Баварски национален музей – град Мюнхен, Германия

В архитектурно отношение Баварски национален музей, намиращ се в град Мюнхен, е бил предназначен да въплъти идеята за художествен храм на 19-ти век. Той е построен от Габриел фон Зайдл в периода 1894г.-1895г., като предлага смес от стилове, които изразяват богатството и разнообразието на колекциите, представени вътре. Декорацията на интериора е създадена с мисъл за изложените експонати. Ядрото на колекцията включва колекция от предмети на Вителсбах, която Максимилиан II дарява на държавата през 1855г. Една от най-големите исторически колекции на Германия, включените в нея предмети обхващат период от класическата древност до 19-ти век.

баварски национален музей

На снимката: Сградата на баварски национален музей;

Колекциите са изложени на три етажа, свързани с грандиозно стълбище. Сутеренът представя колекция от коледни ясли и раздел, посветен на народното творчество. Живопис, скулптура и занаяти до 18-ти век са изложени на партерния етаж. Горният етаж съдържа колекции от музикални инструменти, порцелан и бидермайерско изкуство.

баварски национален музей

На снимката: Част от колекцията с коледни ясли, изложена в музея;
Звездните експонати в музея са коледните ясли, Джудит с главата на Олоферна и Св. Мария Магдалена. Коледните ясли са неаполитански ясли от 18-ти век, като представлява една от най-важните и големи колекции от рода си в целия свят. Джудит с глава на Олоферна е фигура от алабастър, която е създадена от Конрад Мейд през 1515г. Фигурата е представена гола. Св.Мария Магдалена, от друга страна, е статуя на светицата, заобиколена от ангели. Статуята е изработена в периода 1490г.-1492г. и е трябвало да се използва като олтар.

баварски национален музей

На снимката: Зала със старинно снаражение;

Можете също така да посетите и залата Готис /Gothis Hall/. Изградена като църква, залата представя религиозно изкуство и надгробни плочи от около 1500г., включително картини на Ян Полак.

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Prinzregentenstrasse 3, 80538 Мюнхен, Германия;

Телефон: +49 89 2112401;

Как да стигнете до Баварския национален музей:

-Чрез U-Bahn /станция Lehel, линии 4 и 5/;

-Чрез автобус /линии 100/;

-Чрез трамвай /линия 18/;

 Работно време на музея:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Четвъртък, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Затворен в понеделник;

Работно време на колекцията Болерт:

Четвъртък-неделя, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Затворен понеделник до сряда;

Работно време на колекцията от сцените на Рождество:

Посещение до април се осъществяват в стандартните часове на музея;

За достъп в периода от април до октомври, посетителите трябва да направят предварителна заявка, като се обадят на: +49 89 2112 4227;

Цена на входни билети за постоянни колекции и колекцията Болерт:

Билет за възрастен – 7.00 Евро;

Намален билет – 6.00 Евро;

Неделен билет – 1.00 Евро;

Сезонен билет -35.00 евро;

Хора под 19 години влизат безплатно;

Цена на входни билети за изложби, постоянни колекции и колекция Болерт:

Билет за възрастен – 12.00 Евро;

Намален билет – 8.00 Евро;

Хора под 19 години влизат безплатно;
Баварски национален музей

Важно: Статията предоставя информация за баварски национален музей  в град Мюнхен, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на музея, как да стигнете до него, както и информация за работното време за посещения и цена на входните билети за различните колекции.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Мюнхен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com