Автомобилни пътешествия из Италия

Пътуването с автомобил е един от най-добрите начини да се разгледа Италия и да се достигне и до по-малките населени места, които обаче също крият интересни забележителности. Пътните условия в Италия са сред най-добрите в Европа, а добре развитата мрежа от магистрали и скоростни пътища позволява достъп до почти всяка точка на страната. За да се възползвате максимално от пътуването си, най-добре е преди да потеглите да се запознаете с основните правила на шофиране в Италия, както и да знаете за какво трябва да внимавате най-много по време на своето пътуване.

Автомобилни пътешествия из Италия

На снимката: Магистралите в Италия са в много добро състояние, а тези в Северна Италия предимно разполагат и с 4-5 платна в една посока на места;

Пътна мрежа на Италия

 Италия е известна със своята добре изградена и поддържана мрежа от магистрали. Дори по-малки населени места са свързани чрез магистрали, което несъмнено е продиктувано от необходимостта да се създадат пътища, които могат да поемат целия трафик. Разположението на Италия, както и чудесните забележителности и курорти, които крие страната, са причината поради която магистралите на страната са препълнени през цялата година. Лятото положението става още по-драматично, особено през август, когато освен всички туристи, голяма част от италианците вземат своята почивка и също тръгват по пътищата.

Магистралите в Италия са платени, докато преминаването през второстепенните пътни участъци е безплатно. Заплащането не става чрез закупуване на винетка, както е в България, а на база изминато разстояние. По принцип за различните магистрални участъци, цените на километър изминато разстояние са различни, но се движат около 10 евроцента на километър. Така за 100 км. изминат магистрален участък се заплаща около 10.00 Евро обикновено. Компанията, която поддържа магистралите се казва Autostrade per l’Italia. Повече информация за точната сума според вашия маршрут може да намерите на следния линк: https://www.autostrade.it/autostrade_en-gis/percorso.do. За да се изчисли дължимата тол такса следва да посочите начална и крайна точка на пътуване.

Автомобилни пътешествия из Италия

На снимката: Път в италианските Алпи;

Единствено скоростни пътища в южна Италия /и то не всички/ са освободени от заплащането на каквито и да е такси. Един от важните пътища за българи, пътуващи към Амалфийското крайбрежие от източния бряг на Италия при Бари или Бриндизи, е освободен например от заплащането на такси. В случая пътят не е истинска магистрала, а скоростен път, като състоянието му е задоволително, но не и перфектно.

Ограничения на скоростта и глоби

Ограничението на скоростта в Италия се припокриват с тези в България. В населените места скоростта не трябва да превишава 50 км/ч., а по магистралите ограничението е 130 км/ч. Има мобилни камери за скорост и радари, като може да ви бъдат наложени големи глоби, ако превишите ограниченията за скорост. В Италия функционира системата „Safety Tutor”, при която камерите по магистралата са разположени по протежение на всички магистрали и са на всеки 5 или 10 км. Камерите са монтирани над платната за движение или по мостови съоръжения над магистралите. При качването ви на магистралата първата камера, покрай която ще преминете ви засича и след това всяка следваща камера отчита времето ви на преминаване покрай нея и съответно дали сте преминали участъка със средна скорост над разрешената. Дори и да намалявате скоростта при преминаване покрай камерите, това няма да ви помогне, защото се отчита не моментна скорост, а средна скорост. Така за участък от 50-60 км. може да получите 5-6 глоби, ако не спазвате ограничението на скоростта.

Автомобилни пътешествия из Италия

На снимката: Живописният път по амалфийското крайбрежие;

В никакъв случай не карайте пили, защото законът е изключително строг, а санкциите са високи. Законовата граница е същата като в България. Забранено е шофирането и използването на мобилни телефони при движение, както и когато двигателят на колата е включен.

Пътни условия

Повечето пътища в Италия са добре поддържани и обикновено са добре маркирани. Определено пътищата в северна Италия са по-качествени и по-добре поддържани от тези в южна Италия. Магистралите, разсичащи северна Италия, са и доста по-широки, като на места имат по 4-5 платна в една посока /пример около Милано/. Второстепенните пътища, които отвеждат трафика извън магистралите към населените места, са в цялостно добро качество, но има и такива, които като качество се приближават до българските пътища. В много населени места ще видите и дупки по пътищата, което малко влиза в противоречие с всеобщото разбиране, че в западна Европа няма дупки.
Паркиране

Липсата на места за паркиране може да бъде проблем в градовете. Използването на някой от многоетажните или подземни паркинги е удобен вариант, въпреки че те са скъпи. По принцип паркирането в такъв паркинг струва между 1.50 и 2.00 Евро на час, като за цял ден таксата може да стигне до 16.00-20.00 Евро.

Заплащането се извършва на база на престоя ви, като може да паркирате неограничени часове, за разлика от паркирането по улиците на различните градове, където е въведено на много места ограничение да се паркира максимум до 2-3 часа, а на места и само до 1 час.  Когато паркирате в централна градска част на италианските градове следва да си вземете билетче за паркиране, което се издава от автоматични машини, разположени на улицата. Дори и в най-малките населени места има такива машини за издаване на билет за паркиране. Добре е да имате подготвени монети, защото заплащането на тези машини с банкноти е невъзможно. Не си оставяйте автомобила на забранено място или без да сте заплатили за паркинг, защото се извършва честа проверка на колите и се налагат глоби. Глобите може да достигнат и до 80.00 Евро. Ако колата ви бъде вдигната с „паяк”, ще ви се наложи също да платите немалка глоба.

Автомобилни пътешествия из Италия

На снимката: Паркирането в Италия по улиците на градовете е скъпо, а местата са ограничени. За това ви съветваме да паркирате направо в някой от многобройните подземни и надземни паркинг, където има достатъчно места;

Закупуване на гориво в Италия

За разлика от България, където няма никаква разлика в цените на горивата между отделните вериги, в Италия ще видите, че е налице съществена разлика в цените. Има разлика между бензиностанции от една верига и в един град, като разликата може да бъде и съществена. Бензинът в Италия е означен като “Senza Plomba”, за да се чудите от къде точно да сипвате гориво, ако сте с бензинов автомобил. Отделно от всичко трябва да знаете, че има бензиностанции без персонал, при които цените са по-ниски и всичко е автоматизирано. Заплащането става с карта или банкноти и сумата се зарежда по номера на вашата колонка. Има и смесени бензиностанции, при които може да си изберете дали да се обслужите сами или да ви обслужат. Във втория случай цената отново е по-висока. Когато зареждате гориво, правете го в населените места, а не по магистрали, защото поради тол таксите, които се заплащат за цистерните, цените на горивата на аутострадите е по-висока от тази в населените места, а разликата може да бъде 15-20 евроцента на литър.

Горивата в Италия са с едни от най-високите цени в Европа, като през лятото цените скачат още повече заради голямото потребление. В момента италианците заплащат около 3.00 лева /1.50 Евро/ на литър бензин и малко по-малко за литър дизел.

В следващите редове ще видите изброени предложени автомобилни маршрути, благодарение на които ще може да се запознаете по-отблизо с по-малки и не толкова известни градчета на Германия. Описанието на всяко едно от автомобилните пътувания включва обща информация за пътуването, информация за всяка една от спирките по протежение на предложеното пътуване, пътни указания как да стигнете от една до друга точка по маршрута, както и карта на предложения от нас маршрут. Маршрутите са с различна продължителност в зависимост от заслужаващите да се посетят места и разстоянието между тях, като по ваше желание може да съкратите или да увеличите даден маршрут с оглед вашите планове и възможности:

1/ С автомобил по крайбрежието на Амалфи;

2/ Автомобилна обиколка „Голямата обиколка на Италия“;

3/ Автомобилна обиколка „Световното наследство на Италия“;

4/ Автомобилна обиколка „Дворците на Савойската династия“;

5/ Автомобилна обиколка из Приморските Алпи на Италия;

6/ Автомобилна обиколка из италианската Ривиера;

7/ Автомобилна обиколка около Чинкуе Тере;

8/ Автомобилна обиколка на северните италиански градове;

9/ Автомобилна обиколка около езерото Комо и езерото Маджоре;

10/ Автомобилна обиколка около езерото Гарда;

11/ Автомобилна обиколка „Покривът на Италия“;

12/ Автомобилна обиколка на Вале д’Аоста;

13/ Автомобилна обиколка на Венеция и околностите;

14/ Автомобилна обиколка около Рим;

15/ Автомобилна обиколка „Дивите пейзажи на Абруцо“;

16/ Автомобилна обиколка „По стъпките на древните етруски“;

17/ Автомобилна обиколка „Манастирите на Умбрия и Тоскана“;

Автомобилни пътешествия из Италия