Айзенщат – градът на Хайдн

Айзенщат е малък австрийски град, разположен в източната част на страната. Независимо, че градът не се слави с големи размери и брой на населението, през годините той е играл важна роля в историята – по времето на Хабсбургската династия, Айзенщат е бил седалище на известната унгарска фамилия Естерхази.

Айзенщат

На снимката: Дворецът Естерхази – един от символите на града;

Историята на града може да се търси дълбоко назад във времето. Намерени тук останки сочат за присъствие по тези земи, датиращо от периода 750г-450г. преди Новата ера. По-късно по тези земи преминават келти, римляни и различни немски племена. Периодът на Средновековието е доста бурен в историята на града. Властта над Айзенщат много често се сменя между владетели на Австрия и Свещената Римска Империя. Интересен факт е, че Айзенщат е бил и под управлението на османските турци, които са превзели града по пътя си към Виена, обсаждана от тях няколко пъти в историята. В средата на 17-ти век градът преминава под управлението на фамилията Естерхази. Оттук започва и съществената промяна в градската среда, дължаща се на значителното строителство осъществявано през следващите години. В резултат на това строителство била изграден и дворецът Естерхази- една от големите забележителности на Айзенщат. С малки изключения до приключването на Първата Световна Война градът е част от Унгария. След края на войната, той попада в пределите на Австрия и остава там и до наши дни.

Търсите хотел в Айзенщат?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Най-добро време за посещение:

Определено най-доброто време за посещение на този район на Австрия са летните месеци. Под лъчите на слънцето може в пълнота да се насладите не само на стария град, но и на цялата околност. Средната температура през лятото не надвишава 26-27 градуса, т.е. времето е доста приятно за разходка. През зимните месеци средните температури рядко падат под нулата.

Айзенщат

На снимката: Старият град на Айзенщат – приятно място за разходка;

Транспорт:

Възможностите за достигане до Айзенщат са доста разнообразни като зависи от вашите лични предпочитания, която от тези възможности ще изберете. От Виена има редовни влакови линии до Айзенщат. Влаковете тръгват от бившата Судбанхоф (в момента Wien Hauptbahnhof), като има както директни влакове, така и такива с прекачване. Пътуването отнема около 1 час. Повече информация за пътуването може да откриете на следния сайт: www.oebb.at.

За тези от вас, които предпочитат пътуване с автобус, от Виена тръгва регионална линия 566 към Айзенщат. Пътуването отнема около час и половина, като повече информация за разписанията може да намерите на следния сайт: www.vor.at.

Поради малките си размери самият Айзенщат не разполага със свой градски транспорт. Придвижването в града става или пеш, или чрез такси. В повечето случаи използването на такси няма да ви струва повече от 5.00-6.00 Евро. Изборът в това отношение не е никак малък. /City Taxi Wagner: 02682/75999; City Taxi Bauer: 0676/4301364 и други/.

В случай че решите да посетите града с кола, то възможностите за паркиране също са доста големи. В града има изградена система за почасово паркиране в определени зони на града, като в тези зони може да оставите автомобила си най-много за 3 часа. Паркирането в тези зони струва 0.60 Евро за всеки половин час. В града има и зони с безплатно паркиране, при които обаче трябва да отбележите часа на вашето пристигане и отново може да оставите автомобила си максимум 3 часа. Разбира се, ако ви се налага да оставите колата за по-дълъг период, то най-добре би било да използвате някой от многобройните паркинги. Таксите за паркиране в такива паркинги варират между 1.00 и 3.00 Евро на час, а дневният престой- между 14.00 и 19.60 Евро.

Търсите хотел в Айзенщат?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако се намирате във Виена и искате да разгледате историята на Айзенщат и ако разполагате с един свободен ден само за това, то може да използвате и червеният туристически автобус, чрез който се осигурява пътуване до двореца Естерхази и замъка Форхтенщайн. Автобусът тръгва от Виена в 9.00 сутринта /от Албертинаплац/ и се връща на същото място в 16.00 следобед. Цената на услугата с включен екскурзовод и такси за обектите е около 50.00 Евро.

Айзенщат

На снимката: Къщата на Хайдн в Айзенщат;

Храна и напитки:

Едно от традиционните ястия, които може да видите да се предлага в Айзенщат, е печената гъска. Това ястие стои и в основата на честванията на Свети Мартин- фестивал, празнуван в града през есента. Задължително посетете някоя от местните таверни, за да усетите духа на тази част от Австрия. Тук може да опитате множество местни специалитети и напитки. Една от тях, предлагана обаче само през месец септември, е „Щурм“. Айзенщат и цялата околност се славят и с производството на вина. Климатичните условия особено около езерото Нойсидъл са благоприятни за отглеждането на грозде, от което се произвеждат сладки вина.

Знаете ли, че:

Известният композитор Йозех Хайдн е живял и творил в Айзенщат за повече от 40 години?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Дворецът Естерхази;

2/ Старият град;

3/ Голгота;

4/ Бергкирхе и мавзолеят на Хайдн;

5/ Дворцовият парк;

6/ Къщата на Хайдн;

7/ Замъкът Форхтенщайн;

Допълнителна информация за Айзенщат може да откриете на официалния сайт на града: www.eisenstadt-tourismus.at.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Айзенщат –  историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Айзенщат. Статията е последно обновена от нашия екип на 15 Юли 2018г.

Айзенщат

В случай че търсите хотел в Айзенщат, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийското градче Айзенщат, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: