Базиликата Нотр Дам – град Ница, Франция

Базиликата Нотр Дам в Ница е римо-католическа нео-готическа базилика, разположена в центъра на град Ница. Базиликата се определя като емблема за френските сгради в Ница след 1860г., тъй като до тази година Ница не е френски град. Храмът е построен в рамките на 4 години, между 1864 и 1868г. по дизайн на Луи Леморан, като представлява най-големият християнски храм в Ница. Изграждането на базиликата е осъществено по инициатива на местната църква, ръководена от епископ Сола. През втората половина на 19-ти век той усетил нуждата от нов храм в града с оглед на разрастването на Ница през този период и в същото време осъзнавайки нуждата на „чуждата колония“ в града- богати хора, които прекарвали зимите в Ница. Историята по набиране на средства за строежа на новата църква е доста интересна. Местната община на Ница, в лицето на кмета на града, отказали да отпуснат средства за нова църква, защото за тях развитието на инфраструктурата в града били по-важни. Поради тази причина епископ Сола се обърнал към други хора. В рамките на няколко години били осъществени множество благотворителни мероприятия с цел набиране на средства, като в тях активно се включили чужденците, живеещи в Ница.

Базиликата Нотр Дам

На снимката: Базиликата Нотр Дам отвън;

Официалното откриване на базиликата е на 3-ти Май 1868г., като към този момент сградата не била напълно готова. В последствие, независимо че била официално открита, църквата останала незавършена за известно време поради липса на средства. През 1876г. Общината на Ница става собственик на сградата и се заема с осигуряването на средства. Три години по-късно е изцяло завършена.

На външен вид базиликата доста прилича на Катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Сградата се характеризира с три входа, както и прозорец на главната фасада във формата на роза. Тук може да видите две статуи на Дева Мария- една отгоре на църквата и една до прозореца във формата на роза. Двете кули на базиликата се издигат на височина 31 метра. Външната фасада на базиликата не се отличава с голямо разнообразие от скулптури, като това се дължи най-вече на ограничените финанси при нейното изграждане.
Вътре в базиликата може да се насладите на красиви цветни прозорци. Тези, разположени в хора, представят коронацията на Дева Мария, със Св. Йосиф, Св. Йоаким, Св. Рафаел, Св. Габриел, патриарсите и апостолите. Цветни прозорци може да се видят и в някой от параклисите, като те са били дарение на местни богаташи през 19-ти век.

 

Базиликата Нотр Дам

На снимката: Базиликата отвътре като в дъното над олтара може да се видят и красивите цветни прозорци;

Днес сградата се използва също за концерти и рецитали през цялата година.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 37 Avenue Jean Medicin, 06000 Ница, Франция;

Телефон: +33 (0) 9388 7363;

Работно време за посещения:

Понеделник-Петък, от 9.30ч. до 13.00ч . и от 16.00ч. до 18.00ч.;

Затворена в събота и неделя;

Вход:

Свободен;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за базиликата Нотр Дам, една от забележителностите на френския град Ница – историческа информация за забележителността, адрес на базиликата Нотр Дам в Ница, работно време за посещения, входни такси. Статията е последно обновена от нашия екип на 02 Юли 2018г.

Базиликата Нотр Дам

В случай че търсите хотел в Ница, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно базиликата Нотр Дам в Ница, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: