Базиликата Дева Мария – град Краков, Полша

Базиликата Дева Мария в Краков реално датира от 13-ти век, когато за първи път тази църковна сграда е била изградена. През 14-ти век следва нейно възстановяване, в резултат на което виждане една красива готическа сграда, изградена от тухли. Базиликата доминира централния площад на Краков, извисявайки се на височина от 80 метра. Освен че е красива като екстериор, църквата впечатлява и със своя интериор и особено с красивия си дървен олтар, дело на Вит Стос. Олтарът е поставен там в края на 15-ти век и е с късен готически дизайн.

Базиликата Дева Мария

На снимката: Базиликата Дева Мария в Краков;

Базиликата е известна с провеждащата се тук церемония на всеки час през деня. От върха на по-високата от двете кули на базиликата се изпълнява химн с тромпет, известен като Hejnal Mariacki. Изпълнението се отличава с това, че някъде по средата на изпълнението, звукът спира, за да се почете по този начин паметта на известния тромпетист от 13-ти век, който е убит докато дава сигнал със своя музикален инструмент и предупреждава града за монголско нападение. Изпълнението по пладне се предава по радио и телевизия в Полша.

Базиликата Дева МарияНа снимката: Интериорът на базиликата;

 

На 18-ти април, 2010г., църквата става домакин на погребалната церемония на полския президент Лех Качински и неговата съпруга Мария. По-късно техните ковчези са пренесени в катедралата на хълма Вавел и поставени в нейната крипта.

На снимките: Олтарът на базиликата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Pl. Mariacki 5, Краков, Варшава;

Телефон: +48 12 422 05 21;

Как да стигнете до базиликата Дева Мария:

-Чрез автобус /използвайте линии 103, 124, 179, 192, 424, 502/;

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 7, 8, 18, 36, 38/;

Работно време за посещение на църквата:

Делнични дни, от 11.30 часа до 18.00 часа;

Неделя, от 14.00 часа до 18.00 часа;

Посещенията на олтар на Вит Стос започват след 11.50 часа;

Важно: Всеки последен четвъртък на месеца вход в базиликата до 16.30 часа, а през май и октомври – до 17.30 часа;

Цени на входните билети за базиликата:

Нормален билет – 10.00 Полски злоти;

Билет за студенти – 5.00 Полски злоти;

Билет за пенсионери над 65г. – 8.00 Полски злоти;

Информация за посещение на кулата на Дева Мария:

В периода 1-ви Април – 31-ви Октомври, вторник-събота от 9.10 часа до 17.30 часа. Единствено в неделя, от 13.10 часа до 17.30 часа;

През Ноември, Декември и Март, посещения има само в четвъртък, петък и събота;

Кулата не може да се посети през януари и февруари;

Входът за кулата е откъм улица Флорианска;

Цени на входните билети за кулата:

Нормален билет – 15.00 Полски злоти;

Билет за деца /7-18 години/ – 10.00 Полски злоти;Важно: Статията предоставя информация за базиликата Дева Мария в полския град Краков. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 16 Март 2017г.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Базиликата Дева Мария

По-долу може да видите интерактивна карта относно базиликата Дева Мария – Краков, Полша, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: