Археологически музей в Каляри

Историята на Национален археологически музей в Каляри започва през 1800г., когато Лудовик Бейл предлага на вицекраля Карло Феличе създаването на музей, в който да могат да бъдат събирани и изложени археологическите колекции и където да се запазят останки от естествената история на острова. Проектът му бил одобрен, а стая в двореца на вицекраля била предназначена за природонаучен и археологически кабинет под ръководството на Леонардо де Прунер. Тази първа колекция, която е обогатена с находки, дарени от частни лица, е открита за обществеността през 1802г. Няколко години по-късно, през 1806 г., Карло Феличе дарява всичките си колекции и поради значителното увеличаване на предметите тук, било необходимо колекцията да се пренесе в стаята на Музея по минералогия. През 1859г. археологическата част на колекцията е отделена от тази по естествената история, а през същата тази година са дарени нови предмети от Джовани Спано. През годините колекцията продължава да се увеличава благодарение на дарения и находки от тези години.  Идеята за създаване на нов Национален археологически музей в сегашното място се зародила през 50-те години на миналия век с намерението да се създаде мултикултурна структура, която да приеме не само този музей, но също така Националната галерия, Археологическите и историческите художествени катедри, както и Института за изследвания в Сардиния. Структурата, проектирана от архитектите Пиеро Гацола и Либеро Чекини, е открита през 1979г.

Археологически музей в Каляри

На снимката: Част от колекцията в Археологически музей в Каляри;

Новият Национален археологически музей в Каляри, чиято изложба е подготвена от археолозите Карло Трончети и Луисана Усай, има четири етажа: първият е посветен на образователно-дидактическо представяне на древни култури в Сардиния, започвайки от неолита. Започва с изложбата, която представя най-важните култури в Сардиния, като са представени останки от чудесно декорирана керамика.

Археологически музей в КаляриНа снимката: Останки от римски времена;

 

След това е представена нурагическата цивилизация чрез безброй предмети, сред които колекция от бронз, която включва мостри от целия остров, включително такива с голяма стойност, свързани с племенните вождове – предметите тук са обикновено по-големи и с типичните за власт и сила атрибути. Сред колекциите са представени също така финикийската, пуническата и римската цивилизации, изключително важни за историята на Сардиния. Ще може да видите традиционни грънчарски и фини занаятчийски предмети, като известната финикийска огърлица от фаянс (стъкловидна), съставена от големи перли, в които централните части имат формата на брадати глави. Приземният етаж завършва с колекция от пунически и римски монети.

Другите три етажа са посветени на представянето на различните островни територии, като представянето на предметите е на различни места според топографски критерии, като витрините са посветени на конкретни археологически обекти. Сред тях има много важни райони, посветени на Су Нураси Барумини и Светилището на Антас, където древната религия в Сардиния се е сляла с пуническата преди римляните, както и свързани с финикийския град Сулчи и дори Монте Сирай, където е открита статуя на богинята Астарта.

Археологически музей в Каляри

Полезна информация за Национален археологически музей в Каляри:

Адрес: Piazza Arsenale, 09100 Каляри, Италия;

Телефон: +39 070 655911;

Работно време за посещение:

Вторник – неделя, от 9.00 часа до 20.00 часа;

Затворен в понеделник;

Последен вход се допуска в 19.15 часа;

Цени на входните билети:

Билет за музея и изложбата Statue di Mont’e Prama – 5.00 Евро;

Билет за музея, изложба Statue di Mont’e Prama и Pinacoteca – 7.00 Евро;

Намалени билети /за лица от 18 до 25г./ :

Билет за музея и изложбата Statue di Mont’e Prama – 2.50 Евро;

Билет за музея, изложба Statue di Mont’e Prama и Pinacoteca – 3.50 Евро;

Безплатен достъп за младежи до 18 години.
Важно: Статията предоставя информация за Археологически музей в Каляри – остров Сардиния, Италия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, какво да видите вътре, информация за цени на билети и работно време. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Юни 2017г.

Търсите хотел в Каляри?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Каляри и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Археологически музей в Каляри

По-долу може да видите интерактивна карта относно Археологически музей в Каляри, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: