Автомобилни пътешествия из Германия

Пътуването с автомобил е един от най-добрите начини да се разгледа Германия и да се достигне и до по-малките населени места, които обаче също крият интересни забележителности. Пътните условия в Германия са сред най-добрите в света, а добре развитата мрежа от аутобани (магистрали) и главни пътища позволява достъп до почти всяка точка на страната. Независимо от това, единствено шофирането далеч от големите градски центрове, преминавайки през красивите пейзажи на Германия, ще ви предостави наистина едно уникално преживяване. За да се възползвате максимално от пътуването си, най-добре е преди да потеглите да се запознаете с основните правила на шофиране в Германия.

Автомобилни пътешествия из Германия

На снимката: Германия разполага с едни от най-добрите пътища в Европа, които освен това все още са безплатни за леки автомобили;

Пътна мрежа на Германия

 Германия е известна със своите аутобани- добре развита мрежа от безплатни магистрали. Представката „А“ върху сините пътни знаци обозначава аутобан/магистрала. Освен магистралите, в Германия има и добре поддържани главни пътища, наричани Бундесщрасе /Bundesstrasse/, които се обозначават с префикс „B” върху жълти знаци.Ограничения на скоростта и глоби

Няма специфично ограничение на скоростта за движение по аутобаните на Германия, въпреки че на много части от тях се препоръчва скорост от 130 км/ч. или 81 мили в час. На главните пътища, ограничението на скоростта е 100 км/ч., а в градовете скоростта е 50 км/ч.

Автомобилни пътешествия из Германия

На снимката: Аутобан 61 в Гермния е определян като един от най-живописните, защото следва контурите на река Рейн;

Има мобилни камери за скорост и радари, като може да ви бъдат наложени големи глоби, ако превишите ограниченията за скорост. По принцип най-тежките глоби, вкл. и отнемане на свидетелството за управление, започват в случай на превишаване на скоростта с 30 км/ч. Глоби се налагат и при неправилно паркиране, така че е добре да внимавате къде паркирате своя автомобил. Ако пътувате с кола под наем, то фишовете за глоби се изпращат на компанията, осигурила ви автомобила, и тази компания ще ви удържи глобата, заедно с възможни допълнителни такси.

Автомобилни пътешествия из Германия

На снимката: Алпийският път /Алпенщрасе/;

В никакъв случай не карайте пили, защото законът е изключително строг, а санкциите са високи. Законовата граница е същата като в България, но ако сте спрян за друго нарушение и се открие, че сте употребили алкохол, то това автоматично води до падане на границата до 0.3 промила. Полицията тук може да налага глоби на място. Забранено е шофирането и използването на мобилни телефони при движение, както и когато двигателят на колата е включен. Глобите в такива случаи може да достигнат и 100.00 Евро, като в такива случаи е най-добре да използвате блутуут или хендсфри.

Пътни условия

Повечето пътища в Германия са добре поддържани и обикновено са добре маркирани. Въпреки това, Бундесщрасен /Bundesstrassen/ или държавни пътища, се различават по качество. На север и запад, какво и в туристическите области по долината на река Рейн, Шварцвалд, и Бавария, пътищата са добре асфалтирани и в добро състояние. Добре изградената мрежа от магистрали ви позволява да пътувате до повечето региони в рамките на няколко часа. Редовната поддръжка на пътищата може да създаде проблеми, особено по време лятото, когато всички пътуват. Немскоговорящите водачите могат да слушат радио за редовни актуализации на състоянието на трафика или да получат информация за условията на движение, като тази информация може да се намери и на следния сайт: www.verkehrsinfo.de

Автомобилни пътешествия из Европа

На снимката: Гросглокнер;

Паркиране

Липсата на места за паркиране може да бъде проблем в градовете. Използването на някой от многоетажните паркинги /Parkhaus/ е удобен вариант, въпреки че те са скъпи. Зеленият или червеният знак пред паркинга указва дали има свободно място вътре или не. Заплащането се извършва на база на престоя ви, като може да паркирате неограничени часове, за разлика от паркирането по улиците на различните градове, където е въведено на много места ограничение да се паркира максимум до 2-3 часа. Когато паркирате в централна градска част на немски градове следва да си вземете билетче за паркиране, което се издава от автоматични машини, разположени на улицата. Добре е да имате подготвени монети, защото заплащането на тези машини с банкноти е невъзможно. В много големи градове на Германия има паркинги от типа „Паркирай и се вози”. Хората оставят тук своите автомобили и могат да се придвижат до желаната дестинация в пределите на съответния град, използвайки добре развитата система на обществен транспорт. Не си оставяйте автомобила на забранено място или без да сте заплатили за паркинг, защото се извършва честа проверка на колите и се налагат глоби. Ако колата ви бъде вдигната с „паяк”, ще ви се наложи да платите немалка глоба.

В следващите редове ще видите изброени предложени автомобилни маршрути, благодарение на които ще може да се запознаете по-отблизо с по-малки и не толкова известни градчета на Германия. Описанието на всяко едно от автомобилните пътувания включва обща информация за пътуването, информация за всяка една от спирките по протежение на предложеното пътуване, пътни указания как да стигнете от една до друга точка по маршрута, както и карта на предложения от нас маршрут. Маршрутите са с различна продължителност в зависимост от заслужаващите да се посетят места и разстоянието между тях, като по ваше желание може да съкратите или да увеличите даден маршрут с оглед вашите планове и възможности:

1/ Южният романтичен път в Бавария;

2/ Автомобилна обиколка из германската Ривиера /Констанц-остров Линдау/;

3/ Северният романтичен път в Бавария;

Автомобилни пътешествия из Германия