Базиликата Богородица от Хансвайк – град Мехелен, Белгия

Изградената в бароков стил Базиликата Богородица от Хансвайк  е една от първите църкви с купол, построени в Белгия. Базиликата е построена по проект на известния фламандски бароков майстор Лукас Файберде. Първоначалните планове предвиждали куполът на  Базиликата „Богородица от Хансвайк“ да бъде дори още по-голям, но структурата, която била изградена не била в състояние да поддържа по-голям купол. На мястото на базиликата е имало стара църква от 10-ти век, която обаче била разрушена през 1578г. През втората половина на 17-ти век е проведено строителството на базиликата в настоящия й вид. Вътрешността на базиликата е също красива. Точно под купола има два релефа, които са дело на Файберде. Дълго време се е считало, че те са изградени от пясък, но при допълнителни изследвания се установило, че всъщност са от гипс. Отпред на базиликата има статуя на Дева Мария, която се пренася по време на процесията на Хансвайк. През 1985г. самият папа Йоан Павел II e провел литургия тук, като две години по-късно църквата била промотирана в базилика.

Базиликата Богородица от Хансвайк

На снимката: Базиликата отвън;

Процесията на Хансвайк се провежда традиционно неделята преди Успение Богородично, като през 2013г. е предвидено да се проведе шествие на Хансвайк. Последното такова е проведено преди 25 години, през 1988г. За 2013 година е планирано то да се проведе на 25 Август и 1-ви Септември. Самата процесия на Хансвайк пък се провежда всяка година, като в нея участват стотици хора, облечени в традиционни носии. Участниците пресъздават различни исторически събития.

Базиликата Богородица от Хансвайк

На снимката: Част от процесията;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Хансвайкщраат, 2800 Мехелен, Hanswijkstraat, 2800 Mechelen;

Работно време:

Базиликата може да се посети всеки ден, от 9.00  часа до 17.00 часа;

Вход: свободен;

Ако желаете да видите шествието на Хансвайк, то може да си закупите билети за някоя от трибуните. Шествието минава по следния маршрут:

Keizerstraat – Veemarkt – Befferstraat – Grand Market – Fred. de Merodestraat – Van Hoeystraat – G. de Stassartstraat – Wollemarkt – Sint Romboutskerkhof – Onder de Toren – Steenweg – Ijzerenleen – Hoogbrug – Korenmarkt.

Базиликата Богородица от Хансвайк

Важно: Страницата предоставя полезна информация за базиликата Богородица от Хансвайк в белгийския град Мехелен – историческа справка за забележителността, адрес на базиликата, работно време и входна такса за нея, традиционни процесии в базиликата през годината. Статията е последно обновена от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Мехелен и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно базиликата Богородица от Хансвайк в Мехелен, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: