Антверпен – Диамантената столица на света

Антверпен е разположен в северната част на Белгия и представлява важен търговски център на Белгия. Пристанището на града е второто по оборот на товарите в Европа след това на Ротердам, а в самият град от край време се намират седалища на големи световни корпорации. Името на града се свързва с интересна легенда. Според белгийския фолклор река Шелда, по поречието на която в момента се намира Антверпен, е била мястото, където е живеел великан на името Антигоон. Той искал такса от всеки пътник, който искал да премине реката. Тези, които отказвали да заплатят таксата, губели едната си ръка. Великанът я отрязвал и я хвърлял в реката. Легендата разказва за млад герой на име Силвий Брабо, който успял да надвие великана, да отреже неговата ръка и да я хвърли в реката. Оттам идва и името на града от нидерландското „hand werpen” или „хвърляне на ръка“. През вековете Антверпен се развива устремно и се превръща в аристократичния град на Белгия, за което свидетелстват и самите забележителности на града. За съжаление една част от тези забележителности пострадали сериозно по време на Втората световна война, но все пак все още могат да бъдат видяни достатъчно красиви неща.

Антверпен

На снимката: Част от градския площад на Антверпен;

Антверпен се определя още и като „диамантената столица“ на света. Градът се слави с така наречения „диамантен квартал“, който е разположен в близост до ж.п. гарата.

 

Антверпен

На снимката: Антверпен се слави като „диамантената столица“ на света заради множеството магазини в своя „диамантен квартал“. На площ от по-малко от 3 кв.км. всяка година се извършва търговия с диаманти на стойност около 45 млрд. евро.

Най-добро време за посещение:

Туристите в града никога не са прекалено много и Антверпен може да бъде определен като целогодишна дестинация, въпреки че някой от забележителностите са затворени през зимата.

Транспорт:

Градският транспорт в града е много добре организиран, като използвайки автобуси и трамваи може да стигнете до всяко място на града през целия ден. Билетът за използването на автобус или трамвай в Антверпен варира между 1,20 Евро и 2.00 Евро в зависимост дали си купувате билета в самото превозно средство или предварително /по-високата цена е, когато закупуването става от кондуктор в превозното средство/. Билетът има валидност 1 час. В случай, че ще ползвате градски транспорт повече пъти в рамките на деня е добре да си закупите дневна карта, която струва около 6.00 Евро /5.00 Евро при предварителна покупка/, като с нея може да пътувате неограничено през целия ден. Възможно е да си закупите билет и чрез изпращането на SMS с текст „DL” на телефон 4884, като стойността в този случай е 1,45 Евро. Билет за 120 мин., закупен чрез SMS струва 2,25 Евро, като мобилният номер за изпращането е същият, но в SMS-а се изписва „DL 120”.
В случай, че идвате с кола, следвайте сините табели „P”, които ще ви отведат до някой от паркингите. Градът предлага множество паркинги във всеки един от своите райони.

Хотели:

Антверпен предлага голямо разнообразие от избор на места за отсядане- от хотели с 4 или 5 звезди до къмпинги. Има и множество квартири, предлагащи нощувка със закуска /B&B/.

Търсите хотел в Антверпен?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Знаете ли, че:

Мнозина от местните хора говорят специфичен антверпенски диалект?

По-долу може да видите списък с основни забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещение на този обект:

1/ Градският площад на Антверпен;

2/ Сградата на общината в Антверпен;

3/ Замъкът Стийн;

4/ Зеленият площад- най-популярният площад на Антверпен;

5/ Дъ Меир /The Meir/- най-известната търговска улица на Антверпен;

6/ Къщата на Рубенс;

7/ Сградата на старата фондова борса;

8/ Централната гара на Антверпен;

9/ Катедралата на Антверпен;

10/ Църквата „Свети Пол“;

11/ Църквата „Каролус Боромеус“;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния сайт на града: www.antwerpen.be

Антверпен

Важно: Страницата предоставя полезна информация за белгийския град Антверпен-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Антверпен. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Май 2018г..

Търсите хотел в Антверпен?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Антверпен, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този белгийски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: