за спане- всичко това срещу малка такса и депозит, който се изважда от вашата крайна сметка. Имайте в предвид, че в силния туристически сезон може да ви се наложи доста да чакате на опашки през туристическите офиси. Тук също се продават билети за предстоящи представления, като се започне с рок или класически концерти и се стихне до театър. Ако се интересувате от културни мероприятия в града, добре е да се свържете с Amsterdam Uitburo, или AUB- то е контролирано от градския съвет на града, като се намира в театъра Щадшоубург, разположен на Лейсплейн /работи понеделник-събота, от 10.00 часа до 18.00 часа, четвъртък до 21.00 часа, а в неделя- от обяд до 18.00 часа; телефон 0900 0191). Тук може да получите съвети за културни събития, билети, копия на листовки и др.

Амстердам

На снимката: Замъкът „Вааг“ /Waag/;

Когато говорим за посещение на Амстердам и разходка из местните забележителности, то няма как да не обърнем внимание на известната IAmsterdam карта. Картата предоставя безплатно и неограничено използване на градската транспортна мрежа, круиз по каналите на Амстердам, а така също и безплатен вход в много от местните забележителности. Картата струва 55.00 Евро за един ден, 65.00 Евро за два последователни дни и 75.00 Евро за три дни. Цените не са никак лоши с оглед това, което ще си спестите като разходи, но въпреки това трябва наистина да си направите добър план за посещение на отделните обекти, за да излезе в края на деня, че наистина сте спестили пари чрез тази карта. Картата може да се закупи във всеки офис на VVV. Отделно от тази карта, може да си закупите и т.нар. Museumkaart /музейна карта/, осигуряваща безплатен достъп до повечето музеи в цяла Холандия за цяла година. Картата е на цена от 59.90 Евро за възрастни и 32.45 Евро за лица под 18 год. Използвайки тази карта, ще може да влезете в 43 музея.

Никой не може да каже, че туристическата индустрия в Амстердам не се възползва максимално от неговите канали, като цяла армада от остъклени круизни корабчета се разхожда из водните пътища на града. Предложенията са разнообразни- от бързи едночасови разходки до вечерни круизи. В Амстердам има няколко големи оператора, които оперират по най-важните канали- около Централната гара, Дамрак и на Принс Хендрикаде. Въпреки конкуренцията, цените са сравнително еднакви. Разходка за един час с корабче струва над 10.00 Евро за възрастни и около 10.00 Евро за деца между 4 и 12 години. Големите компании като Lovers /020/530 1090, wwww.lovers.nl./ предлагат тематични круизи- литературен круиз, вечерен круиз и т.н. Основните круизни направления са много популярни и опашките за корабчетата са винаги големи, особено през лятото. Един  от начините да избегнете големите тълпи е да се придвижите от централната гара по Дамрак до кея в края на Рокин, където се намира мястото за потегляне на корабчета на Reederij P. Kooij (020 / 623 3810, www.rederijkooij.nl). Компанията има кей и до централната гара, като предлага всички основни круизи на по-ниски цени.

Транспорт в Амстердам:

Най-добрият начин да се види Амстердам е пеша или с велосипед. Почти всички местни забележителности са на близко пешеходно разстояние. Градското оформление е просто, с неговите канали и свързващи пътища- в началото може да се объркате, но след като свикнете, ще видите, че лесно може да се придвижвате до всяка точка в историческия център. Ако започнете от най-вътрешния канал Зингел, следващите са подредени по азбучен ред- Херенграхт, Кайзерсграхт и Принсенграхт (най-отвън). Ако пешеходните разходки или карането на велосипед не са ви в стила, то има редица други възможности- отлична транспортна система на градски транспорт, водни таксита, корабчета. В никакъв случай обаче не се опитвайте да шофирате тук. Градът може да е кошмар дори за опитни водачи, а и местата за паркиране са ограничени.

Амстердам

На снимката: Корабче на „Lovers“- една от известните компании за организиране на обиколки из каналите на Амстердам;

Холандците са експерти в „екологизирането“ на техните възможности за пътуване: трамваите са електрически, семействата са много по-склонни да пътуват с велосипед или използват различни акции за ограничаване пътуването с автомобил, автомобилите и автобусите са снабдени със специални филтри. Инфраструктурата на града е ориентирана към велосипедния трафик, както и към използването предимно на градския транспорт. Амстербайк предлага електрически скутери като чиста и тиха опция за разглеждане на града, а Вилертакси предлага електрически мотоциклетни таксита. Последните са по-евтини от обикновените таксита и могат да превозват до 2-ма души. Ако искате да се разходите из каналите, може да си наемете електрически лодки, а дори и кану.

Преди да се насочите към разглеждане на Амстердам пеша, уверете се, че сте си обули подходящи обувки- павираните улици на града може лесно да ви изморят. Бъдете особено внимателни, особено когато трябва да пресичате линии на градския транспорт. Трамваите се движат по собствени трасета в средата на улиците; автобуси и таксита се движат понякога през средата на трамвайните платна. Поради тази причина е добре да се оглеждате и в двете посоки, когато пресичате трамвайните маршрути, защото трамваите в Амстердам, освен всичко друго, са модерни и безшумни. Ако пресичате на пешеходна пътека, на която няма светлинна сигнализация и очаквате колите да спрат, може да останете разочаровани.
Въпреки че градът е неподходящ за автомобилно движение, градските власти вземат мерки за улеснение на шофьорите. Все пак местата за паркиране са малко, кражбите от коли са чести и затова, ако сте отседнали в хотел, добре е да си запазите паркинг при престоя си и да оставите автомобила си там докато сте в града. Ако пристигате в Амстердам с автомобил, паркирайте на „P & R“ /park and ride/ паркингите и използвайте градския транспорт. В самия град, опитайте да паркирате на закрит паркинг, а не на улицата. Ако все пак паркирате на улицата, добре е да не оставяте ценни вещи в колата. По принцип местата за паркиране на улицата в Амстердам са скъпи, а и не са много на брой. В центъра на града колата може да остане на едно място не повече от 2 часа, като платеното паркиране е в сила до полунощ. Ако трябва да паркирате извън центъра, то може да си закупите целодневни пропуски. Ако не си заплатите паркирането, ще бъдете глобено, но колата не се заскобява /както е в България/, поне не преди да получите общо 5 глоби. Както отбелязахме и по-горе, по-добре би било да паркирате на закрит паркинг, като Q-Park или Бизантиум.

Амстердам

На снимката: Агниетенкапеле;

Интегрираната система на обществен транспорт в Амстердам /GVB/ е изключително ефективна, а централната гара е основен транспортен възел. Единственият начин да пътувате с метрото, трамваите и автобусите на градския транспорт е като си закупите OV-chipkaart- смарткарта за многократна употреба, която се зарежда електронно. OV9292 е  националната информационна служба на обществения транспорт, която предоставя информация по телефон или чрез интернет страницата си за всички видове обществен транспорт в рамките на града.

Трамваите в Амстердам са най-честата форма на обществен транспорт в града. Маршрутите са показани на безплатната транспортна карта, която може да получите от офиса на GVB. Най-полезните маршрути минават южно от Централната гара по Дамрак или NZ Voorburgwal /номера 1, 2, 4, 5, 7, 9 и 16/. Линии 13, 14 и 17 също са полезни, ако имате нужда да пътуватe на запад към района Йордаан. Трамваите започват работа в 6.00 часа в делнични дни и 7.00 часа в събота и неделя. Приключват работа малко след полунощ, когато биват заместени от нощни автобуси. Сини информационни табла на спирките на трамваи и автобуси сочат името на спирката и номера на линията, която обслужва тази спирка. Информацията на навесите на спирките дава данни за маршрутите и приблизителните времена. Повечето спирки са достъпни за инвалиди. За да се качите в превозно средство от местния градски транспорт, трябва да се качите или от първата врата, или от третата, където по принцип има кондуктор. При качване трябва да доближите вашата карта до сива машина на входа на превозното средство- по този начин се отчита на коя спирка сте се качили. Спирките по маршрута се обявяват вътре в превозното средство за улеснение на пътуващите. За да слезете, трябва да натиснете бутон. Повечето спирки са в средата на улицата, така че внимавайте като слизате. Преди да слезете трябва отново да опрете вашата карта до сивата машина, като по този начин се изчислява стойността на вашето пътуване, а сумата се удържа от картата ви автоматично.

Подобно на трамваите, по-голямата част от автобусите в Амстердам потеглят от централната гара, но скоро след като излязат от центъра на града, маршрутите им се разклоняват. Голяма част от линиите все пак допълват тези на трамваите. Спирките на тези автобуси са същите, като за да ползвате автобусен транспорт в Амстердам отново ще трябва да си закупите OV chipkaart. Билетната система тук е същата, както при трамваите, но качването става само от първа врата. Местният градски транспорт предлага и услугата „Stop/Go”, където малки микробуси тръгват от Oosterdokskade, близо до централната гара, на всеки 12 минути и пътуват през Принсенграхт до Ватерлоплей и обратно, като преминават в близост до много забележителности, музеи и търговски площи. Услугата е свързана с автобусни и трамвайни маршрути, като няма фиксирани спирки- просто трябва да натиснете бутон, за да слезете. Билетът за този вид транспорт се закупува на борда на превозното средство, но за да пътувате с него може да използвате и еднодневни карти на градски транспорт, както и OV-chipkaart. Линиите на нощните автобуси в Амстердам са обозначени с номера от 348 до 392. Нощните автобуси вървят през цялата нощ, но услугата е на всеки час (на всеки половин час от петък до неделя), така че трябва да сте готови да чакате, или просто да си вземете такси. Имайте предвид, че нощните автобуси са по-скъпи, отколкото трамваи или автобуси, като цените на билетите започват от 3.50 Евро.

Амстердам

На снимката: Магна Плаца;

Системата на подземния транспорт в Амстедрам включва само четири линии, три от които започват от и свършват при централната гара. Метрото не е особено популярно сред туристите в града, защото само четири станции се намират в центъра- Amsterdam CS, Nieuwmarkt, Waterlooplein и Weesperplein. През делничните дни метрото се движи половин час повече от автобуси и трамваи, като при използването му може да използвате същата чипкарта. Бъдете особено внимателни при пътуването вечер, защото е всеизвестно че станциите нощем стават свърталища на дилъри на дрога и наркомани.

Вече споменатите OV-chipkaart може да се закупят от офисите на GVB, будките за вестници, офисите на туристическите служби, като отделно може да си вземете и карти за еднократно пътуване. Картата е с размер на кредитна карта като може да се презарежда с пари. Има продължителност от 1 или 2 часа или от 1 до 7 дни. OV-chipkaart може да се презарежда на машините за автоматична продажба на билети, разположени на всички метростанции и спирки, централната гара и в някои супермаркети.  С цел да се валидира пътуването, трябва да се задържи картата пред сивите четци на карти при влизане и излизане от метростанция или влак, или при качване и слизане от трамвай и автобус. Цената, която ще заплатите, се определя от пропътуваното разстояние, така че в Амстердам няма да откриете по-евтина форма на транспорт. Деца до 4 години пътуват безплатно, а възрастните хора и деца между 4 и 11 години може да си закупят карта с отстъпка. Ако ще пристигнете на летището в Амстердам, то може да ви бъде полезно да си вземете картата „Amsterdam All in one Travel Pass”, включваща билет влак от и до летището Шипхол, както и пропуск /дори за нощните автобуси/ за период между 1 и 4 дни. Тази карта може да я закупите от информационното гише на летището или от офисите на местния градски транспорт. Картата включва пътувания с всички форми на градски транспорт, както и отстъпки за някои музеи:

Амстердам

На снимката: Кралският дворец;

Разходка по каналите на Амстердам:

Името „Амстердам” възниква от построения на река Амстел язовир от 13-ти век, който бил изграден, за да се даде възможност на града да расте и да се развие в крайна сметка като една чудесна система от 165 канала и около 1300 моста. Днес вътрешните канали на Амстердам се използват повече за корабоплаване с развлекателна цел, но не толкова за търговия, въпреки че има големи фирми като DHL, които се опитват да преоткрият бързината и удобството от използването на каналите. Каналите на града са пълни с лодки, предлагащи голямо разнообразие от екскурзии и разходки, като те са подходящи за хората, които нямат сили или време за пешеходна обиколка на града, за възрастните хора и семействата с малки деца.

Има много оператори в Амстердам, предлагащи турове из каналите на града, с включено екскурзоводско обслужване на различни езици. Корабчетата тръгват от различни точки, но главно от разположения срещу централната гара кей. Голяма част от корабчетата имат стъклени покриви, които се отварят при хубаво време. Не винаги е необходимо да си запазите места, но ако възнамерявате да се качите на обяд, вечер или по време на пиковия туристически сезон, то тогава ще е добре да си запазите места, защото напливът е голям. Вечерните круизи предлагат, освен разходката с корабчето, различни напитки и храни /вина и сирена предимно/, като има и опция за романтична вечеря на свещи или спиране до някоя известна местна кръчма. Местният оператор Lovers предлага богат избор на такива круизи в допълнение към неговите дневни пътувания. Освен разходки из центъра на града, операторът Artis Express предлага специални пътувания от централната гара до Артис, музеят Шипваарт, Тропенмузеум и др.

По каналите на Амстердам се предлага и услугата „Каналбус”, който оперира на всеки 30 минути по протежение на 4 маршрута. Каналбус спира на 19 спирки, разположени в близост до големите музеи, търговски площи и други атракции. Качване и слизане става на всяка една от спирките, като Каналбус е първата по рода си лодка в Европа, която се движи на газ. Може да си закупите билет за 1, 2 или 3 дни. Круизите на Каналбус са доста популярни, поради което ви препоръчваме да си запазите места предварително. Особено през лятото местата се запълват много бързо. От будките на „Каналбус” може да си закупите „All Amsterdam Transport Pass”, който наред с другите отстъпки, ви предоставя 1 ден пътуване с градския транспорт на Амстердам. Предлагат се и комбинирани билети с вход в редица музеи като Райксмузеум, Музеят на Ван Гог и новият Ермитаж на Амстел.

Амстердам

На снимката: Каналбус;

Системата за слизане и качване с разглеждане на музеите на Амстердам /Amsterdam hop on/hop off Museum line/ е чудесен начин да се видят всички основни забележителности на града и търговски площи. Лодките се движат на всеки 20 минути дневно, между 10.00 часа и 18:45 часа (до 17:00 в периода от ноември до март), като тръгването става срещу централната гара. Ако си закупите билет за един ден, може да ползвате отстъпка от 50% за входните билети на музеите. Билети може да се закупят от различни места из града. Билет за възрастни е малко над 20.00 Евро, а за деца- около 15.00 Евро.

Друга интересна опция за разглеждане и разходка из каналите на Амстердам са водните таксита. Те са удобни, функционират като обикновено такси, като ще ви отведат точно до мястото, което искате. Цените обаче не са от ниските- има стартова цена, която е от рода на 10.00 Евро, а след това отчитането става на минута /около 2.00 Евро на минута/. Водните таксита предлагат и организирани турове, с включена храна и напитки. Най-интересните предложения за такива турове са круиз „Архитектура”, круиз „Скритият град” и др. Ако искате да използвате една от тези лодки, ще трябва да резервирате предварително водно такси. Подобни круизи варират в цената от 30.00 Евро за най-обикновените до над 100.00 Евро на човек, с вкл. вечеря. Предлага се и круиз „Меден месец”, чиято цена обаче е над 100.00 Евро за 30 минути.

Храни и напитки в Амстердам:

От сергиите за риба до разнообразните кафенета и ресторанти от най-високо качество, заведенията в Амстердам може да ви предложат доста кулинарни изненади. Традиционната холандска кухня е обикновена, здравословна и обилна, но разнообразието от храни в Амстердам е огромно. Това се дължи на факта, че в града са представени кулинарни стилове от цял свят. Холандия, като основна бивша колониална сила, е донесла в Европа екзотични състави и подправки от своите колонии. Преплитането на кулинарните стилове отдавна е нещо обичайно в менютата на ресторантите тук.

Амстердам

На снимката: Традиционният холандски джин;

Типичното холандско меню предлага достатъчно добър избор от храни. Доста от предложенията включват риба или месо, сервирано с добре сварени зеленчуци. Свинско месо, шунка и всички видове колбаси са популярни. Благодарение на Северно море има изобилие от прясна риба, особено треска, херинга и скумрия. Предлагат се и интересни кафяви скариди. Сред зеленчуците ще срещнете зеле, цикория и къдрава салата. Киселото зеле, макар и взето от Германия преди много време, днес се смята за родно ястие на холандците. Същото се приема за картофите в майонеза, които са взети от Белгия. Сирената Гоуда и Едам се предлагат на различни етапи на зрялост, и с ароматизатори, като карамфил, кимион или билки.

Жители на Антверпен били първите чужденци, които са се заселили в Амстердам. Днес местните считат за свои собствени редица еврейски специалитети, сред които и pekelvlees (осолено говеждо месо), кисели зеленчуци (често сервирани като салата) и разнообразие от сладкиши, които може да се намерят в по-по-старомодни заведения. През 20-ти век напливът на имигранти от Турция и страни от северна Африка е изключително голям, като тези нови общности в Амстердам донасят със себе си своите кухни. Близкоизточните ресторанти, където може да опитате различни яхнии, кус-кус, са почти навсякъде.

Холандската кухня усеща влиянието и на Индонезия, защото през 17-ти век Холандия започва колонизация на тази страна, като осъществява контрол над тази част от света до 1949г. Местните съставки са включени в холандското меню и кухня, макар и първоначално да са приемани като прекалено екзотични. Канелата е използвана за ароматизиране на пайове и бисквити, а дори и върху зеленчуци. Кокос и чили са много популярни ароматизатори също.

Амстердам

На снимката: Холандците са известни производители на сирене;

Бирата е предпочитаното питие в повечето холандски кафенета и барове, като всички те имат богат избор от местни и вносни бири. Виното е широко достъпно и почти всички ресторанти в Амстердам предлагат добър избор от вина. Акцентът обаче е върху френските вина. Повечето местни испански и италиански ресторанти също предлагат интересна гама от собствените си местни вина. Ресторанти, специализирани в традиционна кухня, са склонни да имат най-добрата селекция от „jenevers” (холандски джин).

Знаете ли, че:

Основаването на Амстердам се дължи на двама рибари?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Кварталът на червените фенери;

2/ Вааг /Waag/;

3/ Ноймаркт;

4/ Музей на хашиша, марихуаната и конопа;

5/ Агниетенкапел;

6/ Източно-индийската къща;

7/ Трипенхуис;

8/ Зуидеркерк /Южната църква/;

9/ Къща-музей на Рембранд;

10/ Националната опера и балет;

11/ Площад „Ватерлоплейн”;

12/ Църквата „Мойсей и Арон”;

13/ Юдейски исторически музей;

14/ Португалско-израелската синагога;

15/ Монтелбаансторен;

16/ Шипвартхуис;

17/ Кулата на оплаквачките;

18/ Зеедайк;

19/ Старата църква /Оуде Керк/;

20 / Новата църква;

21/ Кралският дворец;

22/ Музей на Мадам Тюсо;

23/ Исторически музей на Амстердам;

24/ Бегинхоф;

25/ Магна плаза;

26/ Лутерзе Керк;

27/ Църквата „Свети Николай”;

28/ Бюрс ван Берлаге;

29/ Къщата на Ане Франк;

30/ Паметник на хомосексуализма;

31/ Вестеркерк;

Повече информация за посещение на Амстердам може да бъде намерена на следния интернет адрес: www.iamsterdam.com.

Амстердам

Важно: Статията предоставя информация за град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за града, за неговото разположение, как да достигнете до него, информация за разходки из каналите на Амстердам, за най-доброто време за посещение, информация за градския транспорт на Амстердам, както и данни за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: