Азербайджан – обща информация за държавата

Азербайджан

Азербайджан

Обща площ: 86 600 кв. км., от които 1.6% са водни площи;

Население: Според последното преброяване, осъществено през 2002г. населението на Азербайджан е 8 265 000 души, но справка от преди 2 години сочи, че по всяка вероятност то е вече над 9 млн. души;

Валута: Азербайджански манат;

Шенгенско пространство: Не е член;

Държавно устройство: Президентска република;

Национални празници на Азербайджан:

28-ми Май– Ден на Републиката /това е денят, в който през 1918г. е основана Азербайджанската република/;

15-ти Юни– Ден на Спасението /това е денят, в който през 1993г. парламентът на Азербайджан е поканил Хайдар Алиев да поеме управлението на държавата/;

26-ти Юни– Ден на армията;

Азербайджан се намира в западната част на Азия и по-точно в географския регион Мала Азия. Малки части от територията на страната все пак са разположени в Европа, като това са земите, разположени на север от Кавказките планини. Бивша република на СССР, Азербайджан е сред най-привлекателните туристически дестинации в района. Много често държавата бива определяна като „Перлата на Близкия изток“. И за едно такова определение си има основания- красиви плажове и планини, както и микс от културни забележителности привличат интереса на мнозина.

Азербайджан предлага наистина приятни и красиви плажове. На места плажовете са покрити с малки овални камъни, но все пак-голямата част от плажната ивица е пясъчна. Една от перлите на държавата в това отношение е малкото градче Набран, което освен с красивите си плажове се слави и с близостта си до няколко големи горски масива, позволяващи приятна разходка сред природата. Освен с морски туризъм, Азербайджан се слави и с планински такъв. Планините на страната са изключително красиви и предлагат възможности за ски туризъм през зимата. Сред високите планини ще попаднете на малки китни селца, които са запазили своя старовременен облик през годините. Едно от най-атрактивните места за почивка в планините е т.нар. Лонг Форест, разположен в близост до град Губа.
Ако сте се наситили с красиви природни гледки и желаете да потънете в историята на страната, то несъмнено вашето пътуване трябва да започне от столицата на Азербайджан Баку. През последните години градът се промени драстично и вече се превръща с модерен център, в който може да видите нови търговскси комплекси до музеи, галерии и архитектурни паметници. Плановете за развитието на града показват амбицията на местните да превърнат Баку в модерен град, като някои хора дори го сравняват с разрастването на Дубай, наричайки го „Вторият Дубай“.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Азербайджан и неговите основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно държавата Азербайджан –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Азербайджан и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юни 2018г.

Азербайджан

В случай че търсите хотел в Азербайджан, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Азербайджан, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: