Барутната кула /Прашна брана/ – град Прага, Чехия

На мястото, на което днес се намира Барутната кула /или по-известна като Прашна брана/, е имало порта, която е била част от общо 13-те входа към Стария град на Прага. През 1475г. крал Владислав II положил основния камък на Новата кула, като тя трябвало да бъде известна под това име. Кулата била подарък от градския съвет за кралската коронация, като трябвало да следва проекта на Питър Парлър, приложен при изграждането на кулата на моста на Стария град около век по-рано.

Барутната кула

На снимката: Барутната кула /Прашна брана/;

Портата е имала малка защитна стойност, като нейната богата скулптурна украса била предназначена да добави престиж към съседната сграда на Кралския дворец. Строежът  е спрян осем години по-късно, когато царят трябвало да избяга заради избухването на бунтове. След завръщането си през 1485г. той избрал безопасността на замъка. Кралете никога повече не използвали сградата на Кралския дворец.
Барутната кула /Прашна брана/ е получила настоящото си име, когато тя е била използвана за съхранение на барут през 17-ти век. Скулптурната украса, силно повредена по време на пруската окупация през 1757г. и отстранена скоро след това, е била заменена изцяло през 1876г.

Барутната кула

На снимката: Близък план на кулата с красивата й декорация;

Практическа информация за тази забележителност:

Адрес: Republiky Namesti, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 725 847 875;

Работно време:

Ноември-февруари, всички делнични дни от 10.00 часа до 18.00 часа;

Март, всички делнични дни от 10.00 часа до 20.00 часа;

Април-септември, всички делнични дни от 10.00 часа до 22.00 часа;

Октомври, всички делнични дни от 10.00 часа до 20.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 90.00 CZK;

Намален билет – 65.00 CZK;

Семеен билет – 250.00 CZK;

Как да стигнете до Барутната кула:

-Чрез метро /станция Nemesti Republiky/;

-Чрез трамвай /линии 5, 8 и 14/;

Барутната кула

Важно: Статията предоставя информация за барутната кула /Прашна брана/ – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до кулата, както и информация за работно време за посещения и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно барутната кула /Прашна брана/ – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около кулата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: