Беладжио, езерото Комо

Разположен на мястото, където двата ръкава на езерото Комо се свързват, и отстоящ на 77 км. северно от Милано и на около 30 км. североизточно от град Комо, Беладжио е едно от най-красивите малки градчета в Италия, а защо не и в цяла Европа. Чарът на езерото, приятните малки магазинчета, каменните наклонени улички- всичко това допринася на очарованието на това място. Не е случайно, че Беладжио привлича богати посетители, дори кралски особи, в продължение на векове /Белгийският крал Леополд I например бил собственик на датиращата от 18-ти век вила Джулия/. Макар днес Беладжио да не е чак толкова аристократичен, все пак той си остава едно чудесно развиващо се курортно градче, което лесно може да бъде достигнато с кола от град Комо или с ферибот през езерото.

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Беладжио, разположен на носа, където се свързват двата ръкава на езерото- този към Леко и този, водещ към град Комо;

Дори името на градчето звучи красиво /”Bella” на италиански означава красив/, като наистина то се смята за едно от най-красивите в Италия, въпреки че точно в Италия изборът от такива малки красиви градчета е наистина голям и вече е много трудно да се избере кое от тях да бъде избрано за победител в една подобна класация. Пейзажът и гледките са това, което привлича туристите тук. Габриел Форе, френски композитор, описва Беладжио като „диамант, който контрастира със сапфирите на трите езера, сред които е разположен”. Намиращ се на носа, който разделя езерото Комо на два ръка, в Беладжио чувството е, че се намирате някъде на Средиземно море- заради палмовите дървета, бугенвилеята, средновековните улички от калдъръм, малките кафененца и магазини.

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Пристанището на Беладжио и част от крайбрежните сгради;

Туристическият офис на Беладжио е разположен на Пиаца Мацини (+39 031950204; www.bellagiolakecomo.com). Отворен е от април до октомври, всеки ден от 9.00 часа до 12.30 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа. В периода от ноември до март, офисът обслужва туристи в понеделник и от сряда до събота, от 9.00 часа до 12.30 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа.

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Красива калдаръмена улица в Беладжио /тук повечето са такива и са доста стръмни на места/;

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Красива уличка в Беладжио, езерото Комо;

За да достигне до много от интересните места в Беладжио, ще ви се наложи да се изкачвате по улички, които приличат почти като стълбища. Ако не ви се катери, винаги може да се разходите по крайбрежната алея, която през пролетта и лятото е изпъстрена с цвета и зеленина. Разположението на Беладжио благоприятства, ако искате да разгледате и други градчета около езерото Комо, защото от тук може да вземете ферибот за почти всички градчета на езерото. Самият град предлага чудесни опции за водни спортове, тенис, а ако ви се мързелува, то може да се излегнете на Bellagio Lido, или местния плаж. Ако изберете Беладжио за място на вашата почивка, вероятно ще прекарате много от времето си само в слънчеви бани и в наслаждаване на чудесния пейзаж край езерото. Повечето от местните хотели разполагат със собствени плажове. Особено впечатляваща е плажната част на Гранд Хотел Вила Сербелони, но тя може да се използва само от гости на хотела. В случай че не сте отседнали тук, то може да поплувате в езерото, като отидете до безплатния общински плаж при Ла Пунта, намиращ се на 10 минути пеша северно от центъра на градчето. Ако сте по-голяма компания и искате да се разходите с лодка из езерото, то местни фирми предлагат такива услуги, като в повечето случаи една лодка може да качи до 6 души. Може да се свържете с Бариндели Такси Боутс /+39 031951380;. www.barindellitaxiboats.it). Цените са различни, но в повечето случаи се движат около 150.00 Евро за час. Любителите на шопинга също няма да останат разочаровани- има разнообразие от бутици по Salita Serbelloni и Salita Mella, намиращи се в центъра на града. Беладжио не се слави с бурен нощен живот, но все пак ако се чудите къде може да се помотате вечер,  то може да посетите „La Divina Commedia”, намираща се на Salita Mella (+39 031951680).

Беладжио, езерото Комо

На снимката: На брега на езерото има няколко приятни заведения;
Ако сте в настроение за разглеждане на забележителности, разгледайте градините на Вила Сербелони, намираща се на Пиаца дела Киеза (& 031-950204). Вилата е превърната в конферентен и научен център на фондация Рокфелер, като не трябва да я бъркате с Гранд Хотел Вила Сербелони, намиращ се на брега на езерото/. Собственик на вилата е бил Плиний Младия. Вилата не е отворена за туристи, но можете да посетите парка към нея- посещението ще ви отнеме около час и половина, като органзираните посещения се провеждат между 11.00 часа и 16.00 часа. Туровете се провеждат от средата на април до края на октомври, от вторник до неделя. Постъпленията от билети отиват за благотворителност.

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Градините на вила Мелци;

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Паркът на вила Мелци;

Може също така да посетите и градините на Вила Мелци /3394573838; www.giardinidivillamelzi.it). Вилата е била построена през 1808г. за дук Франческо Мелци д’Ерил- вицепрезидент на италианската република, основана от Наполеон. Ференц Лист и Стендал са били сред видните гости, които са посещавали мястото. В парка има много известни скулптури, а ако посетите мястото през пролетта, ще може да се насладите на азалиите. Днес вилата е собственост на граф Галарти Скори, като е отворена от април до октомври, всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа. В музея на вилата може да видите интересна колекция от египетски скулптури.

Беладжио, езерото Комо

На снимката: Паркът на вила Сербелони;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Вила Мелци;

2/ Вила Сербелони;

 

Полезна информация за Беладжио:

Адрес: Беладжио, езерото Комо, Италия;

Туристически офис: Пиаца Мацини (+39 031-950204; www.bellagiolakecomo.com);

Как да стигнете до Беладжио:

-Чрез автомобил /Беладжио се намира на около 30-40 минути път с кола от град Комо и около 40 минути път с кола от Леко/;

-Чрез ферибот/корабче  /използвайте фериботите на Навигационе Лаги, които свързват повечето от градчетата по брега на езерото Комо/;

Беладжио, езерото Комо

Важно: Статията предоставя информация за град Беладжио, езерото Комо, Италия. Тук ще намерите полезна информация за градчето, за неговото разположение, как да достигнете до Беладжио, информация за забележителностите на Беладжио, както и допълнителни съвети какво може да правите тук. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Беладжио, езерото Комо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около Беладжио, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: