Билбао – земята на баските

Билбао се намира в северна Испания и е столица на провинция Биская. Със своето население от близо 354 000 жители Билбао е един от десетте най-големи испански града. Историческата справка показва, че градът е основан през 1300г. от бискайския владетел Диего Лопос V де Аро. Емблематични забележителности, които обезателно трябва да видите, ако посещавате града са катедралата „Сантяго“, мостът „Субисури“, музеят „Гугенхайм“, открит през 1997 г., стадионът „Сан Мамес“, театърът „Ариага“.

Градът притежава едно от най-големите пристанища в Испания. Именно това е и причината туризмът да бъде важен и развиващ се отрасъл за икономиката на града.

Билбао

На снимката: Билбао е красиво разположен по поречието на реките Нервион и Ибаисабал;

Най-добро време за посещение:

Пролет и лято. През пролетта температурите са по-поносими, макар и времето понякога да е дъждовно.

Транспорт:

За да разгледате Билбао и основните му забележителности, не се нуждаете от транспорт. Може да направите това и пеша, защото основните обекти със значение в Билбао са разположени много близо един до друг. Все пак трябва да се отбележи, че градът разполага с много добре изградена транспортна мрежа- автобуси, трамваи и дори метро. Изградени са удобни връзки с всички части на града, което прави придвижването бързо и удобно.

Ако решите да се доверите на услугите на метрото, имайте в предвид, че то спира до основни точки в центъра, както и до предградията на града. Работното време на влаковете на метрото е от 6.00 часа всяка сутрин до 23.00 часа вечерта. В петък и през официалните празници метрото работи до 02.00 часа след полунощ.

Търсите хотел в Билбао?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако решите да се доверите на услугите на автобусния транспорт, моля имайте в предвид, че автобусите работят от 6.00 часа  до 23.00 часа. В Билбао обаче има и нощни автобуси, т. нар. „Gautxoris“, които работят до 02.30 след полунощ в петък и до 7.00 часа в събота. Този тип автобуси са означение с буквата „G“ пред номера.

Цената за използването на публичния транспорт в Билбао варира в зависимост от това дали ползвате автобус и метро, като услугите на метрото са малко по-скъпи. Предлагат се дневни карти, даващи право на целодневно пътуване /4.60 Евро/, като може да закупите и Bilbao card, която ви предоставя безплатно пътуване с публични транспорт, както и отстъпки при посещения на различни обекти. Стойността на картата зависи от срока, за който я купувате.

Билбао

На снимката: Карта със спирките на метрото на Билбао;

Храна и напитки: 

Освен традиционните за цяла Испания храни и напитки, Билбао е известен и с някой ястия, които са типични само за тази част на Испания. Едно от тези ястия е „Бакалао ал пил-пил“- приготвя се от риба треска и картофи. Друго типично местно ястие е „Чипиронес“, приготвяно от сепия в собствен сос. Гарнира се с домати, лук и бяло вино.  В много от местните заведения може да се насладите и на местните „пинчос“- представляват хапки върху хляб и служат по-скоро като предястие. Предлагат се различни видове хапки- с риба, змийорки, наденичка и др.

Ако сте фенове на сладките неща, задължително си поръчайте „канутилос“- малки кифлички с крем и шоколад.

Когато става дума за напитки, то Билбао се слави и с хубавото вино. Особено популярно е „чаколи“- местно бяло вино от Биская.

Знаете ли, че:

През 1577г. в Билбао отваря врати първата печатница, където по-късно е отпечатана и първата книга на баските, която се нарича „Християнска доктрина“.

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност, ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Музеят Гугенхайм;

2/ Катедралата Сантиаго;

3/ Мостът Субисури;

4/ Базиликата Бегоня;

5/ Пазарът Рибера;

6/ Плаза Нуева;

7/ Театър Арриага;

8/ Въжената линия Артксанда;

Допълнителна информация за Билбао може да откриете на официалния сайт на града: www.bilbao.net.Важно: Страницата разглежда подробно испанския град Билбао-  историческа справка, най-доброто време за посещение на Билбао, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителности на Билбао. Статията е последно обновена от нашия екип на 07 Юни 2018г..

В случай че търсите хотел в град Билбао и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Билбао

По-долу може да видите интерактивна карта относно испанския град Билбао, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: