Баптистерията на Сиена

Баптистерията на Сиена Сан Джовани се намира точно зад катедралата на Сиена и достойно й съперничи в първенството за най-важна религиозна сграда в града. В нея са кръщавани повечето от гражданите на Сиена. Построена е между 1316г. и 1325г. от Камайно ди Кресентино. Фасадата никога не е довършена. Интериорът обаче е впечатляващ. Корабът и двете крила са изрисувани от Бенвенуто ди Джовани, Пиетро Ориоли и Лоренцо ди Пиетро.

Баптистерията на Сиена

На снимката: Баптистерията на Сиена отвън;

В центъра на баптистерията е разположен басейнът със светена вода, където се извършват кръщенетата. Той се явява един вид „антология” на най-великите ренесансови скулптури. Дизайнът е по идея на Якопо делла Кверчи. Изработен е от бронз и мрамор. Басейнът е шестоъгълен, което не е случайно. Той има шест страни, колкото точно дни са били необходими на Бог за Сътворението. Във външната страна на басейна има 6 статуи, който изобразяват трите кардинални човешки добродетели (справедливост, благоразумие и смелост) и трите богословски добродетели (вяра, надежда и любов). Шестте бронзови панела между тях изобразяват ключови моменти от живота на Св.Йоан Кръстител. Историята започва от панела, разположен пред олтара. На него е изобразен бащата на Йоан – Захарий, който получава вест, че стерилната му жена Елисавета ще го дари със син. Златарите от Сиена Турино ди Сани и неговият син Джовани изработват панелите, представящи раждането и проповедта на Йоан. Следващите два панела  са дело на Гиберти и изобразяват покръстването на Исус и ареста на Йоан. Последният панел, „Пирът на Ирод”, е дело на самия Донатело. Панелът представя обезглавяването на Свети Йоан, след като Саломе е поискала главата му от цар Ирод. Над басейна има мраморно светилище, на върха на което има статуя на Свети Йоан, изработена от Кверчи. Негово дело са и фигурите на петте пророци, поставени във външните ниши.

Баптистерията на Сиена

На снимката: Баптистерията на Сиена отвътре;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza di S.Giovanni, Сиена, Италия;

Работно време:

1 март – 1 ноември 10:30 – 19:00
2 ноември – 28 февруари 10:30 – 17:30
26 декември – 8 януари 10:30 – 18:00
През неделите на месец март работи със следното работно време: 13:30 – 17:30.

 Вход:

Редовна цена (включваща посещение на покрива на катедралата на Сиена и всички обекти в комплекса) 20.00 евро
Цена с намаление за лица от 7 до 11 години 5.00 евро

 

 

Важно: Страницата предоставя полезна информация за Баптистерията на Сиена, една от големите забележителности на италианския град Сиена – историческа справка и разположение на забележителността, цена на входните билети, работно време за посещение на баптистерията на Сиена. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Февруари 2017г.

Баптистерията на Сиена

В случай че търсите хотел в Сиена, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Баптистерията на Сиена, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: