Базиликата Нотр Дам де Фурвиер – град Лион, Франция

Базиликата Нотр Дам де Фурвиер е разположена на върха на хълма Фурвиер в град Лион. Тук освен на красивата архитектура на сградата, може да се насладите и на прекрасни гледки към целия град от една близко разположена до базиликата площадка.

Храмът е построен между 1872г. и 1884, като за целта са използвани предимно дарения. Базиликата Нотр Дам Де Фурвиер е посветена на Дева Мария, като легендата говори, че именно тя е спасила града от чумната епидемия през 1823г. Именно в нейна чест била изградена статуя на Дева Мария, като всяка година на 8-ми декември градът бива изцяло осветен от свещи. Честването продължава четири дни и е по-известно като Фестивал на светлината.

Базиликата Нотр Дам де Фурвиер

На снимката: Базиликата Нотр Дам де Фурвиер;

Базиликата е изградена по дизайн на Пиер Босан, който е възприел доста от елементите, характерни за византийската и римската архитектура, което било доста нехарактерно за този исторически период, доминиран почти изцяло от готическите елементи. Храмът разполага с цели четири кули, както и камбанария, където е разположена и статуята на Дева Мария. Особеното за базиликата е наличието на два входа, които водят към две различни части на храма. Горното ниво, което е доста по-голямо като размери, е богато украсено, докато долното ниво е по-обикновено откъм декорация. Вътрешната декорация на базиликата е пищна като това имало и конкретна цел- трябвало да покаже мощта и богатството на църквата. Позлатени елементи, мраморни колони, както и множество цветни прозорци доминират вътрешността на базиликата. Под основното ниво на храма се намира криптата на Свети Жан.

 

Базиликата Нотр Дам де Фурвиер

На снимката: Част от вътрешността на базиликата /горното ниво/;
В голяма близост до базиликата се намира и параклиса на Дева Мария, както и панорамната тераса, от където може да видите почти целия град. Още по-красива гледка към Лион се открива от обсерваторията на базиликата, но за да стигнете до там трябва да сте готови да изкачите цели 287 стъпала.

Базиликата Нотр Дам де Фурвиер

На снимката: Красива панорама към града се разкрива в близост до базиликата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 8 Esplanade de Fourviere, 69005 Лион, Франция;

Телефон: +33 4 7825 1301;

Работно време за посещения на базиликата:

Всеки ден, от 7.00ч. до 19.00ч.;

Работно време за посещение на обсерваторията:

Всеки ден от 10.00ч. до 12.30ч. и от 14.00ч. до 17.00ч.;

Вход за базиликата:

Свободен;

При посещение в базиликата се предлагат аудио-гидове на цена от 2.00 Евро;

Организирани посещения на базиликата /Discovery tours/:

Групите са максимум от 19 човека;

Туровете се провеждат както следва:

-от Юни до Септември, всеки ден в 14.30 часа и 16.00 часа, като от понеделник до събота има и допълнителна обиколка в 11.00 часа;

-през Април, Май и Октомври, сряда и неделя в 14.30 часа и 16.00 часа;

-през Ноември, сряда и неделя в 14.30 часа и 15.30 часа;

Обиколката е с продължителност около 1.15 часа и струва 7.00 Евро  /4.00 Евро за деца под 12 години и безплатно за деца под 5 години, както и за притежатели на Lyon City Card/;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за базиликата Нотр Дам де Фурвиер, една от забележителностите на  френския град Лион – историческа информация за забележителността, адрес на базиликата, цена на входните билети за съкровищницата на базиликата, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

Базиликата Нотр Дам де Фурвиер

В случай че търсите хотел в Лион, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Нотр Дам де Фурвиер в Лион, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: