Археологическият парк Неаполис – град Сиракуза, Италия

Археологическият парк Неаполис в Сиракуза съдържа някои от най-важните забележителности на града. Разположен е в западната част на града, непосредствено на север от централната гара, а входът към парка се осъществява през Виа Аугусто /Via Augusto/.

Първата интересна забележителност в рамките на парка, разположена на хълма Темените, е гръцкият театър. Той е бил един от големите театри през класическия период. Издълбани в скалата по време на управлението на Хиерон I през 5-ти век преди Христа, древните места в театъра са до голяма степен „изядени“ от времето, но все още може да застанете на останките от каменната сцена, на която преди време са се представяли творби на Еврипид. В наши дни Италианският институт за антична драма представя класически тук класически пиеси от Еврипид, Есхил и Софокъл. С други думи, мястото продължава да изпълнява своето предназначение, както е било и преди няколко хиляди години.

Археологическият парк Неаполис

На снимката: Гръцкият театър;

Недалеч от входа на гръцкия театър се намира най-известната от древните кариери – Латомия дел Парадисо /Latomia del Paradiso/. Това е една от четирите или петте кариери, от които са били добивани камъни за изграждането на големите паметници в Сиракуза по време на най-славните дни на този град. Интересно е, че когато вижда издълбаната дупка в скалата, Караваджо я нарича „Ухото на Дионисий“ заради необичайната й форма. Малко е трудно обаче да си представим ухо с такива размери – дължината на дупката е около 60 метра. Акустиката вътре е уникална, като според историята тиранинът Дионисий вкарвал насила вътре затворниците вечер, защото там можело да се чуе всяка тяхна дума. Наблизо се намира и Грота дей Кордари /Grotta dei Cordari/, където производителите на въжета усвоявали своя занаят.

Докато се движите надолу към Римския амфитеатър, ще преминете през един интересен обект – Ара ди Лероне, или олтарът на Херон. Той е бил използван преди време от гърците за извършване на жертвоприношения, включващи едновременно стотици животни. Тук все още се издигат няколко стълба, както и голямата каменна основа на този паметник, датиращ от 3-ти век преди Христа. Някога това е бил най-големият олтар, с размери 196 на 23 метра.

Археологическият парк Неаполис

На снимката: Римският театър;

Римският Амфитеатър /Амфитеатро Романо/ е построен по времето на Август. Той се нарежда сред първите пет най-значими амфитеатъра, изградени в Италия от римляните. Като и при гръцкия амфитеатър, и тук част от монумента е изградена чрез издълбаване на скалата. За разлика от гръцкия амфитеатър с неговите класически представления, римският амфитеатър е използван за по-различни цени – битки между гладиатори или битки между роби и диви зверове. Амфитеатърът е близо до входа на парка, но също така можете да го разгледате в пълен размер от панорамна площадка на пътя.

Археологическият парк Неаполис

На снимката: Входът към Грото дей Котарди

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Виа Аугусто, Сиракуза, Италия;

Телефон: +39 093166206;

Работно време за посещение:
От началото на годината до 28-ми Февруари, от 8.30 часа до 16.30 часа;
От 1-ви Март до 30-ти Март, от 8.30 часа до 17.30 часа;
След 1-ви Април, от 8.30 часа до 19.30 часа;
Комплексът затваря в 17.00 часа в дни, когато има театрални представления;

Цени на входните билети:
Билет за възрастни – 10.00 Евро;
Билет за лица между 18 и 25г. – 5.00 Евро;
Безплатен вход всяка първа неделя от месеца;
Безплатен вход за хора с увреждания и придружител;

Комбиниран билет за археологическия парк и музей „Паоло Орси“: 13.50 Евро /нормален билет/ и 7.00 Евро /намален билет/;
Комбиниран билет за археологическия парк и Вила Теларо: 12.00 Евро /нормален билет/ и 6.00 Евро /намален билет/;
Комбиниран билет за археологическия парк и Галерия Беломо: 13.50 Евро /нормален билет/ и 7.00 Евро /намален билет/;
Важно: Статията предоставя информация за Археологическия парк Неаполис в град Сиракуза, остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, какво може да видите вътре, цени на входни билети и работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Май 2017г.

Търсите хотел в Сиракуза?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Сиракуза и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Археологическият парк Неаполис

По-долу може да видите интерактивна карта относно Археологическия парк Неаполис в Сиракуза  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: