Берлин – богатство от архитектурни и исторически ценности

От 1990г., когато става столица на Федерална Република Германия, град Берлин се превърна в една от най-желаните туристически дестинации в Европа. Берлин днес е напълно модерен град. За съжаление, градът не е архитектурният скъпоценен камък, запомнен от по-възрастните пътешественици от началото на 30-те години на 20-ти век. След опустошенията на Втората световна война, Берлин не е възстановен от германците със същата грижа, която например е била проявена по отношение на градове като Мюнхен и Кьолн. Независимо от това все пак, Берлин е голям икономически и културен център на Германия и Европа и е лидер по отношение на развитие и иновации. Заради отличните си съоръжения, той е предпочитано място за организиране на панаири, конгреси и конвенции.

Берлин

На снимката: По-общ поглед към Берлин, пресичан на много места от притоци на река Шпрее;

Когато говорим за Берлин, едно от първите неща, за което всеки се сеща като факт за града, е свързано с падането на Берлинската стена. По ирония на съдбата, Берлин е възникнал като разделен град през 13-ти век. Тогава на двата бряга на река Шпрее, на мястото, където днес се намира Берлин, са съществували две малки селца. На по-късен етап и в резултат на тяхното разрастване, същите тези села се сливат.

Берлин е бил столица на Прусия по време на царуването на Хохенцолерите, а през 1871г. става столица на германската нация. От началото на 20-ти век, Берлин започна да спори с Мюнхен за титлата „културна столица” на Германия, привличайки артисти като Макс Либерман, Ловис Коринт, и Макс Слевогт. Макс Райнхард е назначен за директор на немския театър, Рихард Щраус става диригент в кралската опера, а Алберт Айнщайн е обявен за директор по физика в това институцията, което по-късно ще стане Институт „Макс Планк”.

Берлин

На снимката: Бранденбургската врата по тъмно – една от големите забележителности на Берлин;

Напредъкът в развитието на града е бил спрян с началото на Втората световна война. След поражението на Германия във войната, Берлин е бил поставен под чужда окупация от коалиционните и руските сили. Държавата е разделена на няколко зони, поставени под контрола на победителите във войната- съветската зона, френска зона, британска и американска зона. Берлин, оставен дълбоко в съветската зона, е допълнително разделен на източна и западна част. През 1961 г., след поредица от спорове, стена с височина от 4.4 метра е издигната около Западен Берлин, като целта била да се спре и масовото бягство на хора от изток на запад. Стената оцелява до 1989г.

Историческият център на града се намира на около широкия булевард „Унтер ден Линден“ и Острова на музеите, който носи името си от красивите музеи, построени на това място през 19-ти и в началото на 20-ти век. Островът на музеите включва редица интересни музеи като Музей на Източен Берлин, Музеят Пергамон и други. На юг от този булевард може да стигнете до Чекпойнт Чарли – наследство от статута на Берлин като разделен град по време на Студената война. Чекпойнт Чарли /Checkpoint Charlie/ представлява граничен контролно-пропускателен пункт, който е съхранен за историята.

Берлин

На снимката: Красиво осветеният булевард „Унтер ден Линден“ по време на фестивала на светлината;

Булевард „Унтер ден Линден“ продължава на изток, докато достигне до Александерплац /Alexanderplatz/ – центърът на източен Берлин, с неговата телевизионна кула. На малко разстояние оттук се намира и възстановеният квартал Nikolaiviertel – район с множество ресторанти, магазини и барове. В рязък контраст стои Постдамер Плац /Postdamer Platz/, който е бил едно от най-многолюдните и оживени места в Берлин преди войната. На този площад в момента са разположени централите на Сони /Sony/ и Даймлер-Бенц /Daimler-Benz/.

Берлин

На снимката: Поглед от високо към Острова на музеите;

Берлин има три музейни центъра: Шарлотенбург, със своя дворец и три значими музея, включително Египетският музей и музея, посветен на Пикасо; Островът на музеите, със световноизвестния музей Пергамон и Старата национална галерия; и „Тиергартен” – център на европейското изкуство. Шарлотенбург /Charlottenburg/ включва не само споменатите забележителности, но и музея Брохан, който също заслужава да бъде посетен. В централната част на Берлин се намира в Националния исторически музей, както и вече споменатият музей Пергамон. Тук можете също да видите две важни исторически сгради- местната берлинска катедрала, разположена на Острова на музеите и сградата на Парламента /Райхстагът/. Обърнете внимание също така и на Бранденбургската врата, която датира от времето на Студената война и е служила като граница между Източен и Западен Берлин.

Берлин

На снимката: Катедралата на Берлин;

Най-добро време за вашето посещение:

Времето в Берлин не заслужава репутацията, която му е лепната. Континенталният климат, който е характерен за целия регион, гарантира меко и сухо време за периода между месец май и септември, когато по-голяма част от европейците пътуват. През този период от време градът е препълнен с туристи, но времето е най-стабилно и ще ви позволи по-приятна разходка из основните местни забележителности. Средните температури са около 24 градуса, но температурите през юли и август често превишават 30 градуса.

През пролетта и есента тук може да бъде студено и влажно, което се дължи на географското разположение на града. Не е препоръчително да се пътува през зимата, тъй като по това време тук често е облачно и снежно. Най-големите проблеми се дължат на силните ветрове, които духат в града по време на тази част от годината. През януари и февруари температурите са под нулата.

Берлин

На снимката: Дворецът „Шарлотенбург“;

Когато планирате пътуването си до Берлин, може да ви бъде интересно да знаете, че голяма част от туристите избират своите дати за пристигане в зависимост от редица местни празници и чествания.

Най-големият фестивал в Берлин е международният филмов фестивал, който посреща най-големите филмови звезди от цял ​​свят. Фестивалът „Берлинале” се провежда през втората и третата седмица на февруари. Друг голям фестивал е „Berliner Festspiele”, който включва разнообразие от концерти, изложби, театрални спектакли и други представления. Фестивалът се провежда през цялата година на различни места в Берлин. В последния уикенд на месеците януари и август посетителите се радват на безплатен вход за всички местни музеи. Само с един билет ще можете да посетите колкото можете музеи. Музеите работят до полунощ и дори и след това, така че ще имате достатъчно време да се насладите на някои от 170-те местни музея.

Берлин

На снимката: Gendarmenmarkt със сградата на Френската катедрала /вдясно/;

Транспорт:

За дълъг период от време Берлин е бил обслужван от летище „Templehof”. След като същото е било затворено, въздушният трафик в Берлин се поема от няколко други летища. В момента основното летище на Берлин се казва Тегел /Tegel/, което е най-натовареното летище и обслужва повечето международни полети до и от Берлин. Затварянето на Темпелхоф довежда и до разширяване на международното летище Берлин-Шьонефелд- бивша военна база, която е превърната в непрекъснато разширяващото се международното летище Берлин-Бранденбург. Автобуси оперират между местните летища, така че придвижването между тях и града не е проблем. Ако имате нужда от повече информация за местните летища, можете да проверите на следния уебсайт: www.berlin-airport.de.

Берлин е лесно достъпен не само по въздух, но също и чрез влак. Има добри връзки чрез влак с големите германски градове. Пътуването от Франкфурт, където се намира друго основно международно германско летище, до Берлин отнема 4 часа. След пускането в експлоатация на влака Intercity Express, придвижването от Хамбург до Берлин е още по-бързо. Цялото пътуване отнема само 2 часа. Влаковете от Европа и западните германски градове пристигат на „Bahnhof Zoologischer Garten”/за повече информация се обадете на: +49 30 297 10 55). Тази железопътна гара се намира в центъра на града и се обслужва от всички видове градски транспорт. Това не е единствената железопътна гара, която може да използвате. Берлин разполага с четири други гари- „Berlin Hauptbahnhof“, „Berlin Lichtenberg”, „Lehrterbahnhof”, както и „Berlin Spandaubahnhof”.

Берлин

На снимката: Берлин предлага разнообразни опции за придвижване из града, като превозните средства се отличават със своя жълт цвят;

Берлин лесно може да бъде достигнат и чрез автобус. Основната точка на пристигане и заминаване в рамките на града е ZOB Omnibusbahnhof am Funkturm, Messedamm 6. Ако искате да получите повече информация за автобусни линии, тарифи и график, можете да се свържете с автогарата на телефон: +49 30 302 53 61. Германия предлага добре развита и поддържана пътна мрежа. Има магистрали между големите градове, което позволява бърз достъп до Берлин. Основната магистрала, водеща до Берлин, е A-9, която свързва Берлин с градове като Франкфурт, Хале, Лайпциг и т.н.

След като пристигнете в Берлин, тук вече ще имате много възможности за придвижване из града. Част от атракциите, които са разположени в центъра на града, лесно могат да се достигнат и пеша.

Те са разположени в непосредствена близост една до друга и не си струва да се използва кола или други видове транспорт за достигането им. Ако имате нужда от обществения транспорт в Берлин, градът предлага достатъчно възможности. Местната система в Берлин включва автобуси, трамваи, U-Bahn и S-Bahn влакове. Компанията, която оперира всички транспортни средства, се казва BVG. /повече информация на +49 30 1 94 49; www.bvg.de). Стандартният билет /билет за еднократно пътуване/ е на цена от 1,60 евро. Можете също така да закупите билет за 4 пътувания на цена от 5.60 евро. Тези цени са валидни само за зоната на центъра на града. Ако имате нужда от транспорт извън центъра на града или в т.нар. район Greater Berlin /зони Б и В/, следва да си закупите билет за по-дълги разстояния, който е и на по-висока цена- съответно 2,70 евро и 3,00 евро. Билетите са валидни за 2 часа и позволяват неограничено пътуване,  включени и трансфери. Билети могат да бъдат закупени на спирките, както и на борда на превозните средства.

Берлин

На снимката: Разходката с корабче е едно от приятните удоволствия, чрез което може да се разходите около Острова на музеите и други местни забележителности;

Друг вариант за обикаляне на Берлин са такситата. Те са на разположение из целия град. Цените на такситата са различни, но обикновено са около 1,50 евро на километър. Начислява се и първоначална такса. Ако разстоянието, което е изминато е повече от 7 км, таксата за километър може да намалява.

Ако пристигате в Берлин със свой собствен транспорт или кола под наем, препоръчваме ви да оставите превозното си средство във вашия хотел или около него. Придвижване в Берлин с кола не е добра идея, защото има много задръствания, а паркоместата са трудни за намиране. Ако сте любител на колоездене, можете да вземете велосипед под наем чрез една от многото фирми за отдаване под наем. Берлин предлага много велосипедни алеи по главните улици и булеварди. Една от най-добрите компании за наеми е Bikes & Jeans, базирана на Фридрихщрасе 129 (телефон +49 30 447 6666). Обикновено 24 часов наем струва около 15-20 евро.

Храни и напитки:

Берлин е международен метрополис и няма по-добро доказателство за това от „гастрономическата ситуация” в Берлин. Традиционна италианска кухня, гръцки гирос, японско суши и много други- тук можете да намерите почти всичко, което искате. Това е точно причината, поради която местните жители не консумират прекалено много традиционни ястия. Може би най-известното местно ястие е берлинският шницел. Всъщност, това е едно от най-евтините ястия, предлагани тук, като може да го намерите в менюто на повечето ресторанти за не повече от 10,00 евро. Ако сте на месна диета, опитайте също и известния Къривурст /Currywurst/, където месото се сервира с кетчуп, сос Уорчестър и къри на прах.

Берлин

На снимката: Къривурст;

Друго традиционно местно ястие е така нареченият „Senfeier“ – твърдо сварени яйца, поднесени с картофено пюре и се покрити с кремообразен сос от горчица. Подобно ястие е и „свинският джолан“. Месото от свинско месо в това ястие се вари в продължение на няколко часа и се сервира с картофи или грах на пюре. Най-старият ресторант в града, предлагащ това ястие, е „Zur Letzten Instanz”, който съществува от 1621г.

По отношение на сладкишите, няма да се изненадате твърде много. Можете да опитате прочутите „Pfannkuchen“, които са нещо като понички. „Bäckerei Siebert” е местната известна пекарна, която предлага голямо разнообразие от вкусове.

Берлин

На снимката: Берлинските „Pfannkuchen“;

Германците обичат бирата, така че ако сте любители на бирата, тук ще намерите изобилие от варианти. Наред с различни местни и вносни марки бира, може да се интересувате ида опитате някои други местни напитки. Опитайте „Fassbrause”, което представлява сода, направена от плодове, подправки и екстракт от малц или вземете чаша Gespritztes- питие, съчетаващо бира и Fassbrause. Друга интересна местна напитка е „Schorlе”- половината е плодов сок, а другата половина е газирана вода.

Знаете ли, че:

Берлин има около 1700 моста, което е далеч по-голям брой от мостовете във Венеция, например?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Бранденбургската врата и Паризер плац;

2/ Райхстагът;

3/ Булевард „Унтер ден Линден“;

4/ Нойе Вахе;

5/ Университет „Хумболт”;

6/ Конна статуя на Фридрих Велики;

7/ Държавна библиотека;

8/ Старият дворец;

9/ Старата библиотека;

10/ Бебелплац;

11/ Катедрала „Св. Хедвиг”;

12/ Островът на музеите;

13/ Старият музей;

14/ Берлинската катедрала;

15/ Старата Национална Галерия;

16/ Новата Национална Галерия;

17/ Постдамер плац;

18/ Музей Пергамон;

19/ Мемориална църква „Кайзер Вилхелм”;

20/ Църква „Св. Мария”;

21/ Църква „Св. Николай”;

22/ Френската катедрала;

23/ Новата синагога;

24/ Еврейският музей;

25/ Египетският музей;

26/ Исторически музей на Германия;

27/ Музей на музикалните инструменти;

28/ Берлинска картинна галерия;

29/ Музей Бергрюен;

30/ Музей Брохан;

31/ Къща-музей при Чекпойнт Чарли;

32/ Тиргартен;

33/ Зоологическа градина на Берлин;

34/ Дворец „Шарлотенбург”;

35/ Дворцов парк „Шарлотенбург”;

36/ Музеят на Берлинската стена;

Допълнителна информация за Берлин може да се намери на официалния туристически сайт на града: www.visitberlin.de.
Важно: Статията предоставя информация за столицата на Германия- град Берлин. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на града, как да стигнете, информация за градския транспорт, заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Берлин. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този германски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Берлин, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в Берлин и околността: