Базиликата на Сан Марино с църквата Свети Петър – град Сан Марино

Базиликата на Сан Марино е католически храм, разположен в град Сан Марино и представляващ основната църковна сграда на град и републиката. Сградата е разположена на площад Домус Плебис, недалеч от Палацо Публико и в непосредствена близост до друга важна църковна сграда в града – Църквата на Свети Петър. Базиликата носи името на патрона и основател на републиката Свети Мариний.

Базиликата на Сан Марино

На снимката: Централният вход на базиликата с красивите колони;

В настоящия си вид базиликата е изградена през 1836г. Преди това на същото място е имало стар храм, датиращ още от 7-ми век. Интериорът на базиликата е изчистен и преобладаващият цвят тук е белият. Налице са 3 нефа, които се поддържат от 16 коринтски колони. Отпред на фасадата на сградата може да се видят допълнително 8 колони. Основният олтар на църквата е украсен със статуя на Свети Мариний, която е дело на Адамо Тадолини. Под олтара са разположени останки на светеца, които са открити през 1856г. В базиликата може да се видят и няколко красиви параклиса, украсени с ценни статуи и картини.

Базиликата на Сан Марино

На снимката: Изчистеният интериор на базиликата, където на преден план отново излизат красивите коринтски колони;

От едната страна на базиликата на Сан Марино, в близост до стълбите на основния вход, се намира Църквата на Свети Петър. Същата е построена през 600г. и в нея се съхранява ценен олтар от мрамор, дарен от музиканта Антонио Тедески през 1689г., както и статуя, посветена на Свети Петър. Особено важна част от църквата е нейната крипта, където може да се видят две ниши, които са издълбани в самия камък. За тях се предполага, че са служили като легло на Свети Мариний и Свети Лео. Също така в малката църква може да се види и статуя на Папа Джон XXIII.

Базиликата на Сан Марино

На снимката: Вдясно от централните стълби на базиликата може да се видят малките стълби, водещи към църквата „Свети Петър“;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Пиаца Домус Плебис, Сан Марино;

Телефон: +378 549882380;

Вход: Свободен;Важно: Страницата разглежда подробно информация за базиликата на Сан Марино и църквата „Свети Петър“, едни от забележителностите на Сан Марино- историческа информация, адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 23 Юли 2018г.

Търсите хотел в Сан Марино?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Базиликата на Сан Марино

По-долу може да видите интерактивна карта относно базиликата на Сан Марино, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: