Беларус – обща информация за държавата

Беларус

Беларус

Обща площ: 207 595 кв.км., от които 2,83% са водни площи;

Население: 9 503 807 души съгласно извършено през 2009г. преброяване на населението;

Валута: Беларуска рубла;

Шенгенско пространство: Не е член;

Държавно устройство: Република;

Национални празници на Беларус:

15-ти Март- Ден на Конституцията /това е денят, на който през 1994г. е приета новата Конституция на Беларус/;

Втората неделя на Май– Ден на Герба и Флага /това е денят, в който се честват основните символи на държавата, символизиращи независимостта на Беларус/;

3-ти Юли– Ден на Независимостта /това е денят, в който през 1944г. Минск е освободен от фашистките окупатори/;
Корените на съвременната беларуска държава се разпростират векове назад във времето. Земите на съвременен Беларус са били изначално част от Киевска Русия. За повече от 100 години Беларус е бил част от Русия /през повечето време съществуваща в правния мир като СССР/. Едва през 1991г. държавата успява да получи своята независимост. Независимо че напуска официално СССР /а самият съветски съюз се разпада/ връзката между Беларус и Русия продължава да бъде доста силна. Установеният в Беларус авторитарен режим на управление поддържа близки политически и икономически взаимоотношения с руското управление, което се определя от специалистите като пречка за по-бързото развитие на държавата.

Като туристическа дестинация Беларус също не е на много предно място. Слабото развитие на държавата през последните години, както и постоянните размирици и политически боричкания, са също причина за по-слабия интерес на туристите към тази държава. А Беларус има своите исторически и културни дадености, с които да привлече туристи от цял свят. Ако сте решили да посетите страната, то несъмнено е добре да започнете своята обиколка от столицата Минск- голямата гордост на местното население. Градът е известен с това, че през годините многократно е бил унищожаван от различни завоеватели, но винаги местните жители са го възстановявали. Днес Минск предлага голямо многообразие от културни и исторически забележителности. Градът се слави с голямо многообразие от музеи, а броят на библиотеките тук е впечатляващ-139!
Извън Минск също има какво да се види. На около 120 км. югозападно от столицата на Беларус е разположено една от най-големите архитектурни забележителности в страната- замъкът Несвиж. Изграден между 16-ти и 18-ти век по проект на италианския архитект Джовани Бернардони, този замък показва желанието на белорусите да уловят блясъкът на типичните кралски замъци. Друг впечатляващ замък е разположен близо до малкото селце Мир /регион Гродно/. Замъкът Мир се явява може би най-добрият пример за местното архитектурно изкуство. Строен между 15-ти и 17-ти век, той е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Любителите на природните забележителности също могат да намерят нещо позитивно. Голяма част от територията на страната е заета от горски масиви, което предразполага за един приятни разходки сред природата.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Беларус и неговите основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Беларус-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Беларус и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юни 2018г.

Беларус

В случай че търсите хотел в Беларус, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Беларус, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: