Анже – западната врата към долината на река Лоара

На 288 км. южно от Париж и на около 89 км. източно от Нант се намира град Анже. Някога столица на Анжу, Анже е разположен по бреговете на река Мен, в западния край на долината на Лоара. Макар че е претърпял значителни щети през Втората световна война, градът е възстановен, съчетавайки провинциален чар с определена доза изтънченост. Анже е оживен регионален център, който се използва често от туристите като база за разглеждане на замъците в западната част на Лоара. Днес градът има около 150 000 души население, от които над 30 000 са студентите, което определя и по-динамичният живот тук. Ако планирате да посетите Анже и да разгледате неговите забележителности, добре е да си предвидите в програмата поне 3 часа.

Анже

На снимката: Центърът на Анже е чудесен микс от старина и модерност;

Как да стигнете до Анже:

Ако възнамерявате да се насочите към долината на Лоара (и Анже в частност) от Париж, то от гара Париж Монпарнас има ежедневни високоскоростни влакове, които ще ви закарат до Анже за около час и половина. Билетите обаче не са от евтините и може да ви се наложи да платите и сума от 60-70 Евро в едната посока. Влакове, макар и регионални, има и от Тур – друга интересна дестинация по долината на река Лоара. Поне 10 влака на ден пътуват от Тур до Анже за около 1 час. Ж.п. гарата в Анже е сравнително близо до местния замък, като разстоянието може да се вземе и пеша. За графици и информация, посетете www.voyages-sncf.com.

Ако сте вече по долината на Лоара и се чудите как да стигнете до Анже, то може да разчитате и на местните автобусни връзки между градовете. От Сомюр до Анже има директни автобусни връзки (време на пътуване: 1 час и половина). Повече информация може да намерите на www.angoubus.fr. В случай че пътувате с автомобил и идвате от Тур, поемете по магистрала А85 на запад и излезте при изход „Angers Center“ (Анже Център).

Туристическа информация:

Туристическият офис в града се намира на Place Kennedy 7. Информация за града и неговите забележителности може да намерите на www.angers-tourisme.com.

Разходка из забележителностите на Анже:

Ако имате време за пазаруване, разходете се из пешеходната зона в центъра на града. Тук има доста магазини (по-големи и по-малки), предлагащи всичко – от дрехи и обувки до бижута и книги. Ако се интересувате от местните специалитети, насочете се към Maison du Vin de l’Anjou (Place Kennedy 5), където можете да научите за местните лозя и да си купите бутилка или две от местното вино за подарък.

Докато обикаляте из града, няма как рано или късно да не стигнете до някоя от основните местни исторически забележителности. Първата от тях е местната катедрала, носеща името „Свети Маврикий“. Катедралата датира от 12-ти и 13-ти век, като само главната й кула е от изградена на по-късен етап – 16-ти век. Първото, което може би ще привлече вниманието ви, са статуите на портала. Те изобразяват всички от царицата на Шива до Давид. Тимпанът пък изобразява Христос на трон. Катедралата е особено известна с красивите си витражи, датиращи от между 12-ти и 16-ти век. Най-старият илюстрира мъченичеството на Свети Винсент, а най-необичайният представя Свети Кристофър с главата на куче.

Анже

На снимката: Катедралата на Анже;

Нефът на катедралата на Анже датира също от 12-ти век и е пример за изключителна архитектура. Впечатлява със своята хармонична красота. Ако се интересувате от обиколка с екскурзовод, обадете се на църковния презвитерий на номера, който сме изписали по-долу. Обиколките се провеждат с представител на църквата и са особено интересни и съпроводени с много чар и хумор. Обиколките се осъществяват на френски, английски (предлага се юли-август) и италиански.

Анже

На снимката: Интериорът на „Свети Маврикий“;

Полезна информация за посещение на катедралата на Анже:

Адрес: Place Freppel, Анже, Франция;

Телефон: +33 (2) 41 87 58 45;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 8.00 часа до 20.00 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен, даренията се оценяват;

След катедралата, следващата интересна забележителност на Анже и всъщност основната причина да посетите града е замъкът на Анже (Chateau d’Angers). Замъкът, датиращ от 9-ти век, е бил някога дом на графовете на Анжу. Известният Фулк III (Черният сокол) е живял тук, а след това замъкът попада в ръцете на Платагенет. В периода 1230-1238г. замъкът претърпява съществени промени, след като са изградени външните му стени и 17 огромни кули, превръщайки го в крепост. Замъкът бил един от любимите на крал Рене, по време на чието управление тук кипял оживен живот, поне докато замъкът не попаднал в ръцете на Луи XI. Луи XIV превърнал замъка в затвор. През Втората световна война нацистите са го използвали като депо за боеприпаси, поради което замъкът е подложен на бомбардировки от съюзниците през 1944г.

Анже

На снимката: Замъкът на Анже;

Основната атракция в замъка са т.нар. Гоблени на апокалипсиса. Интересното за тях е, че не винаги са имали същата стойност, каквато имат в момента – просто в миналото гоблените са използвани като козирка за защита на портокаловите дървета, както и за покриване на повредените стени на църквата. Изтъкани в Париж от Никола Батал въз основа на картини на Жан дьо Брюж около 1375г., те са били предназначени за Луи I Анжуски. Серията от гоблени, илюстриращи Книгата на Св. Йоан, се простират на 100 метра.

Анже

На снимката: Гоблените в замъка;

През 2009 г. покривът на кралската лоджия изгорял заради късо съединение и замъкът претърпял известни щети. За щастие, гоблените са съхранявани в отделна част и бива запазени. При посещението си на замъка ще може да разгледате кралските апартаменти, двора, укрепленията, кулата на вятърна мелница и параклис от 15-ти век. Възможно е да си организирате и посещение с екскурзовод, което отнема около 1 часа, и благодарение на което ще се фокусирате върху архитектурата и историята на замъка. Има и обиколка, при която акцентът попада върху гоблените. И двете обиколки са само на френски език, но може да си вземете аудиогид на английски език.

Полезна информация за посещение на замъка на Анже:

Адрес: 2 promenade du Bout-du-Monde, Анже, Франция;

Телефон: +33 (2) 41 86 48 77;

Работно време за посещение:

От 2-ри януари до 30-ти април: всеки ден от 10.00 часа до 17.30 часа;

От 2-ри май до 4-ти септември: всеки ден от 9.30 часа до 18.30 часа;

От 5-ти септември до 31-ви декември: всеки ден от 10.00 часа до 17.30 часа;

Затворен на 1-ви януари; 1-ви май; 1-ви и 11-ти ноември и 25-ти декември;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 9.00 Евро;

Намален билет – 7.00 Евро (за граждани на ЕС от 18 до 25г.);

Билет за групи (над 20 души) – 7.00 Евро;

Последният интересен обект в Анже, за който може да отделите време е музеят Жан Луркат. Това е може би най-интригуващият музей в града, помещаващ се в старата болница Свети Жан, основана още през 1174г. Музеят е известен с гоблена „Le Chant du Monde“ („Песента на света“), дело на Луркат. Представлява съвкупност от 10 пана, който са създадени между 1957 и 1966г. Той изобразява една абстрактна конгломерация от слънца, бутилки шампанско и жизнения цикъл на раждането и смъртта. Ще може да посетите и датиращият от 17-ти век диспансер, където буркани и съдове са поставени все още на старите дървени рафтове.

Анже

На снимката: Музеят на Луркат;

Полезна информация за посещение на музея:

Адрес: 4 Bd. Arago, Анже, Франция;

Телефон: +33 (2) 41 24 18 45;

Работно време за посещение:

Вторник – неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 6.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро (за граждани на ЕС от 18 до 25г.);

Безплатно за лица до 26 години;

Комбиниран билет за музея и замъка на Анже – 9.50 Евро
Важно: Статията предоставя информация за град Анже, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, какво да видите в града, как да стигнете до Анже, хотели. За последно статията е обновена от нашия екип на 19 Април 2018г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в Анже, Франция?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Анже

По-долу може да видите интерактивна карта относно Анже, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: