Бебелплац – град Берлин, Германия

Носещ преди името Opernplatz (Площад на операта), Бебелплац (Bebelplatz) е трябвало да бъде фокусна точка на планирания Форум Фридерицианум – площ, проектирана от Георг фон Венцеслаус Нобелсдорф да служи като модел на древния Рим. Въпреки че първоначалните планове са само частично изпълнени, много важни сгради са построени около площада с течение на времето.

Бебелплац

На снимката: Бебеплац – един от най-интересните площади в Берлин;

На 10 май 1933г. Opernplatz е станал сцена на скандалното събитие с горене на книги, организирано от нацистка пропагандна машина. Над 25000 книги, написани от автори, считани за врагове на Третия Райх, са били изгорени. Сред тях са творби на Томас и Хайнрих Ман, Роберт Музил и Лион Фойхтвангер. Днес, паметник в центъра на площада, проектиран от Миша Улман през 1995г., отбелязва това драматично събитие.

Полупрозрачен панел, вмъкват в пътната настилка, насочва погледа към стая, пълна с празни рафтове за книги. До нея стои плакет, върху който са изписани пророческите думи на поета Хайнрих Хайне, написани през 1820г.: „Когато книги се горят, накрая и хората ще изгорят”.

Бебелплац

На снимката: Прозрачният панел на Бебелплац;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Bebelplatz /Унтер ден Линден 9/, Берлин, Германия;

Телефон: +49 30 9020 5555;

Как да стигнете до Bebelplatz:

-Чрез автобус /вземете линии N100, 200 и 348/;

-Чрез S-Bahn /станция Friedrichstrasse/;

-Чрез U-Bahn /станция Friedrichstrasse/;
Важно: Статията предоставя информация за Бебелплац в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на Бебелплац, как да стигнете до Бебелплац. Статията е последно обновявана от нашия екип на  03 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Бебелплац в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около Бебелплац  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до Бебелплац, Берлин: