Авиньон – северната Ватикана

Герб на Авиньон: Авиньон

 

Авиньон е неголям френски град, разположен в южната част на страната. От край време градът се асоциира с папите и папската власт благодарение на построения тук Папски дворец, който е служил на папите, за да управляват от тук римокатолическата църква. Днес градчето се разраства и съществува преди всичко около местния университет, както и благодарение на туризма заради Папския дворец. Университетът, по завет още от папски времена, продължава да е предан на изкуствата, като най-яркият пример за това е местният театрален фестивал, който се провежда ежегодно през месец юли.

Авиньон

На снимката: Поглед откъм река Рона към града с Папския дворец и моста Бенезе;

Едва ли Авиньон е очаквал какво му е предвидила съдбата, поне до началото на 14-ти век. През 1309г. папа Климент V решава да напусне Рим, за да избегне политическите борби. Благодарение на него много скоро Авинъон става Ватикана на севера. След смъртта на Климент, на папския престол се възкачва Йоан XXII, който също остава с градчето, предпочитайки да ръководи църквата от тук, вместо от Рим. След Йоан римокатолическата църква попада в ръцете на Бенедикт XII, който е и в основата на изграждането на великолепния папски дворец. Много бързо градът се превръща с място, където светите отци водят разточителен живот, в който на почит са изкуствата, културата и пиршествата. Авиньон се превръща в средище на поклонници, чуждестранни пратеници, духовници от различни страни. Едва през 1376г. по времето на папа Григорий XI престолът на римокатолическата църква е върнат в Рим. Изненадващо Авинъон издига антипапа, поставяйки началото на схизма в църквата, която разцепва християнския свят. Едва през 1417г. разколът в църквата е премахнат.

Пристигане в Авиньон и как да достигнете до Папския дворец:

Дори и днес Авиньон е ограден от средновековната си крепостна стена, която обхваща целия град. Когато достигнете града, най-вероятно ще влезете в града през Порт дьо ла Репюблик /Porte de la Republic/. От тук тръгва местния булевард „Жан Жорес”, който разцепва буквално града и ще ви отведено право към Плас дьо Л’Орльож /Place de l’Horloge/. Този площад е изключително очарователен и изпълнен с множество кафенета и ресторанти. Тук се намира и красивата сграда на операта, завършена през 1847г. Тук целогодишно се провеждат представления, като по време на традиционния летен фестивал най-значимите представления се представят именно в сградата на операта. От площада тръгнете нагоре по хълма, за да достигнете до сърцето на града и папския дворец.

Авиньон

На снимката: Папският дворец- най-голямата забележителност на града;

Папският дворец в Авиньон:                                                                                                             

Папският дворец в Авиньон има съвсем различен вид  от това, което ще видите във Ватикана като седалище на папите. Дворецът представлява огромна каменна сграда, която наподобява и прилива повече на крепост, отколкото на място, където е живял папа. В миналото забележителността е била богато декорирана с картини, гоблени и скъпа посуда, но днес мебелировката е повече от оскъдна. Произведенията на изкуството вътре са малко на брой и в никакъв случай не ни помагат да си представим  по-лесно разточителния папски живот.

Авиньон

На снимката: Предната страна на Папския дворец;

Папският дворец се състои от две части- Старият дворец и Новият дворец. Първият е построен от Бенедикт XII, докато Новият дворец представлява изящна готическа постройка, която представлява разширение на двореца, създадено при управлението на Климент VI. Двете части на двореца са свързани чрез Парадния двор, който има важна и централна роля в летния фестивал в града. От Парадния двор ще влезете направо в Залата н а Консисторията /Salle du Consistoire/. Помещението може да ви се стори студено и мрачно, разполага с четири тесни прозореца по продължение на източната му стена. Тук папата е стоял на подиум, гледащ към южната страна. Покрай стените е имало каменни пейки, на които са седяли приближените на папата люде. Залата е служила като зала за аудиенции, а така също е обслужвала Върховния съд на папството. В тази част на двореца се намира малкият параклис „Св. Йоан”. Обърнете внимание на красивите фрески, представящи сцени от живота на Йоан Кръстител, както и на Йоан Евангелист. Фреските са създадени към средата на 14-ти век и са дело на Джованети.

Авиньон

На снимката: Размерите на двореца си личат по размерите на отделните помещения, но за съжаление повечето от тях днес са празни;

Следващата интересна зала, която ще посетите по време на обиколката ви, е Залата на Исус Христос /Salle de Jesus/. Това помещение е служило като предверие, чакалня, където кардиналите са изчаквали да влязат при папата. След това ще попаднете на Покоите на шамбелана /Chambre du Camerier/. Преди време покоите са представлявали няколко стаи, но сега е едно голямо помещение със зазидани в пода осем трезора. В последните са били пазени най-ценните документи. Шамбеланът бил вторият по важност след папата и отговарял за хазната. Следващата интересна част от двореца е папската ризница. Това е мястото, където папата е обличал своите одежди- туника, наметка, червени сандали и др. Мястото е богато декорирано с херувими и гербове в златно и бледозелено.

Авиньон

На снимката: Статуи на управлявали от Авиньон папи;

След папската ризница ще достигнете до стълбище, по което трябва да тръгнете надолу. Така ще излезете в огромно помещение на Хазната. Тук ковчежниците са се грижили за парите и паричните дела на папата, като именно тук се отчитали и събрани данъци. По-надолу по стълбите се намира подземни трезори, където са се съхранявали монетите, красивите предмети от злато и сребро. От подземните трезори тръгнете нагоре по стълбището покрай Дворцовата зала на Стария дворец. По този начин ще стигнете до горните етажи на двореца. Първата интересна забележителност/помещение, което ще попадне пред погледа ви, ще бъде Балната зала. Тук преди празници са се провеждали бурни и пищни тържества. Наблизо се намира помещението, служило за кухня и известно като Голямата кухня. Последната обаче е бледо подобие на това, което реално е представлявало помещението през Средновековието- днес просто липсват мебелите и кухненските пособия. Обърнете внимание и на друг интересен малък параклис, този на Свети Марциал. Той също е богат на стенописи, дело на Джованети. На фреските са представени сцени от живота на Св. Марциал.

Авиньон

На снимката: Стенописи в параклиса на Св. Марциал;

Една от красивите зали в Папския дворец е Залата с гоблените. Това е предверие към самите папски покои, като името на залата идва от гоблените, които преди време са били поставени върху стените и креслата. Тук са се провеждали тайни съвещания на папата и неговите кардинали. В съседство се намира Папската кула. Мястото е значимо не за друго, а защото е оцеляло до днес в оригиналния си вид и може да се похвали с красив под от 14-ти век. Така постепенно ще стигнете и до Папските покои, които дават нагледна представа за влечението на папата към разточителния живот. Стените са изрисувани в ярки цветове, като са изобразени лозници с дъбови клонки. Следващата зала е Стаята с елените. Тази стая е била кабинет, а и спалня на папа Климент VI. Името на стаята идва от ловните сцени с елени, които може да видите по стените на залата.
След Стаята с елените ще преминете през Северната ризница, където папата е сменял одежди по време на богослужения. След ризницата ще достигнете и може би до най-впечатляващото помещение- Големият параклис. Както си личи и от името му параклисът е с впечатляващи размери, като е построен през 1348г. За съжаление много малка част от оригиналните фрески са оцелели.

Обиколката ви ще продължи през Новите покои на шамбелана, където са изложени красиви картини,  както и филм за скулптурите двореца. След покоите може да продължите към Наблюдателната кула, от където има чудесна панорамна гледка към двореца, както и към самия град и околността. От кулата ще излезете на лоджията, която гледа към мястото, от където сте започнали обиколката си – Парадния двор. Лоджията е използвана от папата за благославяне на събрали се вярващи. След лоджията остава да обърнете внимание на още една зала- голямата зала за аудиенции, където са се решавали важни апостолически въпроси. По стените Джованети и тук е изрисувал красиви фрески през 1352г., представящо пророците, но днес от тях е оцеляло много малко. След като разгледате всички тези зали, следвайки табелите ще излезете до магазинчето, където се продават сувенири и папски вина.

Други забележителности в Авиньон:                                                                                                                                                                     

Папският дворец е наистина важна забележителност на града, но с него далеч не се изчерпват интересните места, на които може да се насладите в Авиньон. Следващата интересна забележителност е местната катедрала, носеща името „Нотр-Дам-дъо-Дом”. Катедралата датира от 12-ти век, когато е построена на мястото на по-ранна християнска църква. В катедралата е разположена пищна готическа гробница, в която са положени някои от антипапите. Върху камбанарията на катедралата може да видите златната фигура на Богородица, която датира от 19-ти век.

Авиньон

На снимката: Катедралата на Авиньон;

Следващата забележителност, за която бихме ви посъветвали да обърнете внимание, е Мюзе дьо Пти Пале /Musee du Petit Palais/. Сградата е построена през 1318-1320г. за кардинал Беранже Фредол. Днес в намиращия се тук музей са изложен и две богати колекции от произведения на изкуството- картини на местната школа, както и картини на италиански майстори от 13-ти и 16-ти век. Макар всички картини да са интересни, едва ли ще имате време да видите всичко. Огледайте се обаче задължително за една творба на Ангеран Картон, озаглавена „Дева Мария и Младенеца между двама светци и двама донатори”. Картината е изложена в Зала 17. Заслужава си да разгледате картините и на италианските майстори Ботичели, Монтепулчано и др.

Авиньон

Авиньон

На снимките: Поглед към красивия интериор на катедралата;

След като излезете от двореца, ще стъпите на улица, която води към следващата интересна забележителност на града- Градината на божията скала. Това е обществен парк от 19-ти век, в който ще видите фонтани, класически статуи, скалиста пещера, както и пълно с животни езеро. По стълбите от градината ще слезете към река Рона и Пон-Сен-Бенезе. Това е един от известните местни мостове и всъщност първия, който е строен над реката. Липсват исторически данни кой и кога е построил моста, но местните легенди разказват за млад овчар, който бил накаран от невидими гласове да построи мост над реката. За строежа бил привлечен местния епископ, след като по чудноват начин момъкът вдигнал и преместил огромен речен камък, доказвайки, че Бог е с него. За съжаление, много малка част от моста е оцеляла днес. Обсади и природни стихии са причините само 4 от 22-те арки на моста да оцелеят и до днес. На моста има малък параклис, който е запазен- „Сен-Никола”. В него са се пазили дълго време мощите на Св. Бенезе преди да изчезнат по време на Френската революция.

Авиньон

На снимката: Мостът „Бенезе“;

Кога да посетите Авиньон:

Лятото е предпочитан период за посещение на този френски град. Температурите тогава са високи, слънчевите дни са повече, а това само допринася за възможността да си направите приятна разходка из града. Една от причините за много туристи да посетят град през лятото си остава традиционния фестивал, провеждащ се през месец юли. В дните на фестивала над 100 хиляди души се стичат тук, за да видят една /а може и повече/ от 40-те представления, които се представят пред публика. За първи път фестивалът се провежда през 1947г. Освен основната програма от главни представления, има и допълнителна такава /така наречената съпътстваща програма/, в която са включение над 1000 представления. За повече информация относно фестивала посетете www.festival-avignon.com.

Традиционни храни и напитки:

Районът на Прованс, където се намира и Авинъон, е традиционен лозарски район, поради което едно от традиционните питиета тук е виното. Casis, Cotes du Rhone, Cotes de Provence, Bandol са само част от прочутите местни марки. Ако се чудите каква традиционна вкусотия да опитате, то насочете се към „папалини”. Папалините са шоколадови трюфели, пълни с ликьор от 60 билки, събирани в полята около града.

 Авиньон

На снимката: Традиционните папалини /papaline/;

Полезна информация за посещение на Авиньон:

Разположение: Южна Франция, като най-големите градове са Марсилия, Ним и Монпелие;

Туристическа информация в града: Office de Tourisme, 41 Cours Jean Jaures, Телефон: 04 32 74 32 74;

Важно: В туристическия офис може да се снабдите с карта за отстъпка от входните такси на обектите вграда;

Полезна информация за посещение на Папския дворец:

Адрес: Place du Palais, Авинъон, Франция;

Телефон: 04 32 74 32 74;

Работно време:

Септември-Ноевмри, от 9.00 часа до 19.00 часа;

2-ри Ноември- 29-ти Февруари, от 9.30 часа до 17.45 часа;

Март, от 9.00 часа до 18.30 часа;

Април-Юни, от 9.00 часа до 19.00 часа

Юли, от 9.00 часа до 20.00 часа;

Август, от 9.00 часа до 20.30 часа;

Цени на входните билети:

Пълен билет – 11.00 Евро;

Намален билет – 9.00 Евро;

Ученически билет – 5.50 Евро;

Цени за посещение на моста Св. Бенезе

Пълен билет – 5.00 Евро;

Намален билет – 4.00 Евро;

Ученически билет – 3.50 Евро;

Комбиниран билет за посещение на Папския дворец и моста Св. Бенезе:

Пълен билет – 13.50 Евро;

Намален билет – 10.50 Евро;

Ученически билет – 7.00 Евро;

Полезна информация за посещение на катедралата „Нотр-Дам-дъо-Дом”:

Адрес: Place du Palais, Авинъон, Франция;

Телефон: 04 90 82 12 21;

Работно време:

Всеки ден от 8.00 часа до 17.00 часа;

Трезорът се отваря само след предварителна заявка;

Полезна информация за посещение на Мюзе дъо Пти Пале:

Адрес: Place du Palais, Авинъон, Франция;

Телефон: 04 90 86 44 58;

Работно време:

Всеки ден /без вторник/, от 10.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 6.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро;

Групов билет /при поне 10 души/ – 3.00 Евро;

Авиньон

Важно: Статията предоставя информация за Авиньон, Франция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, за неговото разположение, как да достигнете до града, както и информация какво може да видите в Авиньон –  Папският дворец, катедралата на града, мостът Безене и други. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Авиньон, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: