Баден – малък спа рай на няколко километра от Виена

Баден е малък австрийски град, отстоящ на около тридесетина километра от австрийската столица Виена. Именно поради близостта си до Виена, градът много често бива наричан „Баден до Виена“, като това означаване служи и за разграничаване на града от швейцарския едноименен град или град Баден-Баден в Германия. Населението на Баден според последното преброяване е малко над 25 000 души, но броят на туристите, които го посещават ежегодно определено е по-голям. Причината за това Баден да привлича туристи се крие не само в красивото местоположение на града, но и в богатството от минерални извори тук, което е превърнало Баден в малък спа рай.

Баден

На снимката: Поглед отгоре към Баден;

Градът е основан още в римски времена, когато ползите от минералните извори по тези територии били открити от римляните. При управлението на римският император Клавдий селището, което се е намирало в този район, получава името “Aquae”. Географското разположение на града, както и богатството от минерални извори, помогнали на Баден да разцъфне през Средновековието и да играе важна роля в историята на Австрия. За съжаление многобройните войни, в които Австрия участвала, дали своя дан и днес много красиви примери на местната архитектура и история са унищожени и за тях може да разберем само от книгите. По време на обсадите на Виена от османските турци, градът бива няколкократно плячкосан от османските турци, а по време на двете световни войни в резултат на масирани бомбардировки почти целият град бива опожарен и е било необходимо пълното му възстановяване. Именно след приключване на Втората Световна Война Баден започнал да се утвърждава като важен туристически център в Европа и един от най-популярните австрийски балнеоложки курорти.

Търсите хотел в Баден?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако решите да посетите Баден, то започнете своята разходка от главния площад на града, където са съсредоточени едни от най-големите исторически забележителности. Тук може да видите красивата сграда на общината, Императорската къща, както и колоната на Света Троица. Императорската къща е интересна с това, че преди години е служила като лятна резиденция на австрийския император Франц Йосиф. Иначе Баден предлага и много места за отдих и почивка. Градският плаж и римските бани са места, където може да се отдадете на заслужен отдих. Любителите на природата и най-вече на цветята също има какво да видят- тук може да посетите един от най-големите паркове в цяла Европа /паркът „Курпарк“/, както и Розариумът, известен със своите хиляди рози.

Баден

На снимката: Главният вход на „Курпарк“;

Най-добро време за посещение:

Летните месеци са най-подходящи за посещение на Баден, защото от гледна точка на температурите времето тук тогава е най-приятно. През месеците юли и август, които се определят като типично летните месеци, средните максимални температури тук не превишават повече от 25-26 градуса. Все пак трябва да се отбележи, че именно през лятото тук падат и доста дъждове. От друга страна през зимните месеци температурите са доста ниски, но това едва ли ще спре любителите на зимните спортове, тъй като наоколо има доста опции за тяхното практикуване. Разбира се, през зимата няма как да се насладите на красивите паркове на Баден, или на Розариума, но въпреки това и през този период има какво да се види в града.

Транспорт:

Баден не е голям като територия, а и основните забележителности на града са съсредоточени сравнително близо една до друга. Именно това обстоятелство позволява да разгледате града и пеша, правейки си една много приятна разходка. Може да започнете една такава разходка от Йозефсплац /Josefsplatz/, където между другото има и спирка на влак, осигуряващ връзка със столицата Виена. На определени места може да видите и план на градския център, указващ на туристите възможности за разглеждане пеша на основните забележителности в центъра на града. Разходката с нормално темпо отнема около 3 часа. Повече информация за този тип разходка може да откриете на следния линк.

Достигането до Баден е много лесно. Ако решите да посетите града с кола, то следва да оставите автомобила на някое от местата за платено паркиране в центъра или на някой от частните платени паркинги в града. Паркирането в центъра на Баден е платено, като престоят е позволен за период до 90 минути, като струва 0.50 Евро за 30 минути. Платеното паркиране в центъра е налице от 8.00ч. до 12.00ч и от 13.30ч. до 18.00ч. през седмицата, както и от 9.00ч. до 12.00ч. в събота. Паркирането е безплатно в неделя. В случай, че ще престоите повече от 90 минути, то бихме ви препоръчали да оставите своята кола в някой платен паркинг. Такъв добър паркинг с доста на брой места за паркиране е паркинг „Spa Romertherme”, където престоят за 30 минути се таксува с 0.50 Евро. Иначе за да достигнете до Баден с кола /идвайки от Виена/, трябва да се движите по магистрала А2 и да поемете изход „Баден“.

Търсите хотел в Баден?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Освен с кола, пътувайки от Виена може да достигнете до Баден и чрез влак. Има директни линии, свързващи центъра на Виена и този на Баден, които работят през цялата седмица. Влаковете се движат от 5.55ч. до 22.40ч. между понеделник и събота на всеки 15 минути, а в неделя и на официални празници- от 6.10ч. до 22.40ч., като има и извънредни влакове в 23.12ч. 23.42ч. Билетът струва 6.30 Евро, а самото пътуване отнема около час.

В самия град Баден оперират три линии на градски автобусен транспорт, които са означени с буквите „А“, “B” и „C”. Стойността на билет за възрастен е 2.10 Евро, а за деца е 1.10 Евро. Предлагат се и седмични билети на цена от 15.80 Евро, както и билети за 4 и 8 души, като цените на последните са съответно 8.40 Евро и 16.80 Евро.

На много места в Баден може да наемете и колело, с което да разгледате по-лесно и бързо града. Наемът на колело варира между 6.00 Евро и 9.00 Евро, съответно за половин и цял ден.

Храна и напитки:

Кухнята в град Баден е типичната австрийска кухня. Много от нещата, които може да намерите във Виена или други австрийски градове, се предлагат и в местните ресторанти. Освен ресторанти, които предлагат традиционна австрийска кухня, може да попаднете и на такива, предлагащи чуждестранни специалитети- гръцка кухня например. Любителите на сладките неща ще може да се насладят на известните бонбони от кафе. Това са традиционни австрийски бонбони, съставени от кафе и захар, като се предлагат в различни фигури. Опаковани са обикновено в розово или кафяво.

И ако за местните специалитети няма какво толкова да се каже, то определено трябва да се обърне внимание на местните вина. Баден от край време е известен като един от големите винопроизводствени региони на Австрия. Около града има множество лозови масиви- повече от 340 хектара. Голяма част от произвежданите вина са бели- такива са Грюнер Велтлинер /Gruner Veltliner/, Пино Блан /Pinot Blanc/, Нойбургер /Neuburger/, Мускат /Muscat/, Траминер /Traminer/. От червените вина, произвеждани тук, може да потърсите Пино Ноар /Pinot Noir/, Цвайгелт /Zweigelt/, както и Блауе Портогизер /Blauer Portugieser/. Вината на Баден са известни със своя наситен вкус и дълбочина.

Баден

На снимката: Подобни басейни са често срещана гледка в Баден;

Знаете ли, че:

композиторът Лудвиг ван Бетовен е живял за немалък период от време в Баден?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Градският площад на Баден със сградата на общината, императорската къща и колоната на Света Троица;

2/ Градският плаж;

3/ Римските минерални бани;

4/ Розариумът;

5/ Казиното на Баден;

6/ Курпарк;

7/ Къщата на Лудвиг ван Бетовен;

Допълнителна информация за Баден може да откриете на официалния сайт на града: www.baden.at.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Баден –  историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на града. Статията е последно обновена от нашия екип на 13 Юли 2018г.

Баден

В случай че търсите хотел в Баден, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Баден, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: