Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно – град Генуа, Италия

Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно е чудесна ренесансова църква и една от най-известните забележителности на Генуа. Планът бил да се построи на хълм в близост до центъра на града, като архитект бил Галеацо Алези – известен архитект от Перуджа. Строителството започва през 1549г., като завършва едва след 50 години.

Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно

На снимката: Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно;

Монументално стълбище, проектирано от Алези, но построено едва през 19-ти век, води до широка фасада, оградена от две камбанарии. Отгоре се извисява централен купол, заобиколен от четири по-малки купола. Сложната скулптурната украса на фасадата, дело на Клод Дейвид (18-ти век), включва статуя на Дева Мария пред вратата и статуи на светците Петър и Павел в страничните ниши. Има и балкон, който преминава по покрива и около централния купол, превръщайки църквата в чудесно място за панорамни гледки.

Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно

На снимката: Екстериорът на базиликата се отличава с богати орнаменти и декорация;
Хармоничният екстериор на църквата с мотиви с пиластри с коринтски капители продължава и вътре. Точно както и при базиликата Свети Петър в Рим, четирите огромни пиластри, които поддържат купола, разполагат с ниши, в които има статуи, а сред тях и тази на  Свети Себастиян от Пиер Пуже /1620-1694г./. При втория олтар в дясно се намира „Мъченичеството на Свети Блез”, дело на Карло Марата /1625-1713/. Вътре може да видите и известната „Пиета” /около 1571г./, дело на Лука Камбиасо.

Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно

На снимката: Красивият орган на базиликата;

Други картини, някои от които са приспособени да се поберат специално в църквата, включват произведения на Доменико Фиасела и Гуерчино. Органът на църквата, датиращ от 1656г., е също забележителен.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Piazza di Carignano, 16128 Генуа, Италия;

Телефон: +39 010 540650;

Как да стигнете до базиликата:

-Чрез автобус /Линии 35 и 635 до спирка Innocenzo Iv/Carignano/;

-Чрез метро /най-близката метро станция е S.Agostino/;

Работно време на базиликата:

Всеки ден, от 7.30 часа до 11.30 часа и от 16:00 часа до 18.30 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;
Базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно

Важно: Страницата разглежда подробно информация за базиликата Санта Мария Асунта ди Кариняно в Генуа, Италия – разположение на забележителността, историческа справка за църквата, как да стигнете до нея, работно време за посещения и цена на входните билети за църквата, както и информация какво може да видите вътре. Статията е последно обновена от нашия екип на 13 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Генуа, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com