Барутената кула /Прашна вез/ – град Прага, Чехия

За първи път кула е построена на мястото, където днес се издига Барутената кула /Прашна Вез/, през 1496г. Кулата е построена от архитекта на крал Владислав II, Бенедикт Рийд. Оригиналната кула е разрушена по време на пожар през 1541г., но е възстановена като дом и работилница на оръжейника Томаш Ярос. През 1549г. той създал най-голямата камбана в Прага- 18-тонната Сигизмунд, която била предназначена за камбанарията на „Свети Вит”.

Барутената кула

На снимката: Барутената кула /Прашна вез/;

По време на царуването на Рудолф II (1576 -1612г.), кулата става лаборатория за алхимици. Именно тук Едуард Кели прави експерименти, с които успява да убеди краля, че може да превърне оловото в злато. През 1649г., когато кулата е била окупирана от шведски войници, съхраняваният тук барут избухва и причинява значителни щети. Въпреки това кулата продължава да се използва за съхранение на барут чак до 1754г., когато е превърната в резиденция на пазителите на църковните одежди в „Свети Вит”. Днес в кулата може да се види постоянна изложба на чешката военна история.

Барутената кула

На снимката: Кулата днес е превърната в музей на чешката военна история;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Praszky Hrad, Vikarska, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 224 372 423;

Как да стигнете до барутената кула:

-Чрез трамвай /Вземете трамвай 22 до Пражкия замък или до Pohorelec. Ако се чувствате енергични и имате достатъчно физически сили, може да вземете трамвай линии 12, 18, 20 или 22  до Малостранске намести, а след това да продължите пеша по Нерудова или пък да отидете до метро станция Malostranska  и оттам да продължите пеша по стълбите на стария замък/;

-Чрез метро /линия А, станция Malostranska/;

Работно време:

Летен сезон, от 09:00 часа до 17.00 часа;

Зимен сезон, от 09:00 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Можете да посетите кулата, ако си закупите билет Пражки замък-Обиколка А, който включва още възможност за посещение на: Катедралата „Свети Вит”, Старият кралски дворец, изложбата „Историята на Пражкия замък“, Базиликата на Свети Георги, Златната уличка с кулата Далиборка;

Цени на входни билети за Пражки замък-Обиколка А:

Пълен билет – 350.00 CZK;

Намален билет – 175.00 CZK;

Семеен билет – 700.00 CZK;

Барутената кула

Важно: Статията предоставя информация относно барутената кула /Прашна вез/ – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до кулата, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно барутената кула /Прашна вез/ – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около кулата  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: