Берген – върху седем хълма и около стотици фиорди

Берген е може би най-недооцененият град в Европа. Той е заобиколен от величествени планини, грандиозни фиорди, както и от един от най-големите ледници в цяла Европа. През лятото, когато повечето посетители пристигат тук, утвърденият образ на Берген като буржоазен, консервативен град избледнява и младежката енергия се настанява по улиците на града, поне докато зимните месеци и студът не се установят отново тук.

Берген

На снимката: Общ изглед към града;

През месец юли слънцето грее почти денонощно, като това е времето на купоните, които често продължават до рано сутринта. В Западна Норвегия теренът е такъв, че отвежда всички туристи сред невероятна красота, с преливащи се ледници, дълбоки фиорди, скалистите планини, покрити със сняг, ревящи водопади и уединени долини.

Най-красивите фиорди за посещение около Берген са Хардангерфиорд /Hardangerfjord/ на юг, който си заслужава да бъде посетен през май и юни, когато всичко се раззеленява;  Зогнефиорд /Sognefjord/- най-дългият фиорд в Норвегия, непосредствено на север и Нордфиорд /Nordfjord/, който е още по-далеч на север. Предлага се доста популярна екскурзия до Нордфиорд, която отвежда посетителите от Лоен до Олден, като пътят преминава покрай красиви реки, за да стигне до ледника Бриксдал /Brixdal/. Ако решите да се разходите до Хардангерфиорд, то може да спете в някое от курортните градчета като Улвик и Лофтус. По пътя има изградени множество места за наблюдения, от където може да видите ледника Фолгефон /Folgefonn/, който е и вторият най-голям ледник в Норвегия.  Той се простира на територия от повече от 260 кв. км (101 кв. мили). Други предложения включват летните курорти (и в същото време популярни зимни ски центрове) от Гейло и Вос.

Берген

На снимката: Скалата Тролтунга, в близост до Хардангерфиорд;

Освен да се наслаждавате на красивата природа в тази част на Норвегия, можете да се съсредоточите и върху най-големите забележителности в самия град. Берген е древен град, чието създаване е свързано тясно с историята на викингите. До 14-ти век, той е дори столица на средновековното кралство Норвегия. Търговци са установили голям търговски пункт тук, който е функционирал до  18-ти век. Ако решите да се разходите в Берген, опитайте да започнете вашата разходка от Бриген /Bryggen/. Този район на Берген се отличава с красивите си дървени къщи, които са разположени по крайбрежната алея  и които са възстановени след пожар от 1702г. Въпросните къщи са и малкото останало от средновековен Берген. Северната половина тук е изгоряла по време на пожар от 1955г. Бриген /Bryggen/ е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като една от най-значимите културни и исторически възстановки на средновековно селище, което освен другото е и умело съчетано със съвременния Берген. Районът е център за изкуства и занаяти, където художници, тъкачи и занаятчии имат своите работилници, като част от тях са отворени за посещение от всички.

Берген

На снимката: Районът „Бриген“ /Bryggen/ в Берген с традиционните дървени къщи;

Можете също така да се разходите и из рибния пазар на Берген. Оттук тръгнете в западна посока по ул. Щрандкаен /Strandkaien/, оставяйки пристанището на града от дясната си страна и след това направете малко отклоняване навътре в посока сушата при края на тази улица. Много скоро, само на една пресечка разстояние, ще видите укрепените стари стени на Берген.  Градските стени са били построени през 16-ти век и заобикаляли град Берген напълно. В днешно време само малка част от стените остава оцеляла превратностите на времето, като стените са интересно съчетани с близко разположените по-нови и модерни сгради.

Друга интересна точка за посещение е местната църква, наречена Никирхен /Nykirken/. Тази сграда предлага някои интересни неща, както и хубава гледка към пристанището на Берген. Катедралата на Берген /Domkirken/ също заслужава да бъде посетена. Най-старата сграда в Берген е всъщност църквата „Св. Мария” /Mariakirken/. Тази постройка е изградена в романски стил и се счита за един от най-добрите примери на романската архитектура в Норвегия.

Берген

На снимката: Катедралата на Берген;

Освен красивите фиорди, разположени около Берген, друга интересна точка за посещение и за наслаждаване на на местната природа, е връх Улрикен /Ulriken/. С изглед към град Берген, Улрикен разкрива прекрасна гледка към целия град, както и невероятното изживяване да се качите и използвате кабинковия лифт до върха.

Берген

На снимката: Поглед към Берген от връх Улрикен;

Ако имате достатъчно свободно време и ако обичате разходките из природата, то бихме ви посъветвали да се не ограничавате само с достигне до последната станция на лифта на връх Улрикен, но и да продължите по-нататък. От последната станция на кабинковия лифт можете да продължите в северна посока по добре отъпкана пътека, достигайки въжената линия „Флойбанен”. От тук можете да се насладите на гледка към цялата област във всички посоки.

Най-добро време за вашето посещение:

Най-доброто време за посещение на Берген винаги зависи от прогнозата за времето. Изненадващо или не, времето в Берген не е такова, каквото повечето хора биха си помислили, че е, съобразявайки разположението на града. Времето в този град се влияе много от близките планини, както и от активното течение Гълфстрийм. Именно течението всъщност е основната причина, поради която всички зими в Берген са по-меки, отколкото зимите в други норвежки градове. Разбира се, това не трябва да ви оставя с погрешно впечатление. Берген е заобиколен от планини, което е и причината, поради която валежите тук са доста като количество през цялата година.

Най-доброто време за посещение на Берген са летните месеци юли и август, когато температурите тук са средно около 20 градуса. От друга страна, всички любители на зимните спортове може да посетят града през декември и януари, когато температурите в повечето от случаите са под нулата и снегът е в повече. Следва да се отбележи, че Берген се влияе прекалено много от промените в световния климат,  като наводненията и проливните дъждове сега са много по-чести тук.

Транспорт:

Достигането до град Берген е лесна задача, тъй като има различни възможности за транспорт и придвижване от всички големи градове на Норвегия, както и от големите европейски градове. Най-лесният, най-бързият и най-удобният начин за достигане до Берген е със самолет. Трябва знаете все пак, че летището на  Берген се намира на 20 км. от центъра на града, във Флесланд /Flesland/. След като пристигнете на летището, моля, имайте предвид, че има директни автобусни линии от летището до центъра на града и централната жп гара на Берген. Автобусите пътуват на всеки 20 минути през делничните дни и на всеки 30 минути в събота и неделя.

Берген

На снимката: Пътуването с влак до Берген ще ви позволи да преминете покрай места, който се открояват със своята красота;

Берген е достижим и с влак, но това не е много предпочитана опция. Има редовни връзки с влак от столицата Осло, но целият маршрут се взема за повече от 8 часа, като влаковете спират на по-малките гари, разположени по маршрута. Ако се интересувате от такава възможност за пътуване, можете да получите допълнителна информация за график и цени при пътуване на следния телефон: +47 81 50 08 88. Има и редовни автобусни връзки между Осло и Берген, както и между Берген и други големи норвежки градове- Трондхайм, Алесунд и др. Автобусите от Осло пътуват до Берген цели 11 часа, така че трябва да сте подготвени за дълго пътуване, ако изберете тази опция за пътуване. За повече информация за автобусни разписания, моля посетете: www.nor-way.no.

Берген

На снимката: Железницата до Флойен /Floyen/;

Без значение, че цените на бензина в Норвегия са едни от най-високите в цяла Европа, много хора предпочитат да пътуват със собствените си или с наети автомобили. Пътният маршрут от Осло до Берген се предпочита, като пътят преминава през някои от най-красивите места в Норвегия. Някои от туристите не пътуват директно до Берген, а предпочитат да спрат на поне няколко места по пътя между Осло и Берген и да се насладят на красотата на местната природа. Поради многобройните планински хребети, има доста какво да се види тук. Трябва също да имате в предвид, че ако решите да  шофирате по този маршрут, то вие ще преминете и през най-дългия тунел в Европа и света- тунелът Лаердал /Laerdal/. Той се намира на главния път, свързващ Осло и Берген и е с дължина от близо 25 километра.

След като веднъж стигнете до Берген, тук също имате много възможности за придвижване. Централната автогара (Bystasjonen), намиращ се на улица Strømgaten 8, е терминалът за всички автобуси, обслужващи районите Берген и Хардангер. Станцията също така  обслужва летището на Берген. Градските автобуси са обозначени със съответен номер и отбелязан маршрут върху тях. Малки жълти автобуси обслужват централната градска част.  Общественият автобусен транспорт в Берген се оперира от местна компания Skyss. Цените на билетите са различни- ако закупите билет от спирките /от специални автомати за билети/ или от магазините около спирките, ще заплатите по-ниска цена от около 30.00 NOK, но ако решите да закупите билет директно в автобуса, то тогава цената ще бъде по-висока и ще е около 40.00 NOK. Ако ще използвате по-често градски транспорт, то може да се възползвате и си закупите еднодневна или месечна карта. В случай пък че сте снабдите с Bergen card, то тогава използването на градския транспорт в града ще ви бъде безплатно, както и посещенията в редица музеи в града, използването на паркинг, а така също и за редица културни и развлекателни дейности. Еднодневна карта струва 200.00 NOK за възрастни и 75.00 NOK за деца; 48-часова карта е на цена от 260.00 NOK за възрастни и 100.00 NOK за деца, а 72-часови карти струват съответно 320.00 NOK и 125.00 NOK.

Ако пристигате с колата си, можете да я паркирате по улиците, където се допускат паркиране. Повечето посетители предпочитат да паркират колите си в някои от закритите паркинги в града. Можете да опитате паркинг на станция Bygarasjen  (тел +47 55-56-88-70.)- това е голям гараж в близост до автогарата и ж.п. гари, на около 5 минути пеша от центъра на града. Отворен е през целия ден.

Храни и напитки:

Преди да говорим за местните специалитети в града, трябва да ви предупредим, че цените на храните и напитките в този норвежки град са шокиращо високи. Всички продукти, дори и в супермаркетите, струват двойно повече от това, което струва дори и в най-скъпите градове в Европа.

По отношение на храните, основният акцент в Берген е поставен на морската храна. Това е нормално и е обяснено с факта, че градът се намира на брега на морето. Има много ресторанти тук, които предлагат изключително морски дарове. Сьомгата е една от рибите, които се предлагат в много варианти тук. Интересно е да се отбележи, че поради по-ниските температури в тази част на Норвегия, сьомгата тук расте по-бавно и това е причината вкусът на сьомгата да е „по-дълбок“. Сьомгата доста често се предлага пушена, или както я наричат ​на норвежки „rokt laks“. Друг начин за приготвяне на сьомга е известен като gravlaks, което буквално се превежда като „заровена сьомга“. С помощта на смес от сол, копър и захар, сьомгата преминава през процес на химическо втвърдяване в продължение на 24 часа. Опитайте тези ястия в ресторант Don Pippo, където се предлагат всички тези вариации на ястия със сьомга“. Кюфтетата, или т.нар kjottballer, които се предлагат в Осло, може да бъдат опитани и в Берген.

Берген

На снимката: Традиционната яхния „Finnbiff“;

Ако сте голям фен на яхнията, опитайте яхнията с еленско месо, наречена „Finnbiff“. Месото от северен елен се нарязва на парчета. Тези парчета се запечатват в тенджера заедно с бекон и гъби. Добавя се вода и месото и зеленчуците се оставят да заврят, което придава вкус на цялото ястие.

Знаете ли, че:

Берген твърди, че има най-голямото дърво в Норвегия, която е на възраст над 100 години и се намира на склоновете на планината Флойен /Floyen/?

 По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Катедралата на Берген /Domkirken/;

2/ Църквата „Св. Мария”;

3 / Кулата „Розенкранц”;

4/ Залата на Хаакон;

5/ Националният театър;

6/ Аквариумът на Берген;

7/ Връх Улрикен;

8/ Григхолен /Grieghallen/;

9/ Кабинковата линия до Флойен;

10/ Гамлехауген /Gamlehaugen/-резиденцията на кралското семейство в Берген;

Допълнителна информация за града може да бъде намерена на официалния туристически сайт на града: www.visitbergen.com.

Важно: Статията предоставя информация за втория по големина град в Норвегия – град Берген. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на града, как да стигнете до Берген, информация за градския транспорт, заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Берген. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

Берген

В случай че търсите хотел в Берген, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Берген, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този норвежки град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Берген, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в околността: