АВСТРИЯ – ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

Austria

Австрия

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 83 855 кв.км., от които 1.7% са водна повърхност;

Население: 8 414 638 души според последното изследване, проведено през 2011г.;

Валута: Евро;

Шенгенско пространство: Член на шенгенското пространство от 01.12.1997г.

Държавно устройство: полу-президентска република;

 

Официални празници на Австрия:

26-ти Октомври- Национален празник на Австрия /на този ден се чества създаването на втората република след края на Втората Световна Война. След края на войната Австрия била окупирана от съюзниците и разделена на четири зони, като независимо че било налице избрано от австрийците правителство, все още било нужно съгласието на съюзниците-окупатори при вземането на решения. През 1955г. се подписва дългоочакваното от всички австрийци споразумение, слагащо край на окупацията. Подписването е извършено в двореца Белведере във Виена. Прието е, че на 26-ти октомври същата година последният чужд войник е напуснал австрийската територия./;

В Австрия има 13 официални празника, като 10 от тях са религиозни и се честват от всички католици- Коледа, Великден, Възнесение Христово, Петдесетница и др.

 

Австрия е държава, разположена в Централна Европа. Именно разположението й на европейския континент е един от факторите Австрия да играе важна роля във всички процеси, осъществяващи се на Стария континент.

Следи за заселване по земите на днешна Австрия има още от античността. В далечното минало тези земи са били арена на сблъсък на множество древни племена като авари, славяни и германци. Възходът на австрийската държава винаги се е свързвал с една династия- тази на Хабсбургите. Използвайки различни политически прийоми представителите на Хабсбургската династия успяват да разширят значително териториите на Австрия, включвайки в нейните граници територии като Тирол, Каринтия и Щирия и дори достигайки до днешна северна Италия. Разширяването на Австрия през средновековието довело постепенно до сериозно противопоставяне с една набираща сили държава- Османската империя. Османските турци на два пъти достигали до стените на Виена, но така и не успели да превземат града. През 1867 г. се поставили основите на една дуалистична държава- Австро-Унгария, която просъществувала до Първата Световна Война. След войната се обособява на практика сегашната австрийска държава.

Австрия е една от най-добре развитите европейски държави. Важен дял в австрийката икономика заема туризмът. Изчислено е, че всяка година държавата бива посетена от около 200 милиона туристи, с което Австрия се превръща и в една от най-посещаваните държави в цял свят.

Австрия има какво да предложи за всеки вкус. Любителите на историческите и културни забележителности може да се насочат към големите австрийски градове. Несъмнено водещо място сред тях заема Виена. Дворците Шъонбрун и Белведере, църквата Свети Стефан, площад Мария Терезия са само част от обектите, разкриващи бляскавото минало на Виена. В Шъонбрун освен на красиво декорираните стаи на двореца, може  да се насладите и на прекрасно поддържаните градини, предлагащи възможност за няколкочасова разходка сред зеленина. Замъкът се слави и със своята никак немалка зоологическа градина, която също си заслужава да посетите. Разходката из историческия център на Виена предлага възможност да си направите снимки на почти всеки ъгъл, защото градът е исторически много богат и почти всяка сграда тук е забележителност. Пълните с улични музиканти и изпълнители улици допринасят допълнително за приятната разходка.

Неотстъпващ по нищо на Виена е друг от големите австрийски градове- Залцбург. Тук също може да видите няколко много добре запазени крепости и замъци. Крепостта Хоензалцбург предлага уникална гледка към самия град, докато намиращият се извън града замък Хелбрун предлага възможност да се запознаете с начина, по който миналите управници на областта са обичали да се забавляват и да отпочиват. В историческия център на града може да посетите и къщата на Моцарт- големият австрийски композитор.

Далеч от големите градове /или не съвсем, защото се намира само на около 40 км. от Виена/ се намира един малко известен австрийски град- Мелк. Ако планирате посещение на Виена бихме ви посъветвали да посетите Мелк и неговото златно абатство. Едва ли има човек, който да е влязъл в основната сграда на абатството и да не е отворил широко уста от видяното- всеки един елемент е позлатен, от където идва и нарицателното „Златното абатство на Мелк“.

Историческото богатство на Австрия се допълва и от невероятните природни дадености. Алпийските върхове и изключително чистите сини езера предлагат възможности за всички любители на природата. Ако сте разглеждали снимки на Австрия, едва ли сте пропуснали да видите красивите фотоси, заснети покрай езерото Халщатзее. Страхотна гледка към това езеро и цялата околност се разкрива от близко разположения Дахщайн и откритата наскоро площадка „Five fingers”/Пет пръста/, която гледа над пропастта и изпитва нервите на всички, които искат да се насладят на истинска природна красота. След една такава разходка сред природата може да заредите „батериите“ като пиете кафе и хапнете традиционен австрийски сладкиш в разположената наблизо /в град Бад Ишл/ сладкарница „Заунер“, определяна за една от най-добрите сладкарници не само в региона, но и в цяла Австрия.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Австрия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

Айзенщат Бад Ишъл Баден Брегенц

avstria-5 avstria-6 avstria-7 avstria-8

avstria-9 avstria-10 avstria-11

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Австрия-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Австрия и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Септември 2015г.