Берлинска картинна галерия – град Берлин, Германия

Колекцията на Берлинска картинна галерия /Gemaldegalerie/ е изключителна по отношение на високото качество на нейните картини. За разлика от тези в много други колекции, картините тук са били избрани от специалисти, които от началото на 19-ти век системно придобиват картини, за да се гарантира, че в галерията ще бъдат представени всички основни европейски школи на живописта. Първоначално част от колекцията на Стария музей /Altes Museum/, картините „придобиват” самостоятелен статут през 1904г., когато са били преместени в това сградата, която сега е Bodemuseum. След разделянето на Берлин през 1945г., част от колекцията е била държана в Музея „Боде”, а по-голямата част се озовава в Музея „Далем”. След обединението, с изграждането на нов дом като част от развитието „Култуфорум” /Kulturforum/, този уникален набор от картини най-накрая отново е обединен и разположен на едно място.

Берлинска картинна галерия

На снимката: Сградата, в която се помещава берлинската картинна галерия /Gemaldegalerie/;

Основната галерията съдържа над 900 шедьоври, които са групирани в зависимост от тяхната страна на произход и периода, за който се отнасят. Образователната галерията на долния етаж представя европейски картини от 13-ти до 18-ти век, както и цифрова галерия.

Берлинска картинна галерия

На снимката: Една от изложбените зали в галерията;

Има няколко картини в галерията, които заслужават да бъдат видени. Първата от тях е „Победоносният Купидон“. Тук Караваджо изобразява игрив бог, утъпкващ символите на културата, славата, знанието и силата. Следващата важна картина в колекцията е „Мадоната с детето“. Датираща от около 1477г., картината представя Мадона и детето, заобиколени от ангели, които държат лилии. Картината „Рождество Христово“, датираща от около 1480г., е една от малкото оцелели картини на панели, дело на Мартин Шонгауер. Друга ключова картина е „Холандски Притчи“ (1559), където Питер Брьогел успя да илюстрира над 100 пословици в тази картина.

Берлинска картинна галерия

На снимката: Картината на Караваджо „Победоносният Купидон“;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Matthaikirchplatz, Берлин 10785, Германия;

Телефон: +49 30 266 4242 42;

Как да стигнете до Gemaldegalerie:

-Чрез автобус /вземете линии M29, M41 и 200/;

-Чрез U-Bahn / използвайте линия U2 до гара Postdamer Platz/;

-Чрез S-Bahn /използвайте линии S1, S2 или S25 до станция Postdamer Platz/;

Работно време на Gemaldegalerie:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Само четвъртък, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Затворена в понеделник;

Цени на входните билети:

Билет за изложбата на старите майстори – 10.00 Евро (намален билет – 5.00 Евро за определени категории хора);

Билет за всички изложби – 12.00 Евро (намален билет – 6.00 Евро за определени категории хора);

Годишен билет за всички берлински музеи /включително и този/ – 25.00 евро;
Важно: Статията предоставя информация за берлинската картинна галерия в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на берлинската картинна галерия, как да стигнете до берлинската картинна галерия, както и информация за работното време на галерията и цена на входните билети в галерията. Статията е последно обновявана от нашия екип на 05 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно берлинската картинна галерия в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около берлинската картинна галерия в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до берлинската картинна галерия, Берлин: