Баптистерията Свети Йоан – град Пиза, Италия

Баптистерията  Свети Йоан се намира западно от катедралата на Пиза. Както навсякъде в Италия тя е отделена от църквата, към която принадлежи. Строителството й започва през 1153г. под ръководството на архитекта Дистисалви. Баптистерията е завършена 200г. по-късно и това е дало своето отражение – забелязва се преход от романски към готически стил. Ниските нива на Баптистерията са съставени от отворена галерия, поддържана от колони и арки, точно както е при Катедралата и Наклонената Кула. Това е типичен пример за романска архитектура. Нагоре обаче кръглите форми започват да се заострят. Акрите също сочат към небето. Това вече са черти, характерни за придобиващата тогава популярност готическа архитектура.  Фасадата е покрита с множество красиви скулптури. Повечето от тях са копия, докато оригиналите се съхраняват в музеи. Главният вход е белязан от класически колони, над които има релеф, представящ сцени от живота на Йоан Кръстител.

Баптистерията Свети Йоан

На снимката: Баптистерията отвън /сградата na преден план/;

Докато екстериорът е сравнително богат, това не може да се каже за интериорът. Малкото налични декоративни елементи за сметка на това са изключителни. Красивите цветни прозорци са единият елемент, който привлича вниманието. Другият е мястото, където се извършват кръщенето, което има големина почти колкото на басейн. Това е така, тъй като кръщенетата са се извършвали чрез потапяне, а не просто поръсване със светена вода.  Амвонът от 13 век също заслужава да се види. Той е дело на Николо Пизано, бащата на Джовани Пизано. Същият е изработил и амвонът в катедралата на Пиза и ако посетите и нея, лесно бихте видели приликите.

Баптистерията Свети Йоан

На снимката: Баптистерията отвътре;

Баптистерията, подобно на Кулата, е построена върху нестабилна почва, но при нея отклонението е по-малко от градус и не се забелязва.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Площад на чудесата, Пиза, Италия;

Работно време:

Януари 9.00 – 19.00
Февруари – 11 Март 9:00 – 18:00
12 Март до края на Март 9:00 – 19:00
От Април до Септември 8:00 – 20:00
Октомври

От 27 до 30 Октомври

9:00 – 19:00

9:00 – 18:00

Цена на входните билети: 

Билет само за Баптистерията Свети Йоан –  5.00 Евро;

В случай, че решите да посетите и други музеи в Пиза /Sinopie Museum и монументалното гробище/, може да се възползвате от намаление на цената. Билет за трите обекта струва 8.00 Евро, а само за два от тях- 7.00 Евро;Важно: Страницата предоставя полезна информация за баптистерията Свети Йоан, една от най-големите забележителности в италианския град Пиза -историческа справка, адрес на забележителността, цена на входните билети за баптистерията Свети Йоан, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 12 Юли 2018г.

Баптистерията Свети Йоан

В случай че търсите хотел в Пиза, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Баптистерията Свети Йоан – Пиза, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: