Автомобилни пътешествия из Испания

Пътуването с автомобил е един от най-добрите начини да се разгледа Испания и да се достигне и до по-малките населени места, които също крият интересни забележителности. Пътните условия в Испания са добри. Може да се каже, че испанските пътища не са съвсем от качеството на тези във Франция и/или Италия, но въпреки това тука има добре развитата мрежа от магистрали и главни пътища, която позволява достъп до почти всяка точка на страната. Независимо от това, единствено шофирането далеч от големите градски центрове, преминавайки през красивите пейзажи на Испания, ще ви предостави наистина едно уникално преживяване. За да се възползвате максимално от пътуването си, най-добре е преди да потеглите да се запознаете с основните правила на шофиране в Испания, както и с изискванията за използване на местната пътна мрежа.

Автомобилни пътeшествия из Испания

На снимката: През последните години бяха направени сериозни инвестиции в испанската пътна мрежа;

Пътна мрежа на Испания:

Основните пътни артерии в Испания са магистралите, като те са разделите на две катеории- Autopistas и Autovias. Първата група са обозначение със съкращението AP и са тези пътища, които поемат по-сериозния трафик. Това са основните пътни артерии, които излизат от Мадрид, както и тези, следващи крайбрежието. Autopistas са платени магистрали. Autovias са тези пътни артерии, по които преминава по-лекия трафик, като една част от тях са безплатни. Обозначават се само с буквата „А”. За разлика от големи европейски държави като Франция и Италия, където огромна част от бързите пътища са платени, в Испания едва около 20% от пътната мрежа се заплаща. Има разлика обаче в отделните части на Испания. Например, в Каталуния по-голяма част от пътищата са платени. Средната цена за платените пътища е 10.00 Евро на всеки 100 км, като една от най-скъпите магистрали е крайбрежната AP-7, свързваща Валенсия и френската граница.

Повече информация за отделните магистрални участъци и таксите за тяхното използване може да намерите на: www.autopistas.com.

Автомобилни пътешествия из Испания1

На снимката: Пункт за плащане на магистрални участъци;

Ограничения на скоростта и глоби

При движение по местните магистрали /аутовиас и аутопистас/ ограничението е 120.00 км/ч. Ако се движите по обикновен двулентов път извън населено място, скоростта е между 70 и 90 км/ч. като трябва да следите за знаци. В населените места скоростта е 50-70 км/ч., като участъците с по-висока позволена скорост са означени специално.

Има мобилни камери за скорост и радари, като може да ви бъдат наложени големи глоби, ако превишите ограниченията за скорост. По принцип най-тежките глоби, вкл. и отнемане на свидетелството за управление, започват в случай на превишаване на скоростта с 30 км/ч. Глоби се налагат и при неправилно паркиране, така че е добре да внимавате къде паркирате своя автомобил. Ако пътувате с кола под наем, то фишовете за глоби се изпращат на компанията, осигурила ви автомобила, и тази компания ще ви удържи глобата, заедно с възможни допълнителни такси.

Пътната полиция в Испания може да ви издаде фиш с глоба и на място. Камерите по принцип са означени, но невинаги. В по-малките пътища рядко има разположени камери, но това не означава, че не следва да спазвате правилата за движение.
Паркиране

Липсата на места за паркиране може да бъде проблем в градовете. Използването на някой от многоетажните паркинги е удобен вариант, въпреки че те са скъпи. Зеленият или червеният знак пред паркинга указва дали има свободно място вътре или не. Заплащането се извършва на база на престоя ви, като може да паркирате неограничени часове, за разлика от паркирането по улиците на различните градове, където е въведено на много места ограничение да се паркира максимум до 2-3 часа. Когато паркирате в централна градска част на испанските градове следва да си вземете билетче за паркиране, което се издава от автоматични машини, разположени на улицата. Добре е да имате подготвени монети, защото заплащането на тези машини с банкноти е невъзможно.

В следващите редове ще видите изброени предложени автомобилни маршрути, благодарение на които ще може да се запознаете по-отблизо с по-малки и не толкова известни градчета на Испания. Описанието на всяко едно от автомобилните пътувания включва обща информация за пътуването, информация за всяка една от спирките по протежение на предложеното пътуване, пътни указания как да стигнете от една до друга точка по маршрута, както и карта на предложения от нас маршрут. Маршрутите са с различна продължителност в зависимост от заслужаващите да се посетят места и разстоянието между тях, като по ваше желание може да съкратите или да увеличите даден маршрут с оглед вашите планове и възможности:

1/ Разходка с автомобил по крайбрежието на Коста Брава;

Автомобилни пътешествия из Испания