Арктическата катедрала – град Тромсьо, Норвегия

Арктическата катедрала в Тромсьо е построена през 1965г. Сградата е построена по проекта на архитекта Ян Инге Хвойг, който успява да завърши истински шедьовър чрез завършване на строителството на тази сграда. Постройката не е никак малка и това е причината тя да е лесно видима от повечето части на града. Арктическата катедрала е направена от бетонни панели, покрити с алуминий. Западният край на катедралата е заобиколен от красива стъклена фасада с кръст. Има една интересна особеност на източната страна на катедралата, а именно фантастична стъклена мозайка. Тя е добавена през 1972г. Мозайката изобразява Божията ръка, от която светлинните лъчи се отклоняват. Един от лъчите излиза чрез Исус, а вторият лъч излиза през една жена, а последния – чрез един човек. Работата по стъклото съчетава множество елементи и символи, които могат да привлекат вниманието ви.

Арктическата катедрала

На снимката: Арктическата катедралата на Тромсьо отвън;

Интериорът на арктическата катедрала също е интересен. Трябва да се отбележи тук олтара на катедралата, който е създаден преди 10 години /през 2005г./ от Гронлундс Оргелбигери /Gronlunds Orgelbygerri/. Органът на църквата е изграден изцяло във френската романтична традиция. Органът включва 2940 тръби, най-дългата от които достига 32 фута (9,6 м), а най-малката е едва 5 милиметра. Голяма част от дърворезбата е изработен от масивен бор.

Арктическата катедрала

На снимката: Красивите цветни прозорци в катедралата;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Hans Nilsens veg 41, 9020 Тромсьо, Норвегия;

Телефон: +47 41 00 84 70;

Работно време на Арктическата катедрала в Тромсьо:

От 2-ри януари до 31-ви март, арктическата катедрала е отворена от 13:00 часа до 18:00 часа;

В периода от края на март  до края на май, арктическата катедрала е отворена от 15:00 часа до 18:00 часа;

В периода 1-ви юни – 15-ти август, арктическата катедрала е отворена от 9.00 часа до 19:00 часа /само в неделя, от 13:00 часа до 19:00 часа/;

В периода 16-ти август -31-ви декември, арктическата катедрала е отворена от 15:00 часа до 18:00 часа;

Цени на входните билети за Арктическата катедрала:

Билет за възрастни – 50.00 NOK;

Влизане безплатно за деца под 12-годишна възраст;

Цена на входни билети за концерт с органи в арктическата катедрала:

Билет за възрастни – 80.00 NOK;

Билет за среднощен концерт – 180.00 NOK;

Важно: Статията предоставя информация за Арктическата катедрала на град Тромсьо. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на катедралата , как да стигнете до катедралата, информация за работното време на катедралата и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.
Арктическата катедрала

В случай че търсите хотел в Тромсьо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно арктическата катедралата на Тромсьо, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около катедралата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около катедралата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до арктическата катедрала на Тромсьо, Норвегия: