Бившият щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску – град Букурещ, Румъния

Югоизточният ъгъл на площада на Революцията в Букурещ е доминиран от бившия щаб на комунистическата партия. Днес в сградата са разположени правителствени офиси. Може да видите известния балкон, където Чаушеску изнася последната си реч. Балконът е учудващо близо до нивото на земята като по него почти не личат следи от куршуми. По ирония на съдбата, това е същото място, където две десетилетия по-рано, Чаушеску получава поздравления заради осъждането на съветската инвазия в Чехословакия, като дава обект, че Румъния ще защитава собствената си независимост. По този начин той представил себе си като „отцепник от комунизма”, на когото западните лидери може да се доверят и да приемат. Това, разбира се, било заблуда, която продължила доста време. До сградата може да видите два различни паметника, посветени на тези, които умират по време на революцията. Точно пред бившия щаб на комунистическата партия има мраморен паметник с надпис „Glorie Martirilor Nostri” („Слава на нашите мъченици“). От другата страна на пътя е разположена една безименна триъгълна колона, върху която е поставено нещо, което много прилича на птиче гнездо. Известен е сред местните с името „Маслината на клечка”. Върху стените са вписани имената на загиналите.

Бившият щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску

На снимката: Бившият щаб на комунистическата партия;

Бившият щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску

На снимката: Паметникът „Слава на нашите мъченици“;

 

Точно срещу мемориалния паметник се намира църквата Крецулеску (Biserica Creţulescu), която също е била сериозно повредена по време на сблъсъците. Това е може би най-известният храм в Букурещ. Отличава се с високи и тесни арки, като е построена в стила, създаден от Константин Бранковеану –  владетел на Влахия през 17-ти век, който положил усилия да постави основите на национален архитектурен жанр. За съжаление, малко е останало от фреските в църквата, дело на Тарареску, както и тези на верандата, където има сцени от Апокалипсиса.

Бившият щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску

Бившият щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску

На снимката: Църквата Крецулеску /отвън и отвътре/;

Практическа информация за тази забележителност:

Адрес на централата: Площад на революцията, Букурещ, Румъния;

Адрес на църквата Крецулеску: 45А Булевард на Революцията, Букурещ, Румъния

В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.



Бившият щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску

Важно: Статията предоставя информация за бившия щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за забележителностите, информация за тяхното разположение и история. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно бившия щаб на комунистическата партия и църквата Крецулеску – Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителностите, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: