Аранхуес – по стъпките на Бурбонските крале

На 47 км. южно от Мадрид и на около 50 км. североизточно от Толедо се намира градчето Аранхуес. Този кастилски град се намира на мястото, където се срещат реките Тахо и Харама, и някога е бил резиденция на Бурбонските крале, особено през пролетните и летни дни. Основната забележителност на града в момент е кралският дворец, който привлича с добре поддържаните си градини, величествените статуи и фонтани. Всичко това превръща Аранхуес в малък кралски оазис сред иначе ненатрапчивата селскостопанска равнина, в пределите на която се намира градът и която иначе е известна преди всичко с производството на ягоди и аспержи.

Как да стигнете до Аранхуес:

Аранхуес е свързан чрез удобни транспортни връзки с Мадрид. Редовни влакове потеглят от станция Аточа. Може да се каже, че има влакове на всеки половин час, ако не и по-често. Пътуването от столицата до Аранхуес с влак отнема около 45 минути. Като цени билетите се движат около 5.00-6.00 Евро. Два пъти на ден има и експресен влак от Мадрид до Толедо, който спира за кратко и в Аранхуес. С него пътуването отнема само 30 минути. Ако пътувате в тази част на Испания през пролетта и планирате посещение на Аранхуес с влак, може да се пробвате да пътувате с Tren de la Fresa. Този влак е дървен и се движи на пара. Пътуването с този влак е по-бавно – около 50 минути – но пък е чудесно преживяване. Ще видите хостеси с традиционни костюми, които черпят пътниците с ягоди, от където идва и името на самия влак. Ж.п. гарата на Аранхуес се намира на около 1.6 км. извън града, но до централната част може да се придвижите без проблеми и пеша в рамките на около 15 минути. Разбира се, има и редовна автобусна линия от центъра до ж.п. гарата, която е обозначена с надпис „N-Z“.

На всеки 30 минути от Мадрид потеглят автобуси в посока Аранхуес. Автобусите оперират между 7.30 часа сутрин и 22.00 часа вечер, което ще ви позволи да прекарате цял ден в Аранхуес и да се върнете в Мадрид, ако нощувате в испанската столица. Автобусите потеглят от Estación Sur de Autobuses, Calle Méndez Álvaro. Пътуването с автобус отнема около един час. Автогарата в Аранхуес се намира на Calle Infantas 8.

Ако пътувате с автомобил, пригответе се за кратко 30-минутно шофиране от Мадрид. Разбира се, 30-те минути ги бройте от момента, в който стигнете до южния край на испанската столица. За да стигнете до Аранхуес, следвайте знаците за този града или за Гранада, като използвате за целта пътища Е-5 или R-4.

Туристическа информация:

Туристическият информационен офис в града се намира на Плаза де Сан Антонио 9. Офисът работи през всеки делничен ден от 10.00 часа до 14.00 часа и от 16.00 часа до 18.00 часа.

Разходка из забележителностите на Аранхуес:

Забележителностите на Аранхуес не са многобройни, но пък са наистина впечатляващи, поради което е добре да си предвидите поне един цял ден тук. Започнете разходката си с Каса дел Лабрадор /Casa del Labrador/, или „Къщата на работника“. Проектирана по модел на Малкия Трианон /Petit Trianon/ във Версай, тя датира от 1803г. Построена е по заповед на Карлос IV, който абдикира в Аранхуес. Кралицата на Карлос идвала тук със своя любовник Годой, който тя самата издигнала до позицията на министър-председател, като очевидно Карлос нямал нищо против това. Заобиколен от красиви градини, дворецът е богато обзаведен във великолепен стил, типичен за 18-ти и 19-ти век. Мраморните подове на сградата представляват едни от най-добрите примери за подобни изработки от този период. Украсените с релефни фигури стени подчертават луксозния начин на живот. Определено истинско съкровище е часовникът. Къщата се намира на Кале Рейна /Calle Reina, Jardín del Príncipe/. Входната такса за възрастни е 5.00 Евро, а посещенията са възможни през цялата година / От 1-ви октомври до 31-ви март: от вторник до неделя, 10:00 до 18:00 часа; от 1-ви април до 30-ти септември: от вторник до неделя, 10:00 до 20:00 часа/. Затворено е само на 24-ти, 25-ти и 31-ви декември.

Аранхуес

Аранхуес

На снимките: Каса дел Лабрадор;

Основната забележителности в Аранхуес си остава обаче Кралският дворец. В първите години на обединена Испания, климатът и естествената красота на града привличат испанските монарси. Фердинанд и Изабела; Филип II, когато успява да се откъсне от Ел Ескориал; Филип V и Карлос III. Дворецът, който може да видите днес, датира от 1778г. По-ранните постройки са били разрушени по време на пожар. Кралският дворец в Аранхуес е богато и елегантно декориран. Салоните, които може да се разгледат, ще ви разкрият богатството на една отминала ера. Някои от тях показват определено кралската екстравагантност. Обърнете особено внимание на салона за танци, тронната зала, церемониалната зала за хранене, спалните на кралицата и краля, както и забележителната порцеланова стая /Salón de Porcelana/. Из двореца може да видите и множество картини, сред които има важни творби на Жозе Рибера и Лука Джордано. Замъкът може да се посети както следва: Зимни часове (от октомври до март) – от вторник до неделя: от 10:00 до 18:00 часа; Лято (от април до септември). – от вторник до неделя: 10:00 – 20:00 часа. В понеделник е затворено. Билет за възрастни струва 9.00 Евро. Намаленият билет, който е 4.00 Евро се предлага на студенти до 25 години, пенсионери над 65 години, както и за лица между 5 и 16 години. Безплатен вход има за деца под 5 години.

Аранхуес

Аранхуес

Аранхуес

На снимките: Кралският дворец в Аранхуес;

След като обиколите Кралския дворец, може да се разходите и из градините /Jardín de la Isla/. Градините към двореца са получили доста висока оценка от немалко творци, които са обезсмъртили видяната от тях красота върху свои произведения, а испански писател дори казва за тях, че „разходка из градините е като сладка соната от 18-ти век“. Особено забележителни са фонтаните, разпръснати из градините. Трябва да се отбележи фонтанът на Бакхус, фонтанът на Аполон, както и този в почит на Нептун  (бог на морето) и Сибила (богинята на селското стопанство). Разходете се и из Jardín del Parterre, разположена пред двореца. Тази градина е добре по-добре запазена и поддържана, отколкото Жардин де ла Исла, но не е толкова романтична. Градините може да се посетят напълно безплатно, като входът до тях е възможен от 8.00 часа до 18.30 часа.

Аранхуес

Аранхуес

Аранхуес

На снимките: Jardin de la Isla;
Важно: Статията предоставя информация за Аранхуес, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за града – история, как да стигнете до града от Мадрид, информация за най-големите местни забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Ноември 2017г.

Търсите хотел в град Аранхуес?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Аранхуес

По-долу може да видите интерактивна карта относно Аранхуес, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: