Археологически музей на Палермо

Регионалният археологически музей на Палермо, разположен на Виа Бара ал‘Оливела 24, е събрал под своя покрив различни артефакти, открити във всички основни западни сицилийски неолитни, картагински, гръцки и римски селища. Това е великолепна колекция, която не трябва да пропускате, особено ако проявявате интерес към археологическата история на острова. Музеят беше затворен през 2009г. заради дългоочаквани ремонти и отворен отново след 2012г. С новото оформление колекциите на музея са представени по по-добър и полезен за посетителите начин, така че всеки може да добие по-лесно и ясно представа за изложените предмети.

Археологически музей на Палермо

На снимката: Археологически музей на Палермо;

Много важна част от музейната колекция са изключителните находки от гръцкото селище Селинунт, намирало се на югозападното крайбрежие на остров Сицилия. Тук са представени богато резбовани камъни, които са украсявали в миналото различни храмове в селището. Най-старите от тези камъни са единични панели от началото на шести век пр.н.е., представящи боговете на Делфи, Сфинкса, отвличането на Европа, Херкулес и бика.  Други реконструирани фризове са по-ярки творби от 5 век пр.н.е., сред които „Персей обезглавява Медуза“, „Херкулес се бие с амазонките“, „Бракът на Зевс и Хера“, „Актаон, измъчван от три свирепи кучета, „Атина и Титан“. Сред другите гръцки реликви трябва да се отбележи капчукът във формата на лъвска глава от Храма на победата в Химара, датиращ от 5-ти век пр.н.е. В музея може да видите също така и произведения, открити при разкопки в места като Термини Имерезе и Солунто, както и чудесни бронзови скулптури – сред последните трябва да се отличи натуралистичната фигура на овен /3-ти век преди Христа/, намерена в Сиракуза. Фигурите всъщност са били две, но едната е унищожена по време на революцията от 1848 г.

Археологически музей на ПалермоНа снимката: Каменни панели, открити на остров Сицилия;

 

Регионалният археологически музей на Палермо представя като част от колекцията си и погребално етруско изкуство,  широка гама от неолитни находки (включително отливки от рисунки от Адаура, Монте Пелегрино и Леванцо) и серия от красиво запазени римски мозайки. Най-голямата от тези мозайки е с дължина от близо 10 метра. Открита е по време на разкопки на Пиаца дела Витория  в Палермо.

Археологически музей на Палермо

Археологически музей на Палермо

На снимките: Колекция от предмети в музея;

Полезна информация за посещение на Регионалния археологически музей на Палермо:

Адрес:  Виа Бара ал‘Оливела 24, 90129 Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 611 6807;

Работно време за посещение:

Вторник – петък, от 9.30 часа до 13.30 часа и от 14.30 часа до 17.30 часа;

Събота, неделя и празнични дни, от 9.30 часа до 13.30 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;
Важно: Статията предоставя информация за археологически музей на Палермо. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Април 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Археологически музей на Палермо

По-долу може да видите интерактивна карта относно  археологически музей на Палермо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: