Белведере – град Прага, Чехия

Построена от Фердинанд I за любимата му съпруга Анна, Белведере е една от най-добрите италиански ренесансови сгради на север от Алпите. Известна също като Кралския летен дворец /Kralovsky letohrdek/, това е чудесна лятна къща, заобиколена с тънки йонийски колони, допълнени с покрив във формата на обърнат кораб от синьо-зелена мед.

Белведере

На снимката: Белведере;

Основният архитект на Белведере е Паоло дела Стела, който е отговорен и за богато украсените релефи вътре. Работа, която започна през 1538г., е била прекъсната през 1541г. заради големия пожар в замъка. Белведере в крайна сметка е завършена през 1564г.
В средата на малка геометрична градинката пред двореца се намира Пеещият фонтан. Датиращ от 1568г., то дължи името си на музикалния звук, който издава водата при удара с бронзовата покривка на фонтана. Фонтанът е дело на Томаш Ярош, известен създател на камбани, който живеел и работил в Барутната кула в Храдчани.

Белведере

На снимката: Бившият летен дворец е превърнат в художествена галерия в момента;

Много от произведенията на изкуството в Белведере са били плячкосани по време на шведската окупация през 1648г. Сред откраднатите статуи са бронзовите статуи на Меркурий и Психея /последната се намира  Лувъра в Париж/, които са дело на Адриен де Врийс и датират от 16-ти век. Белведере сега се използва като художествена галерия.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Praszky Hrad, Vikarska, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 224 372 423;

Как да стигнете до Белведере:

-Чрез трамвай /Вземете трамвай 22 до Пражкия замък или до Pohorelec. Ако се чувствате енергични и имате достатъчно физически сили, може да вземете трамвай линии 12, 18, 20 или 22  до Малостранске намести, а след това да продължите пеша по Нерудова или пък да отидете до метро станция Malostranska  и оттам да продължите пеша по стълбите на стария замък/;

-Чрез метро /линия А, станция Malostranska/;

Работно време:

Вторник-неделя, от 10:00 часа до 18.00 часа;

Белведере

Важно: Статията предоставя информация относно Белведере – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до летния дворец, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Белведере – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около двореца  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: