Базиликата Свети Петър, Ватикана

Базиликата Свети Петър е ренесансова църква, разположена в западната част на италианската столица Рим, на територията на държавата Ватикана. Базиликата е една от четирите папски базилики, наред със „Сан Джовани ин Латерано”, „Санта Мария Маджоре” и „Сан Паоло Фуори ле Мура”. Прието е, че това е най-голямата църковна сграда в света, благодарение на голяма й площ от около 20 декара, както и на възможността тук да се поберат няколко десетки хиляди души. Независимо от това обаче църквата не е първа по ранг сред папските базилики. Такъв ранг притежава „Сан Джовани ин Латерано”, приета за църква-майка на всички църкви в Римокатолическата църква.

Базиликата Свети Петър

На снимката: Фасадният вход на базиликата;

Базиликата Свети Петър

На снимката: По-близък план на главния вход;

Базиликата „Свети Петър” е приемана като един от най-важните центрове на християнството. Традиционно се приема, че това е мястото, където се намира гробът на Свети Петър- един от апостолите на Исус Христос. Приема се, че гробът на светеца се намира под олтара на църквата, като голяма част от папите също са погребвани на това място. Вярва се, че след смъртта ма Христос, един от последователите му Симон /известен още като свети Петър/ заема централна роля в разпространението на християнската религия. Според легендите през втората половина на I-ви век след Христа, Св. Петър посетил Рим. По това време столицата на империята, както и голяма част от нейните владения, са измъчвани от постоянните гонения на християните. Същите достигат своя връх при управлението на император Нерон. Именно по време на неговото управление Свети Петър посещава Рим, където е заловен и подложен на мъчения. След големия пожар в Рим, за който са обвинени християните, но за който се вярва, че е дело на самия Нерон, Свети Петър и множество християни бива екзекутирани. В някои от историческите източници, оцелели до наши дни, се разказва как Св. Петър, по подобие на Исус, е разпнат на кръст, но за разлика от Исус, Св. Петър е поискал да бъде разпнат на обратно, защото според него той не бил достоен да бъде разпнат като Христос. Св. Петър е разпънат на кръст на мястото, където днес се намира площада пред базиликата и където по онова време е бил разположен циркът на Нерон – място, което бил използвано за различни церемонии и състезания /най-вече с колесници/. След като тялото му е свалено от кръста, Свети Петър е погребан на Ватиканския хълм, като гробът му е бил обозначен с една червена плочка. Едва по-късно останките му биват преместени в малък храм, изграден на това място. След три века тука възниква и първата базилика „Свети Петър”.

Базиликата Свети Петър

На снимката: Поглед към нефа на базиликата и балдахина в дъното;

Първата базилика, построена на мястото на днешната папска базилика, е изградена по времето на император Константин. Построена е в рамките на 15 години, като била типична за времето си кръстокуполна постройка. По подобие на всички храмове от този период входът на църквата бил от изток, а абсидата сочила на запад. В нея са разположени голям брой гробове и паметници на папи, които са управлявали във Ватикана до 15-ти век.

Базиликата Свети Петър

На снимката: Балдахина, дело на Бернини;

През 15-ти век базиликата била в доста окаяно състояние. Периодът бил свързан с доста голямо политическо и икономическо напрежение, но въпреки всичко възкачилият се на папския престол Папа Николай V решил да започне процес на обновяване на базиликата. Поради сложния исторически период обаче почти нищо не е направено. Интересен факт, свързан с управлението на Николай V, е че именно това е папата, който издава заповед за разрушаване на Колизеума. За щастие на всички нас, разрушаването е само частично, като за изграждането на базиликата са докарани само 2500 камъка от Колизея. Наследникът на Николай V е папа Юлий II, който още с възкачването си на папския престол показвал, че има доста амбициозни планове за старата базилика. Взето е решение старата базилика да бъде изцяло разрушена и на нейно място да се изгради сграда, която да засенчи всички църковни постройки в света. Папата бил помислил и за себе си- възложено било на Микеланджело Буонароти да изготви проект на гробница на самия папа, която да се постави в новата сграда на базиликата. През 1506г. е одобрен проект за нова базилика, дело на Донато Браманте, според който базиликата трябвало да бъде във формата на гръцки кръст. След смъртта на Браманте начело на проекта застава Рафаело, който променя първоначалния проект и се насочва към нова форма на базиликата- тази на латински кръст. Четиридесет години след началото на строителството настъпва повратен момент в изграждането на базиликата, когато начело на проекта застава Микеланджело. Той работи усилено до смъртта си по изграждането на базиликата, като по негова идея се предвиждат източния вход с колоните. Освен големия централен купол, който е предвиден да бъде по-висок, Микеланджело дава идеята за изграждането на четири по-малки купола, но само два от тях биват построени. За съжаление, Микеланджело умира и една част от неговите идеи така и не са осъществени. Съществена част от цялата красота на базиликата е и площадът, разположен непосредствено пред нея. Самият площад е изграден в рамките на 10 години по проект на Бернини.

Базиликата Свети Петър

На снимката: Красивият олтар на базиликата, под който се приема, че се намира гробът на Свети Петър;

След завършването на цялостния строеж, църквата достига 220 метра дължина, 110 метра ширина и впечатляващите 113 метра височина. Първото, което впечатлява при влизането в храма, са петте порти. Най-лявата от тях, използвана предимно при погребални процесии, логично носи името Вратата на смъртта. Върху нея може да видите изобразени смъртта на Исус, на Дева Мария и др. Втората порта е Вратата на доброто и злото, където доброто е изобразено върху дясната част на портата, а злото- върху лявата част. Третата порта е Вратата на Филарет, която се отваря в много редки случаи и предимно при специални церемонии. Именно върху нея може да се види изобразена фигурата на провесения с краката надолу Св. Петър. Четвъртата порта, която се използва и като главен вход, е Вратата на тайнствата. Върху нея са изобразени седем тайнства. Последната порта е Свещената врата, която се отваря само на кръгли годишнини. На всеки 25 години папата почуква със сребърно чукче по портата, за да бъде отворена. Така портата стои отворена една година и след това отново се затваря, за да остане затворена за следващите 25 години до следващото й отваряне.

Базиликата Свети Петър

На снимката: Известната статуя на Св. Петър;

Когато влезете в базиликата първото нещо, което поразява са размерите. Докато Микеланджело е бил зает с проекта на базиликата, плановете са били нефът на базиликата да бъде в значително по-малки размери. След смъртта му обаче, наследилият го архитект Мадерно увеличава двойно размерите на нефа, което позволява двойно повече хора да влязат вътре.

Една от най-значимите фигури, които може да се видят вътре, е тази на самия Свети Петър. Статуята е направена от бронз, датира от 13-ти век и е запазена след разрушаването на старата базилика, съществувала на това място. Самата фигура е доста противоречива, защото на нея Св.Петър носи ключове /говорещи за наследения от Исус авторитет/, но също така носи и тога на римски сенатор. Предполага се, че статуята първоначално наистина е изобразявала сенатор, но в последствие са сложени ключовете, за да заприлича на Свети Петър. Счита се, че статуята има чудодейна сила и за това може да видите, че почти всички посетители се докосва до нея, или по-точно до крака на статуята.

Базиликата Свети Петър

На снимката: Куполът на базиликата;

Друг обект, заслужаващ особено внимание вътре в базиликата, е балдахинът. Същият е дело на Бернини и е с впечатляващи размери- 29 метра. Върху колоните на балдахина може да се видят статуи на ангели. През балдахина се вижда „катедрата на Св. Петър“, също дело на Бернини. Тя включва „креслото на св. Петър“. Вдясно от нея е надгробният паметник на папа Урбан VIII, а отляво — паметникът на папа Павел III, творби на един ученик на Микеланджело.

При влизането ви в катедралата, ако се насочите в дясно и разгледате първата възможна капела, ще видите един от шедьоврите на Микеланджело – Пиета. Творбата изобразява тялото на Исус в скута на майка му след свалянето от кръста. Скулптурата е висока около 175 см. и широка близо 2 метра. Разположена е в базиликата „Свети Петър” през 18-ти век.

Базиликата Свети Петър

На снимката: „Пиета“;

В близост до Пиета се пази красиво дървено разпятие от 13-14 век., за което се счита, че е дело на Пиетро Кавалини.

Имайте в предвид, че не всички капели /параклиси/ може да бъдат посетени. До някои от тях достъпът е ограничен само за поклонници. След като разгледате базиликата и ако имате достатъчно сили в запас, може да се изкачите до купола на базиликата. Независимо, че има изграден асансьор, последният ви спестява едва около стотина от всички над 300 стъпала, които трябва да бъдат изкачени. На много места стъпалата минават през тесни пространства и въздухът е доста тежък. Затова и едно такова изкачване не се препоръчва за всички хора. Усилията обаче си заслужават. Първо ще може да се разходите в кръг по целия купол от вътрешната страна и да видите вътрешността на базиликата отгоре. След това продължавате с вашето изкачване, за да достигнете до мястото, от където се откриват най-красивите гледки към целия Рим.

Базиликата Свети Петър

Базиликата Свети Петър

На снимките: Красиви гледки от купола на базиликата към площада пред нея;

Полезна информация за забележителността:

 Адрес: Пиаца Сан Пиетро /Piazza San Pietro/, Ватикана;

 Телефон: +39 06 69883731;

Как да стигнете до Ватикана /и базиликата/:

 -Чрез метро- линия А /червена линия/ на римското метро има близка спирка /Отавиано-Свети Петър-Ватикански музеи/;

-Чрез трамвай- линия 19, като трябва да слезете на Piazza delo Risorgimento;

-Чрез автобус- линия 46 свързва центъра на Рим /от Пиаца Венеция/ и Ватикана, линия 49 и др.;

Цена на входните билети за базиликата: Безплатно;

Цена на входните билети за купола на базиликата:

-Ако използвате асансьор /изкачват се 320 стъпала след слизането на асансьора/, цената е 8.00 Евро;

-Ако се изкачвате от самото начало по стълбите /общо 551 стълби/, цената е 6.00 Евро;

Работно време на базиликата:

В периода от 01.10 до 31.03, базиликата е отворена от 7.00 часа до 18.30 часа;

В периода от 01.04 до 31.09, базиликата е отворена от 7.00 часа до 19.00 часа;

Работно време на асансьора до купола на базиликата:

В периода от 01.10 до 31.03, асансьорът функционира от 8.00 часа до 17.00 часа;

В периода от 01.04 до 31.09, асансьорът функционира от 9.00 часа до 18.00 часа;Важно: Страницата разглежда подробно Базиликата Свети Петър във Ватикана-историческа информация, разположение на забележителността, цена на входните билети, как да стигнете до нея, работно време на базиликата. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Юли 2018г.

Базиликата Свети Петър

В случай че търсите хотел в Рим или в района около Ватикана, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно базиликата Свети Петър във Ватикана, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: