Базиликата Сакре Кьор – град Париж, Франция

Базиликата Сакре Кьор е римо-католически храм, посветен на Исус Христос. Базиликата е построена върху възвишението Монмартър – най-високата точка в цял Париж. Сградата е построена по идея на Пол Абади, като самото строителство започва през 1875г. и приключва през 1914г. Едва през 1919г., след края на Първата Световна Война, Базиликата бива официално осветена.

Базиликата Сакре Кьор

На снимката: Базиликата Сакре Кьор;

Вдъхновението за изграждането на базиликата тръгва от една реч на епископ Фурние, датираща от 4-ти септември 1870г. /денят на основаването на Третата република/, който свързва загубата на Франция във Френско-Пруската война от 1870г. с вековното морално падение на французите, започнало след Френската революция. На 25-ти Юли 1873г. Националното събрание приема решение за изграждането на базиликата, като самият строителен процес е започнал на 18-ти Юни 1875г. По време на първата копка на базиликата в основите на бъдещи храм били оставени редица реликви- медали от Френско-Пруската война, бронзов медальон, както и пергамент с протокол.

При завършването на базиликата нейните размери били повече от внушителни. Катедралата била дълга 85 метра, а на височина достигана близо 90 метра. Уникалният бял цвят на сградата се дължи на използвания при строителството камък. Същият бил получаван от кариерата Шато Ландон, като се характеризира с това, че при допира на камъка с вода, от него започва да се отделя калцит и оттам се получава и този снежнобял цвят на фасадата.
Вътре базиликата се състои от обширна централна ротонда, крипта и множество параклиси. Особено впечатляващи са витражите на сградата от цветно стъкло. В базиликата може да видите множество статуи, сред които особено впечатляващи са Сребърната статуя на Господ и неговото сърце, както и Сребърната статуя на Божията майка с младенеца в ръце.

Базиликата Сакре Кьор

На снимката: Интериорът на базиликата;

Пред самия храм също има разположения няколко известни статуи. Тук може да видите конните статуи на Жана Д‘Арк и Луи Свети. Именно от стълбището, разположено пред базиликата се открива красива гледка към Париж. Това стълбище води до голяма площадка, която е любимо място за снимки на всички туристи, а така също и място за срещи на парижани.

Базиликата Сакре Кьор

На снимката: От площадката пред базиликата се разкрива красива гледка към Париж;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Париж, Франция;

Телефон: + 33 1 53 41 89 00;

Работно време на Базиликата:

Базиликата е отворена всеки ден от 6.00 до 22.30ч.;

Работно време на Криптата към базиликата:

Входът към Криптата на базиликата е разположен отстрани на Базиликата, от ляво;

Криптата е затворена в момента;

Камбанариите не са отворени за посещение.

Работно време на Купола на базиликата:

Входът към Купола на базиликата е разположен отстрани на Базиликата, от ляво;

Изкачването става пеша по 300 стъпала, като не е налице асансьор;

Достъп до Купола на базиликата е възможен през всеки един ден, както следва:

От Май до Септември, от 8.30ч. до 20.00ч.;

От Октомври до Април, от 9.00 до 17.00ч.;

Как да достигнете до Базиликата?

Чрез Метро:

Линия 12- слезте на станция Jules Joffrin и оттам с Монмартър бус /слезте на спирка Place du Tertre/

Линия 12-слезте на станция Аbbesses и оттам може да стигнете пеша или с железница, за която важи билетът от метрото;

Линия 2- слезте на спирка Anvers и оттам може да стигнете пеша или с железница, за която важи билетът от метрото;

Линия 2 и 12- слезте на спирка Pigalle и оттам с Монмартър бус /слезте на спирка Norvins/

Чрез автобус:

Линии 30, 31, 80 и 85- слезте на спирка Anvers Sacre-Coeur, която е разположена в подножието на самия хълм Мормартър.

В случай, че сте с кола и се чудите къде може да паркирате, то възможностите за това са следните:

1/ Обществен паркинг, разположен на 41 Blvd. de Rochechouart, 75018 Париж;

2/ Паркинг, разположен на 35 Rue du Chevalier de la Barre, като тези места обаче се пазят предимно за хора, които са се записали за нощно поклонение в базиликата;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за базиликата Сакре Кьор, една от забележителностите на френския град Париж – историческа информация за базиликата, информация за разположение на базиликата и как да стигнете до забележителността, работно време за посещения и цена на входните билети, посещение на криптата на базиликата Сакре Кьор, информация за фуникуляра до базиликата. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Юни 2018г.

Базиликата Сакре Кьор

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно базиликата Сакре Кьор в Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: